Mandić vikendom izlazi iz zatvora

Sredinom septembra 2019. godine, direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović - razlog je što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika lista “Dan” i što je taj predmet nepovratno izgubljen
22963 pregleda 26 komentar(a)
Damir Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Damir Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević

Damiru Mandiću odobreno je da napušta spuški zatvor vikendom, kao i da koristi godišnji odmor u krugu porodice.

To je “Vijestima” juče saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Iz Službe za odnose s javnošću te institucije, konstatovali su da je osuđeni za učešće u ubistvu Duška Jovanovića, ispunio sve uslove potrebne za korišćenje tih pogodnosti. “Imajući u vidu da se zatvorenik D. M. prethodno obratio zahtjevom za odobravanje pogodnosti, te da je ispunio sve propisane kriterijume, to je donijeta odluka o odobravanju pogodnosti imenovanom zatvoreniku”, navodi se u odgovorima UIKS-a na čijem je čelu Milan Tomić.

Oni su u istom tekstu citirali i dio Pravilnika o kućnom redu, kojim je predviđeno da se od policije obavezno mora pribaviti procjena bezbjednosti za zatvorenike koji su izvršili krivična djela za koja je izrečena kazna zatvora u trajanju preko pet godina, sa smrtnom posljedicom i protiv polne slobode.

“Vijestima” je početkom jula 2019. godine, iz UIKS-a indirektno saopšteno da se nijesu stekli bezbjednosni uslovi da Mandić napušta zatvor. On je molbu sa istim sadržajem mogao da uputi tek šest mjeseci nakon toga, što je i učinio.

Mandić je u ljeto 2018. godine, nakon što je klasifikovan u prvu grupu, prebačen iz zatvorenog dijela Kazneno-popravnog doma u Poluotvoreno odjeljenje.

U aprilu 2016. godine, pravosnažno je osuđen na 19 godina zatvora, zbog saučesništva u ubistvu urednika lista “Dan”, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića.

To je bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je Vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud...

Istražitelji nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice u Jovanovića, nakon što je izašao iz redakcije, 27. maja 2004. godine.

Sredinom septembra 2019. godine, direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović - razlog je što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika lista “Dan” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

To je kazao tokom sjednice skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Veljović je tada ponovio da je u istrazi ubistva Jovanovića bilo propusta, ali je i kazao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

“Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja dešava u kasnim večernjim satima, kada poslije svega nadležni tužilac pravi procjenu da ostavimo to za sjutra. To ‘sjutra’ u tom trenutku je hipoteka svih ovih godina. I to ‘sjutra’ i ta jedna riječ koju smo tada, da li zbog umora, da li zbog iscrpljenosti i opterećenja profesionalnog pritiska i odgovornosti koju smo imali da završimo tu obavezu koju je trebalo uraditi tu noć, to sjutra je danas svih ovih godina”, rekao je Veljović, dodajući da je taj slučaj “hipoteka nad Crnom Gorom”.

Bonus video: