Katnić ušao u Privredni sud

Specijalno tužilaštvo istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umiješani u malverzacije sa lažnim stečajevima, zbog čega je država oštećena za desetine miliona eura
24041 pregleda 24 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Specijalno tužilaštvo istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umiješani u malverzacije sa lažnim stečajevima, zbog čega je država oštećena za desetine miliona eura.

“Vijestima” je u vrhu Specijalnog državnog tužilaštva potvrđeno da je prije dva mjeseca otvoren izviđaj u predmetu o Privrednom sudu, kako bi se došlo do kompletne šeme - kako je funkcionisao način fiktivnog otvaranja firmi, a potom i proces lažnih stečaja kako bi se izbjeglo plaćanje poreza državi.

“I sudije Privrednog suda biće procesuirane ako su umiješane u krivična djela kojima je oštećena država”, potvrdio je nedavno Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

SDT je pokrenuo istragu u nekoliko pravaca - istražuju postupanje fizičkih i pravnih lica koja su mogla učestvovati utim nezakonitim aktivnostima, kao i moguću umiješanost stečajnih upravnika i sudija Privrednog suda, koji su i posljednja adresa kako bi se neka firma uvela u stečaj i likvidirala.

Tužioci, ali i inspektori Specijalnog policijskog tima došli su do podataka da su vlasnici nekoliko fantomskih preduzeća uplaćivali novac na račune, pa tako fiktivno uvećavali ulazni PDV, čime su umanjili svoje poreske obaveze prema Budžetu Crne Gore.

Nakon toga su od od Vlade - Poreske uprave, preko lažnih transakcija naplatili povraćaj PDV-a iako nijesu imali pravo na to.

Svaku dokumentaciju za povraćaj novca morali su da provjere i starješine Poreske uprave. Vlasnici firmi su kratko nakon fiktivnog poslovanja, našli način da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza državi tako što su Privrednom sudu direktno ili preko povjerilaca dostavljali predloge za stečajni postupak u svojim firmama, koje su fiktivno koristili za izvlačanje novca ili prikazivanje transakcija koje su im služile za pokriće kako bi dobili milionske iznose povrata PDV-a od države.

“Pokušavamo da utvrdimo ko je sve u Privrednom sudu znao ili možda i aminovao takav način poslovanja i pomogao tim firmama da odu u stečaj, kako bi izbjegli plaćanje izlaznog PDV-a”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz istrage.

“Vijesti” su od Privrednog suda tražile odgovore o toj istrazi SDT-a, pitajući i ko je eventualno saslušan tokom izviđaja. Do juče odgovori nijesu poslati.

“Vijestima” je rečeno da su fantomske firme odlazile u stečaj za svega nekoliko dana, pa tužioci ispituju jesu li stečajni upravnici, ali i sedam sudija zaduženih za stečajne predmete, na zakonit način provjeravali imovinu i zaduženja preduzeća prije nego su donosili odluke o stečaju.

SDT je prije pola godine dobio podatke od Poreske uprave, o tome kako su odobravali povrat PDV-a na osnovu spornih transakcija firmama koje su lažno otišle u stečaj.

Istraga o milionskim malverzacijama, koje su otišle na teret državnog budžeta, krenula je početkom godine kada je SDT i Specijalni policijski tim pokrenuo istragu koja je u maju dovela do hapšenja više osoba u akciji “Klap”, zbog utaje poreza i doprinosa.

Nakon toga, SDT je krajem septembra pokrenula i akciju “Vardar”, tokom koje je uhapšeno nekoliko vlasnika firmi, koje su lažnim stečajevima oštetile državu.

Bonus video: