Odloženo suđenje carinicima osumnjičenim za šverc cigareta u Luci Bar

Milutinović je uhapšen početkom avgusta 2018. zajedno sa Draganom Šusterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura
3328 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Početak suđenja carinicima za šverc cigareta iz Luke Bar, koji je za danas bio zakazan u Višem sudu u Podgorici, odložen je za 31. januar, odlučilo je specijalno vijeće sudije Ane Vuković. Na glavni pretres nije došao advokat Dragoljub Đukanović, a sud je obavijestio da ne može doći zbog prisustva u drugom predmetu koji je ranije zakazan. Sudija je ovog advokata, branioca okrivljenog Marka Ševaljevića kaznila sa 500 eura.

Optužnica je podignuta Petra Milutinovića, Gojka Lekovića i još 20-oro optuženih. Optuženima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje. Milutinović je zajedno sa Lekovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je od neutvrđenog datuma pa do početka avgusta nezakonito izvozila cigarete iz skladišta slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe.

Milutinović je uhapšen početkom avgusta 2018. zajedno sa Draganom Šusterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura.

Rješenje suda okrivljenom Lekoviću će se suditi u odsustvu jer se nalazi u bjekstvu.

Za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje terete se Petar Milutinović (35), Gojko Leković (66), Radovan Bajković (56), Stefan Vujačić (24), Vojin Leković (35), Ivan Niković (36), Đorđije Đurašković (33), Nikola Masoničić (32), Saša Čelebić (43), Andrija Matanović (37), Marko Ševaljević (42), Dragan Ševaljević (37), Mileta Mićović (28), Elvis Nišić (32), Boško Čelebić (36), Nebojša Čelebić (42), Milutin Šoškić (54), Irena Jovanović (54), Anđelka Dabanović (56), Vesna Kovač (65), Staniša Ivanović (28) i pravno lice Conrad Atlantis ltd iz Delavera.

Šverc cigareta kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura je, pored kompanije ,,Lončar šped“, pokrivan i dokumentacijom inostrane kompanije ,,Konrad Delaver“.

Optuženi Leković, kako se osnovano sumnja, za sebe odredio da daje novac službenim licima da u okviru službenih dužnosti izvršavaju radnje koje ne bi smjeli da izvrše, pa je optuženi Ševaljević M., kako se osnovano sumnja, prihvatio da u okviru ovakve kriminalne organizacije u cilju ostvarenja kriminalnog djela izvršava uputstva i naredbe članova kriminalne organizacije, da upravlja teretnim prevoznim sredstvima namijenjenim za izvršenje krivičnih djela, da utovara, prevozi i krijumčari cigarete iz slobodne carinske zone Luke Bar preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora, prevozi neocarinjenu robu - cigarete na nepoznate lokacije u Crnoj Gori radi dalje prodaje na »crnom« tržištu u Crnoj Gori, predaje falsifikovanu dokumentaciju nadležnim organima i to potvrda o navodnom uskladištenju cigareta u slobodnu carinsku zonu Luke Bar, navodno izdate od skladišta 25 »Port of Adria«.

Bonus video: