NEGIRALA KRIVIČNO DJELO

Određeno zadržavanje: Novinarka FOS-a osumnjičena za izazivanje panike i nereda

Advokat Miloš Vuksanović kazao je da će podnijeti žalbu sudiji za istragu na rješenje tužiteljke
31317 pregleda 68 komentar(a)
Anđela Đikanović, Foto: Savo Prelević
Anđela Đikanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.01.2020. 00:55h

Novinarka portala FOS media Anđela Đikanović (26) uhapšena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda.

Njoj je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici određeno zadržavanje do 72 sata.

Advokat Miloš Vuksanović kazao je da će podnijeti žalbu sudiji za istragu na rješenje tužiteljke Ane Kalezić.

Vuksanović je rekao je da je Đikanovićeva negirala krivično djelo i da je tokom saslušanja kazala "da je informaciju dobila iz vrlo kredibilnog izvora". Istakao je i da je presedan da se novinar zadržava i hapsi zbog objavljenog teksta.

Policija je u saopštenju navela da se sumnja da je Đikanovićeva kao glavna i odgovorna urednica portala “FOS media”, bila autor lažnog teksta koji je danas objavljen na tom portalu pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”.

“U spornom tekstu se navodi da će ‘oko 250 pripadnika ROSU - specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici, koje je zakazano za sjutra’, izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija”, piše u saopštenju Uprave policije.

Sporni tekst je objavljen oko 11 časova, a pola sata kasnije stigao je demanti Vlade, u kojem se navodi da je portal FOS media objavio lažnu vijest da je specijalna jedinica ROSU angažovana u Crnoj Gori na obezbjeđenju skupova u Podgorici.

“Ova lažna informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede. Vlada traži od Tužilaštva da hitno reaguje”, pisalo je u demantiju Vlade.

Novinarka Đikanović je oko 14 časova pozvana u prostorije podgoričke policije, gdje su inspektori konsultovali osnovnog tužioca.

Kako “Vijesti” saznaju, dežurni tužilac u ODT Podgorica je izjasnio da se u radnjama Đikanović “stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda”, te da se novinarka uhapsi i uz krivičnu prijavu privede nadležnom tužilaštvu.

“Napominjemo da je sve u ovom tekstu bila apsolutna neistina, te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih državnih organa”, saopštila je UP.

Portal FOS media je nedugo nakon objavljivanja, povukao sporni tekst, a potom se redakcija izvinila zbog lažne vijesti.

Advokat Srđan Lješković potvrdio je "Vijestima" da ga je novinarka angažovala, ali da nije bio sa njom na saslušanju jer se ne nalazi u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas