Rufinu Vujoviću pravosnažno 40 godina zatvora

U ponovljenom sudskom procesu, u aprilu prošle godine, Vujović je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubstva Želimira Željka Bokana u Baru
8136 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2020. 16:07h

Vrhovni sud Crne Gore potvrdio je presudu kojom je Rufin Vujović osuđen na 40 godina zatvora zbog ubstva Želimira Željka Bokana u Baru, potvrdila danas "Vijestima" portparol Vrhovnog suda Crne Gore Ksenija Jovićević.

"U vezi krivičnog predmeta protiv okrivljenih Rufina Vujovića, Renata Berišića i Anele Koljenović, zbog krivičnog djela teško ubistvo iz člana 144 st. 1 tač. 1 i 4 u vezi čl. 23 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, informišemo Vas da su presudom Vrhovnog suda Crne Gore Kž I br. 24/19 od 18.12.2019. godine, odbijene žalbe okrivljenog R.V. i njegovog branioca kao neosnovane, i u odnosu na tog okrivljenog potvrđena presuda Apelacionog suda Crne Gore", navela je portparol Vrhovog suda Ksenija Jovićević.

U ponovljenom sudskom procesu, u aprilu prošle godine, Rufin Vujović osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubstva Želimira Željka Bokana u Baru, prije nešto više od četiri godine, dok su Anela A. Koljenović i Renato A. Berišić, osuđeni na po 20 godina zatvora. Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici tada je izreklo krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Vladimir Novović.

Prema navodima optužnice Željka Tomkovića, državnog tužioca na radu u višem državnom tužilaštvu u Podgorici, okrivljeni Rufin R.Vujović, Anela A. Koljenović i Renato A. Berišić, okrivljeni su da su kao saizvršioci počinili krivično djelo teško ubistvo Bokana u naselju Šušanj kod Bara. Okrivljeni su u noći između 15. i 16. marta 2015. godine, na svirep način i iz koristoljublja s umišljajem ubili Bokana. Oni su se prethodno dogovorili u Podgorici da u namjeri da pribave novac i druge vrijedne stvari ubiju Bokana, te da bi ostvarili svoju zamisao, iznajmili su vozilo „smart“, PG FA 531. Kada su zajedno ušli u njegovu kuću, okrivljeni su ga napali, udarajući ga pesnicama. Nakon toga, su ga nožem i polomljenom flašom udarali u glavu i tijelo. Ukupno su mu zadali 43 ubodno rezne rane sa prednje strane grla, te ispod desnog uha, obraza, oka, ramena, a u optužnici se precizno navode svaka pojedinačno. Tužilac navodi da su okrivljeni bili svjesni da Bokanu na ovaj način „nanose teške bolove koji prelaze intezitet patnji redovno vezanih za lišenje života“.

Smanjena kazna Aneli Koljenović

Apelacioni sud Crne Gore je u septembru 2019., donio presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe optuženog Rufina Vujovića i njegovog branioca i branioca optuženog Renata Berišića, i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici, kojom su osuđeni na 40 godina zatvora Vujović i na 20 godina Berišić.

Apelacioni sud je uvažio žalbu branioca optužene Anele Koljenović i preinačio presudu Višeg suda u Podgorici samo u dijelu odluke o kazni, tako što je optužena zbog krivičnog djela teško ubistvo, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Bonus video: