ISTRAGA UBISTVA DEDOVIĆA I STAMATOVIĆA U ATINI

Do vođa klana došli prateći supruge

Grčki mediji spekulišu da su mafiju do škaljaraca odvele njihove žene, koje su im nedavno došle u posjetu. I crnogorska policija obaviještena o četiri napadača, od kojih su dvojica ispalila bar 20 metaka u mete
54925 pregleda 19 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Dedovića i Stamatovića, Foto: Nb.bbend.net
Uviđaj nakon ubistva Dedovića i Stamatovića, Foto: Nb.bbend.net
Ažurirano: 21.01.2020. 07:14h

Nije radila kamera u restoranu u atinskom kvartu Vari u kojem su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, pa grčki istražitelji izuzimaju snimke video-nadzora sa obližnjih objekata, pišu tamošnji mediji.

“Istragu koči činjenica da je kamera u kafani u Vari neispravna, pa nije snimila... napadače koji su hladno pucali u žrtve”, navodi se na portalu protothema.gr.

Prema podacima grčkih medija, u Dedovića i Stamatovića ispaljeno je najmanje 24 hica, a policija je tokom uviđaja pronašla čaure kalibra 9 milimetara, ispaljene iz dva oružja...

Kotoranin i Podgoričanin, u Grčkoj su boravili posljednjih nekoliko mjeseci, a u tu državu navodno ušli su sa lažnim dokumentima.

Grčka policija obavijestila je Interpol o likvidaciji visokorangiranih članova škaljarskog kriminalnog klana, jer je za obojicom bila raspisana međunarodna potjernica.

Igor Dedović
Igor Dedović

Šef škaljarskog kriminalnog klana i šef podgoričkog ogranka tog klana, ubijeni su pred suprugama i dvoje maloljetne djece, a naočigled desetak zaposlenih u restoranu i brojnih gostiju.

Četvorica maskiranih muškaraca ušla su u taj restoran i dok su dvojica držala ostale goste na nišanu, dvojica su pucala Dedoviću i Stamatoviću u glavu i grudi. Za nepun minut izašli su iz restorana i pobjegli crnim džipom.

Jedan metak pogodio je u nogu Stamatovićevu suprugu Milevu. Ona nije životno ugrožena.

Grčki mediji prenose da policajci očekuju da će od gostiju restorana dobiti više informacija o izgledu egzekutora, jer je u trenutku ubistva u tom lokalu bilo šest grupa za stolovima. Navodno, neko od svjedoka rekao je inspektorima da su ubice Dedoviću i Stamatoviću kazali nešto prije nego su zapucali.

Portal ethnos.gr objavio je, pozivajući se na policijske izvore, da kod ubijenih nije pronađeno nikakvo oružje i da nijesu imali obezbjeđenje:

“Istraga pokazuje da su se žrtve osjećale sigurno u Grčkoj. Nisu imali obezbjeđenje, večerali su opušteno u kafani sa svojom djecom, uzrasta 7 i 10 godina, pored njih. Po jedno njihovo dijete bilo je za stolom. Izgleda da nijesu vjerovali da će ih suparnici uspjeti pronaći”, prenosi taj portal.

Isti medij objavio i je i da njihove supruge nijesu živjele u Grčkoj, već u Crnoj Gori sa djecom, a da su u Atinu došle početkom januara kako bi vidjele svoje muževe.

Istražitelji ne isključuju mogućnost da je Dedovićevu i Stamatovićevu pratila mafija koja je tražila njihove muževe i da su tako završili u Atini.

Stevan Stamatović
Stevan Stamatović

Njih dvije saslušane su juče, ali tamošnji mediji pišu da nijesu mnogo pomogle policiji. Mediji navode da policija vjeruje da su Dedović i Stamatović živjeli u iznajmljenom stanu u predgrađu Atine, ali da su njihove supruge inspektorima rekle da ne znaju gdje je taj stan, da su koristile usluge taksija i da ne poznaju Atinu.

Iz grčke policije “Vijestima” nije odgovoreno da li su tražili pomoć kolega iz Crne Gore.

Iz crnogorske policije juče su saopštili da su ih kolege obavijestile o ubistvu Dedovića i Stamatovića: “Uprava policije je zvanično obaviještena da su dva crnogorska državljanina sinoć u Grčkoj lišena živo ta. I. D. (43) i S. S. (43) su sinoć u mjestu Vari u Grčkoj lišeni života, dok je tom prilikom M. S. lakše povrijeđena. Sprovedenom istragom grčke policije obuhvaćena su četiri osumnjičena lica koja su se nakon izvršenja krivičnog djela dala u bjekstvo i za njima se traga”, saopšteno je iz UP.

Nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” - da li su na bilo koji način uključeni u istragu.

Restoran u vlasništvu ubijenih?

Pojedini grčki mediji objavili su juče da je restoran u kojem su likvidirana dvojica škaljaraca u vlasništvu njihovih supruga.

Portal alphafreepress.gr prenosi da “Tihu ribu” drže žene žrtava koje su u nedjelju popodne hladnokrvno ubijene u Varima.

Objavili su i da one dvije inspektorima nijesu dale nikakve informacije o tome za koga sumnjaju da stoji iza likvidacije.

“Rekle su da su iz Srbije došle u Grčku da provedu praznike sa svojim muževima i da njihova djeca vide očeve. Jedna od njih rekla je da zna da joj je muž u bjekstvu, a obje su inspektorima ispričale da nisu u potpunosti upoznate sa poslovima svojim muževa”.

Veljović odgovorio Vučiću: Čuvamo i mi naše granice

Komentarišući ubistvo Dedovića i Stamatovića, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je “sada jasno koliko je bila važna zabrana brojnim osobama iz kriminalnog miljea, naročito sa teritorije Crne Gore, da ulaze na teritoriju Srbije”.

“Krvavi pir koji se dogodio sinoć u Atini desio bi se u Beogradu da takve mjere nismo preduzeli”, rekao je Vučić.

Šef crnogorske policije Veselin Veljović, odgovorio je par sati kasnije: ”Zahvaljujući dobrim rezultatima službi bezbjednosti i zabrani ulaska u našu državu vođama kriminalnih klanova iz Srbije i regiona, Crna Gora je dostigla zavidan nivo sigurnosti i bezbjednosti svih građana, turista i investitora - kazao je Veljović.

“Znam ko hoće da me ukloni”

Ubijeni Dedović slovio je za glavnog čovjeka škaljarskog kriminalnog klana. Iako je više puta demantovao da je član ili vođa tog ili bilo kog drugog klana, policija je nezvanično saopštavala da on i njegovi kumovi, braća Jovan i Igor Vukotić -upravljaju tom kriminalnom grupom.

Crnogorska policija potraživala ga je zbog pokušaja ubistva navodnih članova suprotstavljenog kavačkog klana - Vojina Stupara i Miloša Radonjića, 2016. u Kotoru.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Dedović je tog dana bio za upravljačem BMW-a kojim su on, Jovan Vukotić i Milić Minja Šaković prepriječili put kavačanima i pucali u njih.

Navodno, pištolj je prvi potegao i zapucao Vukotić. Uprkos takvim tvrdnjama, svjedoci su u Višem tužilaštvu ispričali da je Dedović bio u Sloveniji u vrijeme pokušaja tog dvostrukog ubistva. I Vukotić je tvrdio da tog dana nije bio u Kotoru.

Zbog arsenala oružja pronađenog 2016. godine u kotorskom naselju Sveti Stasije, Dedović je godinu kasnije osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Arsenal oružja zbog koga je Dedoviću i trojici škaljaraca suđeno, pronađen je u napuštenoj kući, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30), navodno bliskog kavačkom klanu.

Dedović je tada u pismu poslatom “Vijestima”, saopštio da je njegov DNK podmetnut na selotejp traku kojom je oblijepljeno oružje... Tada je konstatovao i da zna čiji je interes da se on “ukloni”...

“Podatak o tome da li sam bio u Crnoj Gori u to vrijeme lako je provjerljiv, a i već ga imaju službe koje me godinama preko plaćenika iz pojedinih medija prozivaju da sam famozni šef klana koji navodno iza sebe ima neku vojsku i milione eura”, napisao je Kotoranin.

Prema polcijskim informacijama, Stamatović je bio jedan od vođa podgoričkog ogranka škaljarskog klana - nedavno je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva Nikšićanina Radojice Zekovića.