Batine ne snimaju, jer kamere ne rade

Uprava policije potvrdila da nije u funkciji video nadzor u Stanici za javni red i mir Centra bezbjednosti Podgorica
12447 pregleda 3 komentar(a)
CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
CB Podgorica, Foto: Savo Prelević

Nijedna od pet kamera u Stanici za javni red i mir podgoričkog Centra bezbjednosti nije u funkciji. To piše u odgovoru direktora Uprave policije Veselina Veljovića Savjetu za građansku kontrolu policije.

Oni su obavijestili Savjet i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), koje je nadležno za sistem nadzora, radi na zamjeni kamera.

“Ukupno pet kamera postoji u prostoru Stanice za javni red i mir...Trenutno kamere nijesu u funkciji. Takođe, obavještavam vas da je Uprava policije upoznata od strane Ministarstva unutrašnjih poslova da će se u narednom periodu nastaviti sa zamjenom sistema video nadzora u Centru bezbjednosti Podgorica”, piše u odgovoru Veljovića. Savjet se za kamere u podgoričkom Centru bezbjednosti zainteresovao na zahtjev advokata Dalibora Tomovića.

On je za ispravnost video nadzora pitao nakon što je sudski vještak za informacione tehnologije Balša Savić, svjedočeći u postupku protiv svog branjenika Braslava Borozana, kazao da kamere nijesu radile 2015. godine kada je okrivljeni navodno fizički napao tri policijska službenika, ali da ne rade ni danas.

Savić je tada rekao i da su mu iz MUP-a saopštili da nemaju tehničku dokumentaciju za najsavremeniji sistem (kompjuterski program) koji upravlja video nadzorom, protivpožarnim sistemom i alarmima, ali da i tom serveru imaju pristup samo sa nivoa korisnika, ne i administratora.

Iz Uprave policije potvrdili su da Ministarstvo ne posjeduju tehničku dokumentaciju za ovaj sistem, ali su demantovali izjavu vještaka da pristup sistemu imaju samo sa nivoa korisnika.

“Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Centra za informaciono komunikacione tehnologije, informacionu bezbjednost i sisteme tehničkog nadzora imaju administratorski pristup svim resursima sistema, kako konzoli za pristup kamerama, tako i menadžment aplikaciji za konfiguraciju sistema za video nadzor, koja se nalazi na serverskoj infrastrukturi ovog sistema”, piše u odgovoru.

Savić je u sudnici rekao da je serveru pristupio sa šifrom “klijenta”, a ne sa naloga “administratora”, jer je “jedino tako bilo moguće” da izvrši zadatak vještačenja kamera koji mu je dao sudija.

Pojasnio je i da bi “administrator” trebalo da ima šira ovlašćenja na programu, između ostalog bi mogao da mijenja i briše podatke, a da to “klijentu” obično nije omogućeno. Veljović u odgovoru Savjetu nije precizirao od kada ne rade kamere u stanici za javni red i mir.

Tomović je više puta u toku postupka protiv Borozana insistirao da se utvrdi šta se dogodilo sa kamerama, jer su, kako je rekao, jako bitne kako bi se utvrdilo da li je njegov branjenik napao policajce ili su oni vršili torturu nad njim.

Ocijenio je i da je svrha video nadzora u stanici policije da bi se nesporno utvrdilo da li je postupanje policije prema građanima zakonito, što je gotovo nemoguće ukoliko kamere ne funkcionišu.

Bonus video: