Državljaninu Srbije ukinut pritvor da bi došao na suđenje u Bijelo Polje

Lazić će rado doći na suđenje a Ćatović za ukidanje pritvora nudi jemstvo
4588 pregleda 0 komentar(a)
Ćatović, Foto: Jadranka Ćetković
Ćatović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.02.2020. 14:55h

Ni danas u Višem sudu u Bijelom Polju nije počelo suđenje Bjelopoljcu Elvisu Ćatoviću (32) koji odgovara zbog krivičnog djela „teško djelo ubistvo u pokušaju“, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, danas nije održano u Višem sudu u Bijelom Polju.

Ročište je odloženo za 2. april, zbog nedolaska Ljubomira Lazića iz Zemuna, koji odgovara zbog pokušaja ubistva Ćatovića.

Laziću je danas, sudsko vijeće sudije Dragana Mrdaka ukinulo pritvor, a potjernica će biti povučena kada to rješenje postane pravosnažno.

On se ranije obratio tom sudu tražeći da mu se ukine pritvor i povuče potjernica koja je za njim raspisana zbog nedolaska. U podnesku sudu naveo je da će se u tom slučaju “rado pojaviti na suđenje”.

“Dajem riječ da ću se uredno odazivati na sve pretrese, jer je i u mom interesu da se suđenje što prije okonča”, naveo je Lazić.

On je i ranije preko branica Vidomira Boškovića isticao da osjeća strah za bezbjednost, ali da će ukoliko se ukine pritvor i obustavi potjernica spreman da svojim prisustvo doprinese rasvjetljavanju ovog slučaja.

I branilac Drago Konatar ponovo je zatražio danas ukidanje pritvora Ćatoviću, za šta je predložio i jemstvo, o čemu će sud odlučiti tokom zasijedanja.

Prema optužnici, Ćatović je 13. avgusta prošle godine, oko 23.30 sati, u blizini svoje porodične kuće u mjestu Potkrajci, u uračunljivom stanju, svjestan zabranjenosti djela, ubio Željka Pavkova iz Samobora.

Konatar: Veće su Ćatovićeve garancije od riječi Lazića, koji je strani državljanin

Ćatovićev branilac advokat Drago Konatar je objasnio das u sporni navodi u rješejnu o produženju pritvora Ćatoviću po više osnova.

U odluci o produženju pritvora vanpretresno vijeće tog suda navodi da postoje teške okolnosti djela, urpavo zato što je lišeno života jedno lice a pokušaj lišenja drugog. To je suprotno zabrani dvostrukog vrednovanja iste okolnosti na štetu optuženog. Jedna od činjenica iz rješenja o produženju pritvora je tvrdnja da se događaj desio ja javnom mjestu, što je navedeno kao teška okolnost, iako se događaj desio na svega par metara od kućnog praga Ćatovićeve porodice, pa nema osnova za zaključak u kojem se navode “teške okolnosti da se desio na putu, odnosno javnoj površini”.

Konatar pojašnjava da Ćatović ne samo što je spreman da obeća da će dolaziti na suđenja, već nudi garancije jemstvom, kod garancije koje daje Lazić nemaju nikakvog osnova.

Na kraju, zaključuje Konatar Ćatoviću se sudi u mjestu prebivališta za koje ga vežu ekonomske, socijalne i druge veze, što je samo po sebi mnogostruko veća garancija od riječi koju je dao Lazić, koji je strani državljanin.

Bonus video: