Katnić ušao u WTE: Kuljača potpisao garanciju od 66 miliona eura

Poziv da tim Milivoja Katnića uđe u kontrolu, uputio je lično gradonačelnik Budve Marko Bato Carević. Carević je prijavio da je njemačko austrijski koncer WTE EVN u petak zaprijetio aktiviranjem tri garancije
23236 pregleda 33 komentar(a)
Marko Bato Carević, Foto: Vuk Lajović
Marko Bato Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.12.2019. 14:07h

Istražitelji Specijalnog tužilaštva ušli su danas u prostorije njemačke kompanije WTE koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Poziv da tim Milivoja Katnića uđe u kontrolu, uputio je lično gradonačelnik Budve Marko Bato Carević. Carević je prijavio da je njemačko austrijski koncer WTE EVN u petak zaprijetio aktiviranjem tri garancije.

Dokument
Dokument(Foto: Vuk Lajović)

“ Dobili smo u petak u 15 sati i 23 minuta ultimatum da ce aktivirati garanciju od 29.3 miliona koju je dala Vlada, kao i garanciju od 4.3 miliona koju je dala Opstina 2009. za “dobro izvedene radove”, kao i garanciju od cak 66 miliona koju je potpisao gradonačelnik Rajko Kuljača 2010. Takva garancija ne postoji u arhivi Opštine, niti ima saglasnost ni Skupštine opštine i Vlade. Riječ je o fiktivnoj garanciji na kojoj smo vidjeli da je zavedena u Opštini. Prijavili smo odmah Specijalnom tužilaštvu da reaguje”, kazao je Carević na konferenciji za novinare koja se održava u Opštini.

Dokument
Dokument(Foto: Vuk Lajović)

Carević je kazao da će ići do Strazbura ako treba, ali da neće pristati na ultimatume. Ponovio je da je lično juce predstavnicima WTE rekao da ih sadašnja lokalna uprava posmatra kao dio OKG jer su priznali korupciju u izgradnji postrojenja.

"Upravo imamo informaciju da je reagovalo Specijalno tužilaštvo i da je ono trenutno u WTE i da izuzima određenu dokumentaciju, koju gospoda tokom rada komisije nije htjela da nam da na uvid. Mi želimo da konstatujemo stvarno stanje“, kazao je Carević na konferencji.

On je taksativno iznio cijeli problem, na koji način su iz njemačkog WTE pokušavali da na sve načine izbjegnu da se utvrdi koliko je su novca potrošli u izgradnju postrojenja u Bečićima.

"Projekat otpadnih voda smo naslijedili kao projekat koji nije ni počemu odrađen u skladu sa planom i po onome što smo očekivali. Projekta koji je predmet posmatranja Specijalnog tužilaštva, rađen bez ikakve propisne i pravne dokumentacije koja je poštovala neke procedure. Kao proizvod toga mi smo se potrudili proteklih tri godine kao nova vlast da i da taj , kao i mnogo problema koje smo naslijedili pokušamo riješiti na kvalitetan način. Njemački partneri su punu godinu odbijali da se formira komisija koja bi procijenila stvarno koliko je utrošeno do sada novca u realizaciju samo dijela projekta. U koordinaciji sa Vladom je komisija formirana i potpisan je protokol", podsjetio je Carević na konferenciji za novinare.

Njemci od početka opstruiraju da se utvrdi koliko su novca zaista potrošli

Prema njegovim riječima od samoga početka imali su permanentnu opstrukciju od strane WTE.

"Radili su sve da ta komisija ne utvrdi konačno stanje. A radili su tako, jer nalaz komisije nije išao njima u korist i njihovim zahtjevima. Uvijek smo i sada govorimo , ne znam po cijenu čega, ali nećemo odstupiti da principa da se može smao platiti onoliko novca koliko su uložili. Njermački partner je očigledno u prethodnom periodu kada je bila druga vlast naučio da radi šta hoće i kako hoće. Prije dva mjeseca oni su jednostrano izašli iz komisije i navodno konstatovali da to nije dobar rad , a to su namjerno uradili kako bi aktivirali klauzulu iz protokola , koja glasi das ako Komisija iz bilo koga razloga ne završi svoj rad , oni mogu, navodno, da postupe po onom osnovnom ugovoru iz 2009",, istakao je Carević.

Prvi čovjek Budve tvrdi da je to bio i cilj njemčake WTE , pa je u petak na adresu Opštine došao je dopis o aktiviranju garancija koje su dale Vlade i Opštine.

"Teško je shvatiti da su postojale tri garancije. Prva je Vlade na 29.250.000, druga garancija je iz 2009. za „dobro izvršene poslove „ na 4.3 miliona eura i treća, nažalost, što niujesmo mogli vjerovati je fiktivna na 66 miliona eura, bez saglansostio Skupštine opštine i Ministarstva finansija. Garancija je izdata od strane prethodne vlasti na čelu sa Rajkom Kuljačom. Jedina koja je istkela i nevažeća, i koja je išla u korist Opštine je ova na 4.3 miliona eura , jer je bila fiksna na pet godina. Garancija na 66 miliona eura jendostavno ne postoji, mi smo je sada dobili u petak od njemačkih partnera, i tražili su aktiviranje obje garancije kako bi uzeli 95 miliona eura“, naglasio je Carević.

SDT da blokira Njemce da aktiviraju 66 miliona

On je kazao da su odmah obavijestili Specijalno tužilaštvo.

"Jer, konačno smo dobili tu garanciju od 66 miliona, jer ona ne postoji u arhivi Opštine, a postoji djelovodni broj da je zavedena. Tražimo od Vlade i SDT da ta garancija, jer bi njeno aktiviranje značilo krah za budžet Opštine Budva , bude stopirana, jer je izdata mimo pravila poslovanja. Sigurni smo da će specijalni tužilac preduzeti sve radnje da se to ne desi.Njemački partner nije izveo ni približno radova u odnosu na ono što potražuju. Vjerovatno su oni navikli na prethodnu vlast i milsili da će to ići i sa nama. Imao sma juče sastanak sa predstavnicima WTE i vrlo sam im jasno rekao da je ovo država Crna Gora , d apostoje zakoni koji se moraju poštovati . Rekao sma im da su oni investitori koji su dužni bili, s obzirom da doleze iz jedne renomirane evropske zemlje, a i oni kao neka renomirana kompanija, da poštuju zakone i da se ovdje ponašaju kao partneri“, kazao je Carević.

Carević: WTE sam kazao da ih mi gledamo kao članove OKG

Gradonačelnik Budve naglasio je da je njemačkim partnerim jasno saopštio da ih ova vlast posmatra kao čalnove Organizovane kriminalne grupe ( OKG).

"Rekao sam im da su oni od samoga početka primjeri kako ne treba raditi. Da su se na startu upustili u korupciju, da mi njih gledamo kao članove OKG koja se bavila korupcijom, da su oni to sami potpisali i priznali i da u ih mi kao nova vlast u tome svijetlu od početka posmatramo. Zato smo i insistirali na preciznom utvrđivanju stvarno izvedenog stanja u projektu otpadnih voda. To što njima nije išlo u prilog, a što su oni iskoristili slabost prethodne lokalne uprave, ne znači da ćemo mi biti neko ko će se predati i da će jednostavno slušati njihove ultimatume. Jednostavno njima sma jasno stavio do znanja da ćemo ih tužiti i podnijeti krivične prijave , jer ne mogu ostaviti postrojenje“, kazao je Carević.

On je upozorio da u pravnom smislu postrojenje u Vještici je jedan divlji objekat.

"Postrojenje nema propisnu građevinsku dokumentaciju, što je WTE bio dužan po ugovoru . Na današnji dan mi nemamo ama nikakva papir za taj projekat, a već smo isplatili oko 15 miliona eura, a oni hoće da aktiviraju milionske garancije, a mi nažalost imamo veliko ništa. To je nažalost pogubna politika koju su vodili prethodnici. WTE će imati jako veliki problem sa nama i to im je rečeno . Obavijestićemo ambasade Njemčćek i Austrije koje su bile jako zainteresovane za projekta. Mi smo im kazali da mi smao hoćemo da platimo onoliko koliko je uloženo. Ostalo nećemo platiti, a to im neka plate oni sa kojima su se dogovarali sa nama nema kompromisa“, poručio je Carević i dodao da postrojenje ima puno tehničkih mana, a to je pokazao i incident od ljetos kada su se fekalije izlile na šetalište ispred bečićkih hotela.

Jedva čekamo arbitražu u Ženevi

Na upozorenje WTE da će pokrenuti arbitražu u Ženevi protiv Opštine Budva, Carević je kazao da jedva čeka.

"Neka ne misle da mi nemamo adute i da misle da smo mi neko sa kojim će lako da prođu koristeći samo jezik ultimatuma. Građani ne treba da se plaše, spremni smo spremni da preuzmemo upravljanje postrojenjem. Nažalost, ne postoji ni jedan pravni osnov da možemo, jer je to osnovno sredstvo kompanije WTE, jer nije vlasništvo Opštine i objekat nema dozvolu. Imali smo u periodu od kada sam predsjednik Opštine odličnu koordinaciju sa Vladom, koja je svjesna kompletnog stanja", kazao je Carević i dodao da ukoliko bude aktivirana garancija od 29.3 miliona eura, Vlada će je platiti, a Opština će se za taj iznos zadužiti i u periodu od deset godina isplatiti.

Carević je kazao da ono što boli u ljudskom i profesionalnom smislu je postupak WTE da uoči Nove godine napuste postrojenje o ostave ga.

"Znaju da će Budva biti puna gostiju, da će postrojenje biti opterećeno, i oni su to jednostrano odlučili da napustaju. To govori o njima i da to ne priliči jednoj kompaniji" kazao je Carević.

Carević je kazao da je WTE dao novi rok do 22. decembra, još nijesu aktivirali garanciju.

"Vjerujem da se nisu nadali ovakvoj našoj reakciji. Ljudi moraju da shvate da mi ćemo platiti samo ono što je realno, ostalo ne. Ne krivim njih, nego onoga ko im je omogućio da se tako ponašaju. Ova vlast je spremna da se sa njima ćera do Strazbura a sve u interesu građana i budžeta ovoga grada. Iz ovoga ćemo, ubijeđen sam , izaći čvršći i jači, platićemo dug, a nećemo ugoroziri fuinkcionisanje Opštine“, zaključio je Carević.

Bonus video: