GRČKI MEDIJI PRENOSE INFORMACIJE SLUŽBI

Ubistva škaljaraca povezana sa 20 tona kokaina?

Navodno, jedan krak istrage ubistva dvojice škaljaraca treba da utvrdi da li je krivicom Dedovića mafija ostala bez kokaina vrijednog više od milijardu eura.
43445 pregleda 22 komentar(a)
Kokain zaplijenjen na MSC Gayane, Foto: Hms
Kokain zaplijenjen na MSC Gayane, Foto: Hms

Jedan od vođa škaljarskog kriminalnog klana Igor Dedović navodno je bio uključen u šverc 20 tona kokaina zaplijenjenog prošlog juna u Filadelfiji, pa istražitelji provjeravaju da li je taj slučaj povezan sa likvidacijom Kotoranina u Atini 19. januara.

To su objavili grčki mediji, objašnjavajući da su agenti američkog Homeland Security Investigations (HSI) izuzetno zainteresovani za istragu ubistva Kotoranina i Podgoričanina Stevana Stamatovića.

“Jedna od najvećih zaplijena kokaina prošlog juna u SAD-u, čini se da je povezana sa ubistvom dvojice crnogorskih državljana prošle nedjelje u Variju. Bezbjednosni zvaničnici otkrivaju da je jedan od žrtava - četrdesettrogodišnji Igor Dedović, smatran odgovornim za ‘gubitak’ 20 tona kokaina koji su službenici HSI zaplijenili prošlog juna na brodu MSC Gayane, na Packer terminalu u filadelfijskoj lici”, prenosi grčki portal Kathimerini.

Zapljena kokaina na brodu u Filadelfiji
Zapljena kokaina na brodu u Filadelfiji(Foto: HSI)

Navodno, jedan krak istrage ubistva dvojice škaljaraca treba da utvrdi da li je krivicom Dedovića mafija ostala bez kokaina vrijednog više od milijardu eura.

Dedović i Stamatović likvidirani su u nedjelju 19. januara u Atini.

Ključni čovjek škaljarskog klana i jedan od šefova podgoričkog ogranka te krimi grupe likvidirani su pred suprugama i djecom, nakon što su četvorica naoružanih muškaraca ušla u restoran u kojem su sjedjeli.

“Njihovo brutalno ubistvo u početku je smatrano osvetom članova suparničkog (kavačkog) klana. Međutim, informacije iz domaćih i stranih bezbjednosnih službi bacaju novo svjetlo na ovaj slučaj. S obzirom na nove informacije, zvaničnici službi bezbjednosti smatraju da su nalog za ubistvo Dedovića i njegovog bliskog saradnika, dali pripadnici crnogorske mafije - kako bi se ova dvojica kaznila... Navodno, Dedović je bio uključen u šverc 20 tona kokaina teretnim brodom MSC Gayane. Nakon što su američki agenti 17. juna 2019. pronašli drogu, 43-godišnji Crnogorac smatran je odgovornim za gubitak ilegalnog tereta”, prenosi taj grčki medij.

Američki agenti pronašli su drogu 17. juna 2019.
Američki agenti pronašli su drogu 17. juna 2019.

Prema dokumentima američkih istražitelja, četvorica od šest optuženih za šverc kokaina su iz Crne Gore. Oni su, prema tim spisima, bili zaduženi za prevoz dvadeset tona bijelog praha iz Latinske Amerike u Evropu, a to su činili za nagradu od 50.000 dolara.

Brod MSC Gayane započeo je putovanje iz Latinske Amerike, a krajnja destinacija bila mu je holandski Roterdam.

Dokumenti američkih službi, u koje su “Vijesti” imale uvid, pokazuju da je, dok su plovili obalom Čilea i Perua, na taj teretnjak sa 15 manjih plovila prenijet kokain težak 20 tona.

U pretovaru je, navodi se, učestvovalo šest članova posade, od čega četiri iz Crne Gore - Nenad Ilić (40), Ivan Đurašević (30), Boško Marković (28), Aleksandar Kavaja (26). Pomagali su im Fonofave Tiasaga (29) i Lauli Pulu (32).

Prema američkim policijskim dokumentima, ključnu ulogu imali su Đurašević i Ilić. Navodno, Đurašević je priznao da je znao da je droga u vrećama, ali ne i koja. Ispričao je i da mu je obećano 50.000 dolara.

Američki istražitelji su saslušanjem drugog mornara saznali da je i ranije, na Đuraševićev prijedlog, u brod ubacio velike količine droge i da je za to dobio honorar od 50.000 dolara.

Američki specijalni agent u spisima o tom slučaju napisao je da su osim Đuraševića još tri Crnogorca pristala da im pomognu u utovaru kokaina za istu naknadu.

Tamošnji istražitelji, koji su zainteresovani za istragu ubistva Dedovića i Stamatovića, pribavili su 4.000 sati snimaka sa šest mikrofona sakrivenih u brodu, uzeli su podatke sa 50 mobilnih telefona koji su koristili članovi posade, 500.000 megabajta podataka iz “crne kutije” MS Gayana...

Igor Dedović
Igor Dedović(Foto: Privatna arhiva)

“U oktobru 2019. pravosudne vlasti Pensilvanije objavile su nove informacije o slučaju - navodno identifikacija učesnika šverca i zapljena više od milijardu eura vrijedne droge nije bila slučajna, već rezultat ‘internih’ informacija koje su dostavljene vlastima, zbog čega su oni koji su bili umiješani počeli međusobno da se sumnjiče. S obzirom na sve to, nije slučajno to što se za slučaj ubistva Dedovića i Stamatovića zanimaju strane službe, a naročito oni koji su bili uključeni u slučaj zapljene kokaina na teretnjaku MSC Gayan”, prenose grčki mediji.

Navodno, zbog toga će grčki inspektori razgovarati i sa kolegama iz Crne Gore, kako bi im eventualno pomogli u istrazi.

U crnogorskim bezbjednosnim službama juče nije bilo moguće provjeriti da li i crnogorski istražitelji imaju informacije o mogućoj povezanosti nestanka dvadeset tona kokaina i ubistva dvojice škaljaraca.

Stevan Stamatović
Stevan Stamatović(Foto: Privatna arhiva)

Iz Uprave policije nije odgovoreno na pitanja jesu li ih kolege iz Grčke kontaktirale i da li je, eventualno, neko od crnogorskih policajaca uključen u istragu.

Crnogorska policija nije se zvanično oglašavala o eventualnoj uključenosti u istragu dvostrukog ubistva i ranjavanja u Grčkoj.

Dan nakon što su u atinskom kvartu Vari ubijeni Dedović, Stamatović i ranjena Stamatovićeva supruga Mileva, iz Uprave policije saopštili su da su zvanično o tome informisani.

Iz te institucije nijesu juče odgovorili da li su im istražitelji iz Grčke tražili od podatke o Igoru Dedoviću i Stevanu Stamatoviću i ako jesu da li su im dostavili informacije.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li su njihove kolege iz Grčke doputovale u Crnu Goru ili tražili da neko od crnogorskih policajaca dođe u Grčku i pomogne im u istrazi.

Na ta pitanja nije “Vijestima” odgovoreno ni iz Grčke policije.

Sagovornik iz UP juče nije mogao nezvanično da potvrdi, niti demantuje eventualnu povezanost Dedovića sa švercom 20 tona kokaina koji je zaplijenjen u Filadelfiji.

Ubijeni Dedović slovio je za glavnog čovjeka škaljarskog kriminalnog klana, lako je više puta demantovao da je član ili vođa tog ili bilo kog drugog klana, policija je nezvanično saopštavala da on i njegovi kumovi, braća Jovan i Igor Vukotić - upravljaju tom kriminalnom grupom.

Crnogorska policija potraživala ga je zbog pokušaja ubistva navodnih članova suprotstavljenog kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića, 2016. u Kotoru.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Dedović je tog dana bio za upravljačem BMW-a kojim su on, Jovan Vukotić i Milić Minja Šaković prepriječili put kavčanima i pucali u njih.

Navodno, pištolj je prvi potegao i zapucao Vukotić. Uprkos talivim tvrdnjama, svjedoci su u Višem tužilaštvu ispričali da je Dedović bio u Sloveniji u vrijeme pokušaja tog dvostrukog ubistva.

I Vukotić je tvrdio da tog dana nije bio u Kotoru.

Zbog arsenala oružja pronađenog 2016. godine u kotorskom naselju Sveti Stasije, Dedović je godinu kasnije osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Arsenal oružja zbog koga je Dedoviću i trojici škaljaraca suđeno, pronađen je u napuštenoj kući, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30), navodno bliskog kavačkom klanu.

Dedović je tada u pismu poslatom “Vijestima”, saopštio da je njegov DNK podmetnut na selotejp traku kojom je oblijepljeno oružje... Tada je konstatovao i da zna čiji je interes da se on “ukloni”...

“Podatak o tome da li sam bio u Crnoj Gori u to vrijeme lako je provjerljiv, a i već ga imaju službe koje me godinama preko plaćenika iz pojedinih medija prozivaju da sam famozni šef klana koji navodno iza sebe ima neku vojsku i milione eura”, napisao je Kotoranin.

Prema polcijskim informacijama, Stamatović je bio jedan od vođa podgoričkog ogranka škaljarskog klana nedavno je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva Nikšićanina Radojice Zekovića.

Dedović sahranjen juče, Stamatović će danas

Dedović je sahranjen juče u Kotoru, a Stamatović će danas biti sahranjen u rodnim Rogamima.

Dnevni listovi juče su bili puni posljednjih pozdava koje su im uputili prijatelji iz više crnogorskih gradova.

Jedan od navodnih vođa škaljaraca, Jovan Vukotić, svom kumu Dedoviću u posljednjem pozdravu napisao je “da mirno spava”.

“Ova, živa polovina mene Ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašto bi ti živio da si na mom mjestu kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo”, napisao je Vukotić.

Dedović i Stamatović ubijeni su na oproštajnoj večeri sa porodicama - sjutradan su njihove supruge i djeca trebale da se vrate u Crnu Goru.

U njih dvojicu, egzekutori su ispalili najmanje 24 hica, a policija je tokom uviđaja pronašla čaure kalibra 9 milimetara, ispaljene iz dva oružja...

Grčki mediji ranije su, pozivajući se na izvore iz istrage, objavili da je mafija pratila supruge vođa škaljarskog klana i tako došla do Kotoranina i Stamatovića.

Preporučujemo za Vas