Šakovića pustili, a Vukotića hoćete da zatvorite

Advokatica u žalbi konstatuje da je Vukotić saslušan u prostorijama Okružnog zatvora u Beogradu, a da je Miliću Minju Šakoviću, takođe okrivljenom u tom predmetu, ukinut pritvor i da je pušten na slobodu
16079 pregleda 0 komentar(a)
Vukotić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Vukotić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva

Nisu ispunjeni uslovi da se Jovan Vukotić izruči Crnoj Gori, jer je prvostepeni - beogradski Viši sud, između ostalog, pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje u tom predmetu.

To je konstatovala Vukotićeva pravna zastupnica, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, u žalbi na rješnje tog suda da se Kotoranin ekstradira kako bi se u Podgorici protiv njega vodio krivični postupak zbog krivičnog dela - teško ubistvo u pokušaju i krivičnog dela - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ovdašnje vlasti traže navodnog vođu škaljarskog klana zbog pokušaja ubistva Miloša Radonjića, Vojina Stupara i Tamare Zvicer, ali je Apelacioni sud u Beogradu vratio na ponovno odlučivanje zahtjev da se izruči Crnoj Gori...

Advokatica u žalbi konstatuje da je Vukotić saslušan u prostorijama Okružnog zatvora u Beogradu, a da je Miliću Minju Šakoviću, takođe okrivljenom u tom predmetu, ukinut pritvor i da je pušten na slobodu.

Ona citira rješenje podgoričkog Višeg suda, u kojem piše da je Više državno tužilaštvo u Podgorici “dalo mišljenje da su prestali razlozi za dalje trajanje pritvora okrivljenom”: “Jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šaković Milića i Vukotić Jovana, te iskaza saslušanih svjedoka, koji su potvrdili odbranu Vukotića da isti kritične prilike nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović Igor kritične prilike bio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka-oštećenog Vojina Stupara dat u istražnom postupku u kojem je isti naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjić Miloša, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je kritične prilike pucao na njih, zbog čega više ne stoje pritvorski osnovi... po kojima se okrivljeni nalazi u pritvoru”.

Dobričanin Nikodinović tvrdi da sve to jasno govori u prilog - da ne postoji dovoljan stepen sumnje da je Vukotić izvršio krivično djelo zbog koga se traži ekstradicija:

“Što prvostepeni sud nije ni provjeravao, ni utvrđivao, ni utvrdio, pa čak nije ni uzeo u obzir. Samim tim je ožalbena odluka zasnovana na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju”, piše u žalbi.

Ona je saopštila da su srpski pravosudni organi su bili u obavezi da utvrde i da li postoji garancija fer i nepristrasnog suđenja Vukotiću na teritoriji Crne Gore, a da činjenica - da mu je određen pritvor bez pokušaja uručenja poziva, ukazuje da to ne postoji.

“I da se suštinski ovdje radi o progonu, a ne o vođenju postupka”, tvrdi ona.

Rekla je da su brojni mediji, pa i crnogorski, objavili vijest da je Vukotić uhapšen i osuđen u Srbiji i da su to morali znati i u sudu i tužilaštvu Crne Gore.

“U ekstradicionim spisima predmeta ne postoji podatak da su Vukotića nadležni organi Crne Gore bilo kada pozivali ili da je obaviješten da se protiv njega vodi neki postupak, a takav bi podatak morao postojati, kao garancija fer suđenja. Dakle, rješenje o pritvoru od 8. 2. 2019. godine, upravo je garancija da ekstradicija nije opravdana u konkretnom slučaju.

Samim tim je ožalbeno rešenje zasnovano i na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, a stoji i pogrešna primjena materijalnog prava”.

Napadnut u zatvoru?

Beogradske Novosti objavile su juče da je Vukotić napadnut u pritvorskoj ćeliji beogradskog Centralnog zatvora.

Tu informaciju demantovala je njegova pravna zastupnica, navodeći da su njenom klijentu “samo” pojačane mjere obezbjeđenja u zatvoru.

“Nakon pisanja medija, danas sam posjetila svog klijenta Vukotića. On nema, niti je imao nikakav sukob sa službenicima obezbjeđenja, niti bilo kim drugim, ali je primjetno da su mu pojačali mjere obezbeđenja”, kazala je “Vijestima” advokatica Dobričanin Nikodinović.

Bonus video: