Okončano suđenje Borozanu za napad na policajce: Presudu pišu nakon četiri godine

Borozanov pravni zastupnik - advokat Dalibor Tomović, tražio je, međutim, da sudija oslobodi Borozana krivice jer tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je njegov branjenik fizički napao i nanio povrede trojici službenika Uprave policije
4313 pregleda 1 komentar(a)
Braslav Borozan (arhiva), Foto: Filip Roganović
Braslav Borozan (arhiva), Foto: Filip Roganović

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković, 10. februara saopštiće odluku da li je okrivljeni Braslav Borozan kriv što je napao tri policijska službenika u stanici Uprave policije 2015. godine i time donijeti prvu presudu u predmetu koji traje više od četiri godine.

Osnovni državni tužilac Nikola Boričić, tražio je od Ćetkovića u završnim riječima da se Borozan osudi za krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da mu se izrekne odgovarajuća kazna.

“Imajući u vidu jasne, uvjerljive, međusobno saglasne iskaze oštećenih, a koji su potvrđeni nalazima i mišljenjima vještaka medicinske struke”, kazao je on.

Borozanov pravni zastupnik - advokat Dalibor Tomović, tražio je, međutim, da sudija oslobodi Borozana krivice jer tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je njegov branjenik fizički napao i nanio povrede trojici službenika Uprave policije.

“Za odbranu je krajnje problematično da tužilaštvo nije uspjelo da obezbijedi ključni dokaz u ovom postupku, koji je sada trajno izgubljen, a radi se o snimcima kamera koje nadgledavaju hodnik lijevo od ulaza gdje se nalaze sobe ‘P39’”, kazao je Tomović u završnoj riječi.

On je tokom cijelog sudskog procesa insistirao na snimcima kamera, koje su morale snimiti incident u kojem su povrijeđeni policajci, ali i Borozan.

Tomović je istakao i da je životno nemoguće da lice, teško 68 kilograma, čije je zdravlje dodatno ugroženo virusom, sposobno da napadne pripadnike Interventne jedinice u situaciji kada se u prostoriji nalazi pet ili šest službenih lica policije od kojih su četiri pripadnici interventnog voda.

“Stiče se utisak da su pripadnici policije imali posla sa dobro utreniranim i fizički superiornijim izgrednikom, što ne odgovara stvarnom stanju. Situacija je sasvim drugačija i nju karakteriše činjenica da je okrivljeni brutalno pretučen od strane policijskih službenika”, kazao je Tomović.

On je istakao i da je vještak medicinske struke u tužilačkom postupku po kontratužbi Borozana utvrdio da su njegovom branjeniku nanijete povrede nogama, rukama i pendrekom.

Naveo je i da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je Crna Gora prekršila odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima (slučaj Milić i Nikezić) jer nije sporvela djelotvornu istragu zlostavljanja u zatvoru, odnosno taj sud je utvrdio da državni tužilac nije temeljno utvrdio činjenično stanje jer nije insistirao na tome da od zatvorskih vlasti dobije snimak one kamere koja je mogla da zabilježi zlostavljanja.

Borozan je kazao da je “kristalno jasno” da se protiv njega vodi “politički proces montiran od diktatorskog i totalitarnog režima” koji ga želi predstaviti “kao agresora, a ne kao žrtvu”.

“Bezbroj je činjenica koje pokazuju da sam ja žrtva, koja je brutalno, zvjerski pretučena u stanici policije”, kazao je Borozan.

Tužilaštvo je krivičnu prijavu policajaca procesuiralo za 20 dana, dok ni nakon tri godine nije odlučivalo o krivičnoj prijavi koju je Borozan podnio protiv službenika podgoričke policije, tvrdeći da je zlostavljan u stanici policije u oktobru 2015. godine. Tužilaštvo je odbacilo Borozanovu prijavu, nakon što je Tomović podnio ustavnu žalbu zbog torture i mučenja...

Bonus video: