Osmoro osumnjičeno za trgovinu ljudima i prevare; UP: Prekinut najveći lanac na Balkanu

Strani državljani koji su žrtve trgovine ljudima smješteni su u prihvatilištu za strance
23260 pregleda 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2020. 13:38h

Osam osoba osumnjičeno je da su organizatori kriminalne grupe koja je u Crnoj Gori držala u ropstvu više od 90 državljana Tajvana, koji su za njihov račun vršili internet prevare.

Iz Uprave policije je saopšteno da je prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu.

Strani državljani koji su žrtve trgovine ljudima smješteni su u prihvatilištu za strance.

Uhapšeni organizatori biće saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu. Na teret im se stavlja trgovina ljudima i prevara.

Policija je juče na informativni razgovor privela više od sto osoba, od kojih su većina bili državljani Tajvana.

"Oni su boravili na više lokacija, u iznajmljenim vilama i sa teritorije Crne Gore vršili prevare putem interneta, na teritoriji Kine i Tajvana, čime su i organizovani kriminalnu grupu pribavljali protivpravnu imovinsku korist od više stotina hiljada eura”, saznaju Vijesti.

UP: Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu

Iz Uprave policije je saopšteno da je prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu.

"Službenici Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom su juče realizovali međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme", saopšteno je iz policije.

Borba protiv trgovine ljudima je, ističu, u vrhu prioriteta rada Uprave policije.

"Ovo je bila međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom gdje su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom djelu, te da je u ostvarenoj saradnji sa Europolom izvršena identifikacija ovog specifičnog modus operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope. Uključivanjem crnogorske policije u ovu akciju ukazano je povjerenje ove dvije međunarodne organizacije našoj policiji što nam predstavlja dodatnu potvrdu statusa u međunarodnim okvirima kao dosljednog, pouzdanog i kredibilnog partnera u najtežim policijskim istragama", navode iz policije.

Baković
Baković na sastanku sa kolegama iz Tajvana(Foto: Uprava policije)

Juče su, kako je saopšteno iz policije, obavljeni pretresi na tri lokacije.

"U tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novac. Preduzimajući dalje radnje službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela. Za sada je lišeno slobode osam lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo trgovina ljudima i krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok je policija identifikovala 12 žrtava ovog krivičnog djela a u obradi je 85 lica. U cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela preduzimaju se dalje istražne aktivnosti", navode iz policije.

Tokom sprovođenja navedene istrage je, dodaju, ostvarivana i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih djela u okviru čega su organizovani i zajednički operativni sastanci na kojima su razmijenjena ključna saznanja u vezi izvršilaca, žrtava ali i samog modus operandia, što je, ističu iz policije, svakako doprinijelo uspješnoj realizaciji istrage.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković se danas sastao sa kolegama iz zemlje iz koje potiču žrtve na kojem je, kako je saopšteno iz Uprave policije, zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

"Kolege su se zahvalile na profesionalnoj saradnji i istakli da je crnogorska policija efikasana i da posjeduje izuzetne istražne vještine. Radi daljeg spriječavanja otvaranja sličnih centara i proaktivnog djelovanja sa ciljem predupređenja izvršenja ovih krivičnih djela sa akcentom na borbu protiv trgovine ljudima, dalja i obimnija saradnja sa Europolom tek slijedi", zaključuje se u saopštenju policije.

Bonus video: