Šverc kokaina iz Kolumbije u Crnu Goru: Advokat tvrdi da je Pavlović priznanje dao pod pritiskom

"Predlažem da sud donese rješenje kojim će potvrditi optužnicu", rekla je tužiteljka na ročištu za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv okrivljenih za šverc 18 kilograma kokaina iz Kolumbije u Crnu Goru, brodom "Manjifiko" u Višem sudu u Podgorici
6401 pregleda 3 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2019. 13:44h

Specijalna tužiteljka Zorica Milanović predložila je danas da se potvrdi optužnica protiv okrivljenih za šverc 18 kilograma kokaina, jer se temelji na zakonito pribavljenim dokazima u zakonito spovedenoj istrazi.

"Predlažem da sud donese rješenje kojim će potvrditi optužnicu", rekla je tužiteljka na ročištu za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv okrivljenih za šverc 18 kilograma kokaina iz Kolumbije u Crnu Goru, brodom "Manjifiko" u Višem sudu u Podgorici.

Prdsjednik vijeća sudija Boris Savić, rekao je da će sud u zakonskom roku donijeti odluku.

Optuženi su Danilo S. Đurović /34/ iz Srbije, rođen u Peći, nastanjen u Tivtu, nalazi se u bjekstvu, Miloš M. Petrić /31/ iz Tivta, u pritvoru, Srđan S. Pavlović /25/ iz Tivta, u pritvoru, Đuro R. Perović /33/ iz Tivta, u pritvoru, Miloš J. Perović /31/ iz Tivta, u pritvoru, i Branimir J. Miletić 27/ zvani Bane iz Kuršumlije, Srbija, nalazi se u bjekstvu, Toni L. Petković /40/ iz Tivta, u pritvoru i Rade B. Samardžić /26/ iz Tivta.

Dejan Klikovac, advokat Srđana S. Pavlovića rekao je da je njegov klijent prethodni iskaz kojim je priznao krivično djelo dao pod pritiskom.

Klikovac je rekao da optužnica ima formalnih nedostataka, te da nema dokaza da je njegov klijent u Crnu Goru unio 18 kilograma kokaina.

Naveo je da se optužnica zasniva na tome da je njegova uloga bila da stupi u kontakt sa dvije NN osobe u Kolumbiji, a zatim kokain donese u Crnu Goru, a kada je brodom stigao, da je Pavlović bacio 18 kilograma kokaina kod Veriga.

"Za ovakvu tvrdnju nema ni jednog dokaza, a optužnica je prepuna kontradiktornosti. Nije utvrđeno kako je on stupio u kontakt sa osobama u Kolumbiji. Sve je to navodno, kao i da je navodno neko NN lice ponudilo 150.000 eura Đuroviću da ubije Pavlovića. Ta osoba nije saslušana u istrazi. Predlažem da se optužnica vrati da se otklone nedostaci", rekao je Klikovac.

Advokat Danilo Radulović, rekao je da optužnica ne sadrži dovoljno dokaza da je Đurović osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela.

Smatra da se optužnica bazira na posrednim dokazima, koja ni na koji način ne dokazuje krivicu.

"Uvidom u svih 95 dokaza, jasno se vidi da se cijela imaginarna konstrukcija optužnice svodi na svjedočenu jednog svjedoka sardanika. Predlažem da sud odbaci optužnicu jer je očigledno da nema dovovljno dokaza protiv Đurovića", kazao je njegov branilac.

Advokat Velibor Marković, branilac okrivljenog Petrića istakao je da nije prisustvovao saslušanju svjedoka u tužilačkoj istrazi, iako je tražio.

Smatra da je jedino zakonito da se svi zapisnici o saslušanju svjedoka na kojima kao branilac nije prisustvovao i nije bio obaviješten, izuzmu iz spisa predmeta.

Dodao je da Petrić nije bio na licu mjesta u vrijeme izvršenja krivičnog djela, jer postoje svi dokazi da se 17. maja od sedam do 16 časova nalazio na svom radnom mjestu.

"Petrić toga dana nije bio u gliseru na Verigama, kada je preuzeta droga. Optužnica se zasniva na posrednom dokazu - iskazu Pavlovića da je Petrić bio na tom gliseru, što ovaj negira. On ni fizički nije mogao biti na gliseru već na svom radnom mjestu, Sud nužno treba da vrati optužnicu da se u istrazi da se provjeri gdje se nalazio. Ukoliko sud to ne prihvti, predlažem da se optužnica odbaci jer nema dovoljno dokaza", kazao je advokat Marković.

Advokat Danilo Mićović, branilac Miloša Perovića, kazao je da se optužnica zasniva na pretpostavkama.

Naveo je da je tužilac za ovog okrivljenog nije predložio produženje pritvora, već mjera nadzora, a što sud nije prihvatio.

"Ovo je prvi put da sud potpuno ignoriše predlog tužilaštva. Ovom pravnom situacijom odbrana će se baviti i obratiti Ustavnom sudu. U čitavoj optužnici protiv njega su navedene tri rečenice, a koje su pretpostavke. Sud treba da donese jedinu moguću odluku - da odbaci optužnicu, što je predlog odbrane", kazao je Mićović.

Branioci Đura Perovića i Samardžića, advokat Dragoljub Đukanović i advokatica Anja Ivanović, predložili su da se obustavi krivični postupak, jer su dokazi prikupljeni suprotno Zakonu o krivičnom postupku (ZKP), odnosno da su nezakonito pribavljeni.

Advokat Ratko Pantović, branilac Petkovića i Samardžića, istakao je da su djelimično falsifikovane mjere tajnog nadzora jer se navodi da je broj mobilnog telefona Viktora Vujovića predstavljen da je Samardžićev.

Smatra da tužilac nije pribavio dokaz ko je stvarni vlasnik "audi A 8", sata "kartije" i motora francuskih tablica, čime je Petković dao Pavloviću za dva kilograma kokaina.

Predložio je da sudsko vijeće odbaci optužnicu i obustavi krivični postupak protiv Petkovića i Samardžića.

Prema optužnici, Đurović je optužen da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, da je krajem decembra 2018. u Kolumbiji i Crnoj Gori formirao kriminalnu organizaciju. Ostali okrivljeni su optuženi za stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, u vezi stava 1, odnosno da su pripadnici kriminalne oganizacije, kao i dva NN člana iz Kolumbije, radi realizacije kriminalnog plana krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru. Danilo Đurović i Srđan Pavlović su optuženi i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 2, u vezi stava 1, odnsno kvalifikovani oblik prdaje droge, dok su Petrić, Perović Đuro, Miletić, Samardžić i Petković, optuženi za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1.

Specijalna tužiteljka je predložio sudu da se protiv okrivljenog Miloša Perovića odrede mjere nadzora obaveza povremenog javljanja državnom organu i privremeno oduzimanje pasoša.

Bonus video: