Lutovac: Spokojni smo jer su nevini

“Za mene je potpuno očekivano što optužnica nije potvrđena za krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, a potpuno neočekivano što je potvrđena za krivično djelo - prevara u pokušaju"
7307 pregleda 6 komentar(a)
Okrivljeni i advokat Lutovac ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Boris Pejović
Okrivljeni i advokat Lutovac ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Boris Pejović

Viši sud obustavio je juče postupak protiv advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode i Marije Radulović, koje je Specijalno državno tužilaštvo teretilo da su počinili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije.

Rješenjem vijeća Višeg suda, međutim, potvrđena je optužnica istog tužilaštva, kojom je advokatima stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela - prevara u pokušaju. Advokat Branislav Lutovac, branilac okrivljenih, kazao je “Vijestima” da je očekivao ovakvu odluku.

“Za mene je potpuno očekivano što optužnica nije potvrđena za krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, a potpuno neočekivano što je potvrđena za krivično djelo - prevara u pokušaju. S obzirom na dokaznu građu, koju je prezentiralo Specijalno tužilaštvo uz optužnicu, spokojno očekujem suđenje za krivično djelo prevara u pokušaju, jer sam ubijeđen u potpunu nevinost svojih klijenata”.

Kako je saopštila portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović, Specijalno tužilaštvo može izjaviti žalbu Apelacionom sudu.

Muzurović je objasnila i da advokatima nije dozvoljena žalba zbog stavljanja na teret krivičnog djela - prevara u pokušaju.

U optužnici koju je SDT podiglo protiv Rodića i njegovih kolega Gazivode i Radulović, na teret im se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare.

U optužnici piše i da je Rodić, u periodu od aprila 2016. do februara 2017. godine, formirao kriminalnu organizaciju, čiji je cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Lutovac
Lutovac(Foto: Boris Pejović)

Navodi se i da su optuženi, radi realizacije kriminalnog plana, lažno prikazivali činjenice kako bi doveli u zabludu kompaniju A2A i njene predstavnike.

Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći kompaniji A2A da izbjegne krivično gonjenje i da je navodno za to tražio 600.000 eura.

Na ročištu za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti optužnice protiv advokata, Rodić je tada kazao da je taj akt tužilaštva nezakonit i objasnio da je tužiteljka Stojanka Radović postupala iz lične osvete i zle namjere prema njemu.

Ona je na kraju ročišta odgovorila da su to neistine.

Rodić je rekao da se samo paušalno navodi da je on organizovao kriminalnu organizaciju...

“U komunikaciji sa A2A sam predložio tri varijante da riješe problem. U pravnom mišljenju sam kompaniji A2A naveo treću varijantu da se prihvati da se plati sva nezakonito stečena imovinska korist u iznosu od 6.500.000 eura. Naveo sam da u pregovorima sa tužilaštvom imam mandat da plate ukupni iznos i to ako budem angažovan. Dakle, da kroz pregovore izbjegnu krivičnu odgovornost. Moja naknada za pravne usluge bi bila 600.000 eura plus PDV. To je bila moja ponuda kompaniji A2A”, rekao je on, navodeći da je preduslov svega bio da ga angažuju i da pregovori sa tužilaštvom budu uspješni.

Radulovićeva je kazala da je njeno ime dvije i po godine neosnovano izloženo javnoj osudi: “Mi smo etiketirani kao kriminalci. Zašto. Zato što je to tako želio tužilac”.

Nismo dobili odluku, ali ni uradili bilo šta nezakonito

Rodić, Gazivoda i Radulovićeva, saopštili su juče da nisu dobili odluku Višeg suda, zbog čega im nije poznat njen sadržaj.

”Nismo dobili odluku Višeg suda, pa nam nije poznat njen sadržaj i razlozi za istu. Međutim, detaljno smo na ročištu ukazali na svu neosnovanost optužnice, jer u poslovnom odnosu sa kompanijom A2A nismo ništa nezakonito uradili. To su tokom istrage potvrdili i svi predstvanici ove kompanije sa kojima smo bili u kontaktu”, piše u izjavi advokata.

Bonus video: