Lidija Vukčević kandidat Tužilačkog savjeta za novog VDT-a

"Prvo što bih uradila i to pod hitno je da se prošire prostorni kapaciteti, jer je to ogroman problem u svakodnevnomm radu. Mi imamo situaciju da po troje tužilaca sjede u istoj kancelariji, gdje se obavljaju i saslušanja. Sve se to godinama obećava ali od toga nema ništa"
11497 pregleda 11 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.12.2019. 17:28h

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević dobila je pozitivno mišljenje Tužilačkog savjeta da bude njihov kandidat za novog Vrhovnog državnog tužioca (VDT), a koji će biti predložen Skupštini.

Lidija Vukčević
Lidija Vukčević(Foto: Savo Prelević)

Članovi Tužilačkog savjeta su na sjednici jednoglasno izabrali Vukčevićevu, nakon što su obavljeni intervjui sa njom ali i drugom kandidatkinjom Danijelom Marković, koja je prije početka sjednice "Vijestima" kazala da " ne očekuje ništa".

Danijela Marković
Marković(Foto: Savo Prelević)

Specijalna tužiteljka, koja je u tužilačkoj organizaciji gradila karijeru 26 godina, kazala je da je njen motiv ali i cilj da osnaži i unaprijedi poštovanje vladavine prava u sistemu, gdje će se svaki pojedinac osjećati bezbjedno.

Vukčevićeva je na pitanja v.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića kako bi unaprijedila rad Tužilaštva ukoliko postane novi VDT, odgovorila:

"Prvo što bih uradila i to pod hitno je da se prošire prostorni kapaciteti, jer je to ogroman problem u svakodnevnomm radu. Mi imamo situaciju da po troje tužilaca sjede u istoj kancelariji, gdje se obavljaju i saslušanja. Sve se to godinama obećava ali od toga nema ništa. Druga stvar je pojačanje tehničkih i informacijonih uslova, mi to imamo u velikoj mjeri, ali vjerujte to je često nedovoljno i može da dovede do zastoja u radu", kazala je Vukčevićeva, koja je naglasila da nju kao karijernog tužioca nikada nije uticao niko - ko god da joj je do sada povjeravao mandat.

Danijela Marković na početku intervjua kazala da je došla da ispoštuje proceduru jer poštuje institucije sistema, ali da joj je nakon preporuke sa proširene sjednice Vrhovnog tužialštva jasno da ona nema šansi u trci za kandidata VDT-a.

"Nisam se ni prijavila na konkurs da bih dobila mišljenje Tužilačkog savjeta, niti ga očekujem", ponovila je nekoliko puta Markovićeva.

I na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva preporučeno je Tužilačkom savjetu da Lidija Vukčević bude kandidat, koja bi uspješno bila i vrhovni državni tužilac.

Tužilački savjet će predlog i mišljenje za Lidiju Vukčević, dostaviti Skupštini.

Da bi se izabrao vrhovni tužilac potrebna je dvotrećinska, odnosno u drugom krugu - tropetinska većina glasova poslanika u Skupštini.

Opozicija je ranije naglasila da neće podržati "desnu ruku" Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Bonus video: