Advokat tvrdi da je prinuđen da Krstić štiti od ODT-a i okrivljenog

Advokat okrivljenog Muhameda Ramusovića zatražio je njegovo puštanje iz pritvora o čemu će, kako je rečeno iz Osnovnog suda, narednih dana odlučivati krivično vijeće tog suda
4536 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Krstić, Foto: Tufik Softić
Jelena Krstić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.12.2019. 17:55h

Izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava Maja Raičević obratila se danas pismom Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, očekujući njegovu hitnu reakciju u cilju sprječavanja aktuelne prakse koja omogućava tužiocima izbjegavanje odgovornosti u predmetu kakav je slučaj Jelene Krstić u Beranama.

Ona je podsjetila da je danas u Osnovnom sudu u Beranama prisustvova ročištu u predmetu u kojem je za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda okrivljen Muhamed Ramusović.

"Neshvatljivo je da i nakon ozbiljnih pritužbi na postupanje ODT Berane prema oštećenoj, tužiteljka Gorica Golubović nije izuzeta iz ovog predmeta, već se i danas pojavila kao zastupnik optužbe, zbog čega je na današnjem ročištu punomoćnik oštećene, kojega je angažovao Centar za ženska prava, zatražio izuzeće tužiteljke , kao i svih tužilaca ODT Berane", navela je Raičević.

Raičević u pismu podsjeća da ih je VDT 11. decembra informirasao da Komisija za razmatranje pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava još nije donijela odluku u ovom predmetu, "pa smatramo da je predmet trebalo dodijeliti u rad drugom ODT iz ovog tužilaštva, dok se ne utvrde sve činjenice koje je navela oštećena u pritužbi koju smo vam dostavili 15.11.2019. godine, a koje su navedene i na današnjem glavnom pretresu".

"Pored navedenog, rukovodilac bjelopoljskog Višeg državnog tužilaštva Mirko Bulatović je u svojoj izjavi medijima naveo da je "uvidom u spise formirane povodom krivične odgovornosti Muhameda Ramusovića, a na osnovu detaljnog izjašnjenja datog u razgovoru i pismenoj formi od strane postupajuće državne tužiteljke Gorice Golubović, utvrdio da ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao na istinitost tvrdnji oštećene Jelene Krstić u smislu da joj je tužiteljka tražila da oprosti napadu i demantuje ranije date izjave". Takođe navodi i da je o svojoj odluci “obavijestio vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića", piše Raičević.

Ona kaže da zbog toga smatra da i laik može zaključiti da nije bilo za očekivati da će se dokazi o neadekvatnom postupanju ODT naći u spisima predmeta i napominje da prije donošenja ovakvog mišljenja rukovodilac bjelopoljskog Višeg državnog tužilaštva nije obavio razgovor sa oštećenom, što je bilo od ključnog značaja za sagledavanje svih aspekata ovog predmeta i razumijevanja osjećaja ugroženosti oštećene tokom ispitivanja od strane ODT Golubović i advokata okrivljenog.

"Stoga smatramo da ni postupanje Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju nije na pravi način poslužilo utvrđivanju stvarnih činjenica u ovom predmetu, već isključivo zadovoljenju forme, nakon Vaše urgencije, te stoga očekujemo Vašu hitnu reakciju u cilju sprječavanja aktuelne prakse koja omogućava tužiocima izbjegavanje odgovornosti u ovakvom predmetima", zaključuje direktorica NVO Centar za ženska prava Maja Raičević u pismu vd VDT Ivici Stankoviću.

Ranije danas, na ročištu u Osnovnom sudu u Beranama advokat Jelene Krstić, Srđan Lješković, zatražio je izuzeće osnovne državne tužiteljke Gorice Golubović kao i kompletnog Osnovnog tužilaštva u Beranama iz predmeta protiv Muhameda Ramusovića koj se tereti da je pretukao Krstićevu.

"Prošla su vremena kada su tužioci mogli izbjeci odgovornost u slučaju neadekvatnog postupanja prema oštećenim tj u ovom slučaju žrtvom nasilja. Kao što i sami primjećujete imamo situaciju, umjesto da kao punomoćnik oštećene zastupam sa ODT njene interese i povrijeđena prava. Situacija je sasvim drugačija kao punomoćnik sam prinuđen štititi oštećenu od ODT i okrivljenog što je totalni apsurd". izjavio je Lješković.

Iz Osnovnog suda u Beranama "Vijestima" je rečeno da se u ovom slučaju kompletni spisi predmeta šalju višem državnom tužilaštvu koje će odlučivati o zahtjevu zastupnika Krstićeve.

Na današnjem ročištu advokat okrivljenog zatražio je njegovo puštanje iz pritvora o čemu će, kako je rečeno iz Osnovnog suda, narednih dana odlučivati krivično vijeće tog suda.

Ramusoviću se stavlja na teret da je krajem oktobra na radnom mjestu pretukao samohranu majku, radnicu JP Sportski centar Berane Jelenu Krstić. On se trenutno nalazi u pritvoru i bjelopoljskom istražnom zatvoru.

Bonus video: