Krcunović tvrdi da mu crtaju metu, policija negira

Krcunović je više puta osuđivan, od čega dva puta za napad na službeno lice... Protiv njega se vodi postupak pred Višim sudom zbog pokušaja ubistva
15464 pregleda 10 komentar(a)
Predrag Krcunović, Foto: Jelena Jovanović
Predrag Krcunović, Foto: Jelena Jovanović

Nikšićanin Predrag Krcunović optužio je nikšićku policiju da mu zbog izlaska na mirne litije i molebane crtaju metu, spinujući da priprema napad na njih.

Ispričao je Vijestima da je sredinom mjeseca pozvan na informativni razgovor u prostorije Centra bezbjednosti Nikšić, gdje su mu, navodno, policajci Vladimir Popović i Vidoje Žugić rekli da imaju operativne informacije da “uvozi ljude koji će ih napasti”.

Iz Uprave policije negirali su njegove tvrdnje, ističući da su njegovi navodi netačni i neutemeljeni. Konstatovali su da su tog Nikšićanina pozvali isključivo kako bi mu uručili poziv za saslušanje u Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Došli su kod mene kući 14. januara i uručili mi poziv da se sjutradan javim u SDT, a istovremeno me pozvali na informativni razgovor. Rekli su da imaju operativne informacije da me finansira neko iz inostranstva i da ću uz njihovu veliku finansijsku podršku da uvezem ljude iz Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih država i da će ti ljudi sa Nikšićanima koje ja organizujem u datom momentu da napadnu policiju. Pitao sam policajce Popovića i Žugića da li su svjesni težine onoga što pričaju i da mi time crtaju metu i pripremaju teren za odstrijel ili u najboljem slučaju hapšenje, ali su rekli da to ne doživljavaju tako”, priča Krcunović.

Objasnio je da od prve noći kada su počeli molebani i litije učestvuje u njima i ocijenio da ga policija upravo zbog toga “namješta”, a da je sve kulminiralo nakon nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira:

“Nisam cvjećka, ali ni sa kim ništa ne organizujem, ni protiv koga. Niti imam namjeru da to činim... Mislim da su me zamijenili sa jednim Miraševim moćnikom službe sa nikšićkih ulica, koji živi na primorju i pomislili da i ja mogu da skupim ljude... Ja samo izlazim na mirne litije, nemam kontakt ni sa jednim političarem, ne pripadam nijednom klanu, nikada nisam bio protiv ove vlasti, glasao sam za Mila Đukanovića, Crnogorac sam koji priča srpski jezik i za Mitropoliju crnogorsko-primorsku sam i Amfilohija. Nikada i nigdje nisam rekao ni ‘Milo lopove, ni Mandiću lopove’, ni ništa slično. Ipak, oni crtaju mete meni i momcima koji šetaju u litiji sa mnom. No, što god da rade, makar me osudili na 40 godina zatvora, ne mogu me maći sa ulice”, kazao je on.

Krcunović je rekao i da mu je nejasno zbog čega neko pokušava da mu uskrati pravo da ide na molebane:

“Pozivali su na informativni razgovor i momke iz mog društva i meni bliske osobe. Sve zbog litija i molebana. Pitali ih zašto izlaze i daju podršku MCP. Njima nisu pominjali ovu nebulozu koju i meni. Nadam se da su i Popović i Žugić vjernici i da neće lagati, nego potvrditi što su mi rekli. Oni su zaista bili korektni tokom informativnog razgovora i saslušali kada sam im rekao da nakon takve ‘pripreme’ može uslijediti samo ubistvo koje bi policija opravdala mojom prošloću, izmišljenim pružanjem otpora i pričom koju plasiraju. Ne pripadam nijednom klanu, pa ni škaljarskom ni kavačkom. Njihove ‘operativne informacije’ o kojima su me obavijestili smatram prvim korakom do mog ubistva, zbog čega unaprijed prave otklon i alibi za sebe i službu”, kazao je on.

Krcunović je više puta osuđivan, od čega dva puta za napad na službeno lice... Protiv njega se vodi postupak pred Višim sudom zbog pokušaja ubistva.

Policija: Ne saslušavamo zbog litija

Iz Uprave policije odgovorili su da su shodno zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva, 14. januara pozivali Krcunovića kako bi mu uručili poziv tog tužilaštva da u svojstvu svjedoka prisustvuje krivičnom postupku.

“Shodno ovlašćenjima propisanim zakonom, nakon uručenja predmetnog poziva P.K. koji je bezbjednosno interesantno lice, po ustaljenoj metodologiji postupanja, policijski službenici su obavili informativni razgovor na okolnosti njegovog boravka i kretanja na teritoriji koju svojom nadležnošću pokriva Centar bezbjednosti Nikšić. Policijski službenici ne pozivaju na informativne razgovore učesnike litija. Ostali navodi iz obraćanja P.K. su netačni i neutemeljeni”, kazali su iz UP.

Krcunovićeve primjedbe na postupanje nikšićkih policajaca razmatra Savjet za građansku kontrolu rada policije, a predmet je zadužio Branislav Radulović.

Bonus video: