SLUŽBENIK UP MILUTIN LEKOVIĆ PODLEGAO POVREDAMA NAKON RANJAVANJA U IGALU

Policajac ubijen na dužnosti

Troje kosovskih državljana uhapšeno tri sata nakon što je jedan od njih graničaru ispalio metak u glavu
24873 pregleda 44 komentar(a)
Uviđaj na mjestu gdje je Leković ubijen, Foto: Banjo Simić/Facebook
Uviđaj na mjestu gdje je Leković ubijen, Foto: Banjo Simić/Facebook
Ažurirano: 16.12.2019. 08:27h

Ljekari risanske bolnice nijesu uspjeli da spasu život graničnog policajca Milutina Lekovića (41), ranjenog juče oko 14 sati u Igalu.

Lekoviću je, kako se sumnja, hitac u glavu ispalio kosovski državljanin kojeg je graničar, sa kolegom, privodio u stanicu policije.

Pištolj je potegao sa zadnjeg sjedišta službenog automobila, a potom pobjegao sa dvoje sunarodnika.

Ranjeni Leković hitno je transportovan u bolnicu u Meljinama, odakle je nakon intervencije prebačen u bolnicu u Risnu, u kojoj je operisan.

Nešto prije 20 sati podlegao je povredama.

Leković
Leković

Dok su se ljekari borili za Lekovićev život, njegove kolege tragale su za dvojicom muškaraca i ženom koji su nakon ranjavanja pobjegli iz službenog automobila.

Uhapšeni su oko 17 sati u Sutorinskom polju dok su pokušavali pješke da pobjegnu preko granice sa Hrvatskom.

Kada ih je policija pronašla i opkolila, osumnjičeni za ubistvo policajca ponovo je potegao pištolj. Ranjen je u ruku u razmjeni vatre, a potom su sve troje uhapšeni.

Iz Uprave policije kasno sinoć kazali su da rade na identifikaciji troje uhapšenih.

“Zapuštenog su fizičkog izgleda, što nam dodatno otežava identifikaciju. Iako tvrde da imaju 45 godina, izgledaju po 15 starije. Ženska osoba koja je uhapšena sa njima ima oko 70 godina”, kazao je izvor iz Uprave policije.

Ranije juče iz te institucije zvanično su saopštili da je njihov kolega ranjen pilikom privođenja tri lica koja su u mjestu Sutorina zatečena bez ličnih dokumenata.

Izvor iz policije kazao je da je Lekovićev kolega iz patrole ispričao da su u tom mjestu primijetili tri osobe koje idu ka pograničnom pojasu.

“Zaustavili su ih, tražili dokumenta, ali oni su rekli da nemaju i da su sa Kosova. Nakon toga, pretresli su ih i naredili im da sjednu na zadnje sjedište kako bi ih odvezli u Centar bezbjednosti. Rekao je da je, kada su došli u centar Igala, jedan od muškaraca iz kese koju je imao sa sobom izvadio pištolj i pucao u glavu njegovom kolegi koji je bio za volanom”, kazao je taj izvor.

Iz UP kasno sinoć saopštili su da su njihovi službenici nakon ranjavanja Lekovića efikasno reagovali, locirali i uhapsili troje osumnjičenih da su povezani sa tim krivičnim djelom:

“Od kojih je jedan, kako se sumnja, lišio života našeg kolegu... Oko 14.45 časova u Ulici Sava Ilića u Igalu, prilikom radnje privođenja tri lica koja nisu kod sebe imala lična dokumenta, jedno od lica iz svog pištolja je ispalilo hitac u policijskog službenika M. L. Napadači, dvije muške i jedna ženska osoba su se nakon napada dali u bjekstvo u nepoznatom pravcu. Za napadačima je odmah organizovana potjera i uspostavljena blokada grada, kao i šireg pograničnog pojasa prema Republici Hrvatskoj. Osumnjičena lica su locirana na području Sutorine oko 17 sati i lišena slobode”, objasnili su iz UP.

Uprava policije izražava ogorčenost zbog tragične smrti našeg kolege i sa pažnjom će pratiti dalji tok razvoja događaja u krivičnom procesuiranju osumnjičenih lica", saopšteno je iz UP

U saopštenju su potvrdili i da je, prilikom hapšenja, muškarac starosti od oko 45 godina potegao pištolj i uperio ga u policijske službenike izgovarajući pritom prijeteće riječi.

“Tada je došlo do razmjene vatre u kojoj je napadač od strane policijskih službenika pogođen iz vatrenog oružja i onesposobljen, dok su druga dva lica, muškarac starosti od oko 50 godina i ženska osoba starosti od oko 70 godina takođe savladani. Policija raspolaže podacima o mogućem identitetu osumnjičenih lica, a u toku su aktivnosti na potvrđivanju tih saznanja sa partnerskim službama”, kazali su iz UP.

Oni su se zahvalili svim građanima Herceg Novog koji su svojim pozivima davali blagovremene i tačne informacije o napadačima i njihovom pravcu bjekstva.

Zeković: Zakonom propisati doživotnu robiju za ubistvo policajca na dužnosti

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković kazao je da ubistvo policajca na dužnosti potvrđuje koliko je njihov posao pun različitih opasnosti i da će podržati izmjene zakona kako bi oni koji to učine bili osuđeni na doživotnu robiju.

“Policijski službenik Milutin Leković izgubio je život na dužnosti, obavljajući redovne policijske poslove i zadatke. U ime Savjeta upućujem izraze saučešća porodici, policijskom sindikatu i Upravi policije. Ubistvo policajca na dužnosti potvrđuje koliko svakodnevni i redovan policijski posao jeste pun različitih potencijalnih opasnosti.

Policijska profesija opravdano zaslužuje najveće društveno poštovanje i podršku”, kazao je Zeković “Vijestima”.

Ocijenio je da je ubistvo Lekovića potvrdilo koliko primjena i sprovođenje zakona podrazumijeva i najopasnije situacije.