Nakon 15 godina sjetili se da je Bohum možda lagao

Sestra Slavoljuba Šćekića poručila da državu ne interesuje ko je ubio policajca
21696 pregleda 10 komentar(a)
Saša Boreta i Ljubo Bigović na početku suđenja za ubistvo Šćekića, Foto: Arhiva Vijesti
Saša Boreta i Ljubo Bigović na početku suđenja za ubistvo Šćekića, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.12.2019. 17:05h

Kompletno pravosuđe od početka postupka radi na tome da se oslobode ubice moga brata, a sve kako se ne bi otkrio nalogodavac.

To je “Vijestima” juče saopštila Slavica Šćekić, nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Ponovo će se suditi Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Milanu Čili Šćekiću i Ljubu Vujadinoviću, optuženima za taj zločin.

Poslije gotovo 15 godina, međutim, postoji pravna mogućnost da se sve vrati na početak - u podgorički Viši sud, gdje su optuženi prvobitno bili osuđeni na po 30 godina zatvora.

Vijestima je nezvanično rečeno da će u tom sudu morati da otklone nepravilnosti koje je najprije - krajem juna utvrdio Ustavni sud i predmet vratio sudu na čijem čelu je Vesna Medenica.

Policajac Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005. godine, hicima iz automatske puške, na pragu svoje kuće.

Šćekić
Ubijeni policajac Šćekić(Foto: Savo Prelević)

Viši sud utvrdio je, a kasnije aminovali i Apelacioni i Vrhovni, da su Boreta i Bigović podstrekli Milana Šćekića i Vujadinovića da ubiju inspektora, nakon što je istraživao seriju bombaških napada na gradilište hotela Splendid koju je ta grupa navodno organizovala.

Nakon godina sudskih postupaka, Ustavni sud utvrdio je da su redovni sudovi olako povjerovali iskazu zaštićenog svjedoka u tom postupku Zorana Vlaovića zvanog Bohum i apostrofirali da je taj dokaz za redovne sudove imao veliki značaj.

“Ustavni sud zapaža da iskaz svjedoka V., istina, nije bio jedini dokaz na kojem se zasnivala osuđujuća presuda, ali, po ocjeni Ustavnog suda, ovaj dokaz je za redovne sudove ipak imao veliki značaj”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Vrhovni sud ranije je konstatovao da su Viši i Apelacioni sud pravilno utvrdili da su Vujadinović i Milan Šćekić ubili policijskog inspektora, podstreknuti od Borete i Bigovića koji su im za realizovanje obećali visoku novčanu nagradu. Motiv je bio da se prekine policijska istraga kojom je rukovodio policajac Šćekić”...

Zaštićeni svjedok Vlaović tokom tog krivičnog procesa ispričao je da mu je Boreta u decembru 2005. godine, dok su bili u spuškom zatvoru, priznao da su on i Bigović finansirali ubistvo inspektora i da je policajca ubio Čila Šćekić.

Boreta ga je tada nazivao lažovom, a ovaj mu je odgovorio: “Ja sam te pitao, a ti si mi potvrdio da ga je Čila Šćekić ubio i dodao si: ‘Oduvali smo smrada’”, rekao je tada Vlaović.

Iz Ustavnog suda, međutim, tvrde da redovni sudovi nijesu bilo kako obrazložili, odnosno odgovorili na “uporne navode odbrane o povezanosti svjedočenja V. i prekinute mu kazne”.

Podsjećaju da je odbrana optuženih tvrdila da se do iskaza tog svjedoka došlo na sumnjiv način, s obzirom na to da mu je od strane nadležnih organa prekinuto izdržavanje zatvorske kazne: “Te da nikad nije nastavio da izdržava prekinutu zatvorsku kaznu, zbog krivičnih djela silovanje, protivpravni blud, prevara itd... Podnosioci u ustavnim žalbama tvrde da je svjedok V. oslobođen od zatvorskih kazni u zamjenu za svjedočenje koje odgovara optužbi, te da se radi o licu upitnog kredibiliteta, koje je više puta pravosnažno osuđivano zbog raznih krivičnih djela”.

“To izgleda posebno sporno, s obzirom na saglasne prigovore koje su isticali saoptuženi, a koji su potvrđeni sa više rješenja Ministarstva pravde o prekidima i produžetku kazne V., te posebno imajući u vidu da se osuđeni svjedok V. do dana odlučivanja po toj žalbi, nije javio u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija radi izdržavanja preostalog dijela zatvorske kazne”, navodi se u presudi Ustavnog suda. Oni kritikuju kolege iz redovnih sudova, saopštavajući da ovi nisu ispitali tvrdnje optuženih o okolnostima pod kojima je pribavljen iskaz svjedoka: “Pa u nedostatku odgovarajućeg obrazloženja sudova, Ustavni sud ima ozbiljne dileme o pouzdanosti i tačnosti iskaza ovog svjedoka, kao i o kvalitetu tog dokaza u konkretnom krivičnom postupku”.

Informišemo vas da je Vrhovni sud... donio odluku kojom je odbio kao neosnovanu žalbu Vrhovnog državnog tužilaštva... dok je uvažio žalbe optuženih... i ukinuo presudu Apelacionog suda... i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje”, piše u saopštenju Vrhovnog suda

U presudi Apelacionog suda piše da je dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili policajca u noći 30. avgusta 2005, a da su ih na taj zločin podstrekli Boreta i Bigović.

To su, navodi se, učinili jer im je policajac Šćekić bio na tragu rukovodeći istragom o pokušaju iznude i seriji bombaških napada na tadašnje gradlište hotela Splendid.

Vlaović je rekao da mu je Boreta u zatvoru obrazložio da su policajca ubili jer je “zavukao nos tamo gdje mu mjesto nije bilo”, aludirajući na policijsku istragu kojom je rukovodio Šćekić, a koja je vodila otkrivanju optuženih...

Svjedok je kazao i da je pitao Boretu koja suma je bila u pitanju za ubistvo, a da mu je ovaj odgovorio da je to koštalo koliko vrijede dva “ferarija”: “A Vlaoviću je poznato da jedan košta oko 150.000 do 170.000 eura”, piše u sudskim spisima.K. R. - D. M.

Slavica Šćekić: Krivica okrivljenih je dokazana

“Šokirana sam i van sebe. Ustavni sud Crne Gore apsolutno nije imao pravnog osnova da ukine presudu”, kazala je sestra ubijenog policajca Slavica Šćekić.

Ona je za Vijesti komentarisala odluke sudova:

“Krivica okrivljenih je dokazana. Oni su se pozivali na izjavu zaštićenog svjedoka koju su osporavali. Međutim, postoje i drugi dokazi i činjenice po osnovu kojih je utvrđena njihova krivica. Tako da je odluka Ustavnog suda nezakonita. Očigledno je da cjelokupno pravosuđe, od samog sudskog postupka, radilo na tome da oslobodi ubice moga brata, a sve iz razloga da se ne bi otkrio nalogodavac. Sama činjenica da je vraćen predmet na ponovno suđenje Apelacionom sudu, jasno je da će okrivljeni biti oslobođeni. Sve je to povezano sa činjenicom da ne funkcioniše pravna država. Jer da postoji pravna država, ona ne bi dozvolila da ubistvo visokog policijskog funkcionera bude u potpunosti nerasvijetljeno, a da njegove ubice budu oslobođene, a preostali učesnici da slobodno šetaju po Crnoj Gori“, kazala je Slavca Šćekić.

Odbrana: Očekivali smo

Branioci optuženih, advokati Dragoljub Đukanović i Bojana Franović kazali su “Vijestima” da su očekivali ovakvu odluku Vrhovnog suda.

“Čuli smo za saopštenje Vrhovnog suda, ali s obzirom da nismo dobli odluku, uzrdžali bi se od svih komentara. Svakako očekivali smo takvu odluku u dijelu ukidanja presude. A u dijelu produžetka pritvora smo mišljenja da je pritvor trebalo ukinuti posle 14 godina i nadamo se da će na kraju postupka dođi do oslobađanja naših klijenata”, saopštili su advokati.

Bonus video: