Vuka u kavezu donijeli na utakmicu: Pokrenuta istraga, u najavi i krivična prijava

Nevladine organizacije najavile krivičnu prijavu protiv direktora škole u kojoj je meč odigran
14365 pregleda 25 komentar(a)
Zakonom je zabranjeno držanje vuka, Foto: Screenshot/Youtube
Zakonom je zabranjeno držanje vuka, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 22.01.2020. 07:40h

Nakon što je u javnosti objavljen snimak navijača Fudbalskog kluba Kraje iz Ostrosa koji su na utakmicu donijeli vuka u kavezu, osnovno tužilaštvo u Ulcinju pokrenulo je istragu protiv NN lica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo mučenje životinja.

“Veterinarski inspektor je nadležnom tužiocu prijavio slučaj. Tužilac je naložio policiji da ispita sporne snimke i utvrdi identitet počinioca ovog djela. Nakon utvrđivanja identiteta, veterinarski inspektor će preduzeti mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja i Krivičnim zakonikom”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za veterinu.

Na društvenim mrežama prije dva dana objavljen je snimak sa utakmice tokom koje su navijači Kraje fiskulturnom salom u kavezu nosili vuka. Kako se vidi na snimku, životinja je zatvorena u metalni kavez koji nosi više mladića. U jednom trenutku jedan je prišao i kratko sjeo na kavez, a snimljena je i scena kada više njih podiže i kavez sa životinjom drži u vazduhu.

vuk
Navijači su životinju sa kavezom dizali u vazduh(Foto: Screenshot/Youtube)

Povod da vuka donesu na utakmicu, kako je “Vijestima” nezvanično objašnjeno, je to što je vuk simbol Krajine, a navijači iz tog barskog mjesta sebe zovu vukovima. Iz Uprave za veterinu kazali su da pozivanje na tradiciju ne može biti opravdanje za kršenje zakonskih i savremenih civilizacijskih postupanjima sa životinjama.

“Tradicionalna borba ovnova, takođe u Ulcinju, davno je prekinuta, stoga ni pokušaji stvaranja ‘novih tradicionalnih rituala’, na štetu dobrobiti životinja neće biti tolerisani”, poručili su nadležni.

Slučajem snimka vuka baviće se i Direktorat za šumarstvo. Postupanje navijača osudili su i aktivisti za zaštitu životinja. Iz barske NVO “Šapice” najavili su da će podnijeti krivične prijave protiv organizatora utakmice i Arbena Lunjija, direktora ulcinjske Osnovne škole “Maršal Tito”, gdje je meč odigran. Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Upravi za inspekcijske poslove podnijeće inicijativu za inspekcijski nadzor. Ukazuju i da se na snimku vide i lica koja su aktivna u lovačkim društvima, a koja bi trebalo da štite dobrobit životinja i drugima ukažu na loše postupanje.

Svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namjerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, tretira se kao mučenje. Taj zakon za mučenje predviđa novčane kazne do 25.000 eura

Vuk je divlja životinja, nije zakonom zaštićen, ali spada u ugrožene vrste. Zakon zabranjuje držanje vuka.

Aktivisti za zaštitu životinja sa kojima su “Vijesti” juče razgovarale, ocijenili su da je slučaj iz Ulicinja “klasičan primjer mučenja”, koje tretira Zakon o zaštiti dobrobiti životinja.

Prema tom zakonu, mučenje životinja je “svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namjerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda”. Mučenje može da bude fizičko, ali i psihičko. Psihičko mučenje životinje je ono “kojim se narušava njena psihička cjelovitost i koje može izazvati ili izaziva poremećaje u ponašanju i to: onemogućavanje životinji da zadovolji svoje osnovne potrebe u ponašanju, da iskoristi prostor za odmor i zaklon”. Psihičko mučenje je i nanošenje straha, patnje i prouzrokovanje osjećaja nesigurnosti, kao i sprečavanje životinje da uspostavi socijalnu vezu sa životinjama iste vrste.

Zakon o zaštiti dobrobiti životinja za mučenje predviđa prekršajnu kaznu za pravno lice u iznosu od 800 eura do 25.000 eura.

Novčana, ali i kazna zatvora do jedne godine zbog mučenja životinje predviđena je i Krivičnim zakonom.

Prekršaj čine i svi koji drže zaštićene i druge vrste divljih životinja, a to nisu prijavili Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine u roku od 30 dana.

Direktor ulcinjske škole u kojoj je meč organizovan juče nije bio dostupan za medije.

Bonus video: