Vukotić u zatvoru pod stražom 24 sata, sam u sobi i šetnji

Odbrana traži stavljanje van snage rješenja kojim je navodni vođa škaljarskog klana poslat u pritvor
28095 pregleda 13 komentar(a)
Jovan Vukotić ispred tužilaštva, Foto: Savo Prelević
Jovan Vukotić ispred tužilaštva, Foto: Savo Prelević

Zatvorski policajci 24 sata stoje ispred sobe na trećem spratu Istražnog zatvora u Spužu, u koju je preksinoć smješten Kotoranin Jovan Vukotić.

Jedan od navodnih šefova škaljarskog kriminalnog klana, uz nadzor službenika, sam izlazi na šetnju i ne može se sresti ni sa jednim pritvorenikom, tvrde izvori “Vijesti” iz zatvora. Navode da ništa ne može biti unijeto u njegovu sobu bez odobrenja direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Tomića.

Soba u koju je smješten Vukotić ispražnjena je u subotu popodne i pretvorena u jednokrevetnu, jer je procjena da taj Kotoranin zbog ugrožene bezbjednosti mora biti sam. Osumnjičeni za pokušaj ubistva sugrađana Vojina Stupara i Miloša Radonjića u pritvor je doveden u subotu, nešto poslije 20 časova.

Nekoliko pritvorenih navodnih članova kavačkog kriminalnog klana zviždali su Vukotiću dok su ga sprovodili ka ćeliji, rečeno je “Vijestima”.

Juče, dok je izlazio na šetnju, jedan od navodnih vođa “škaljaraca” nije imao takvih problema sa članovima suprotstavljenog klana.

Vukotić je iz Beograda izručen prije dva dana Crnoj Gori. Iz bezbjednosnih razloga, ekstradiran je u strogoj tajnosti. Pripadnici srbijanske Specijalne antiterorističke jedinice helikoterom su Vukotića prebacili do Žabljaka. Potom su ga preuzeli pripadnici Posebne jedinice crnogorske policije, a navodno je organizovan i lažni eskort, kako se ne bi znalo koja ekipa ekipa sprovodi Kotoranina.

Naoružani dugim cijevima, oko 15 časova dovezli su ga u zgradu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Vukotića su iz službenog kombija izveli štiteći ga tijelom. Na glavi mu je bila fantomka, a policija ga je obezbijedila i pancirom.

Kotoranin je pred tužiteljkom Majom Jovanović tvrdio da nema ništa sa pokušajem ubistva dvojice navodnih članova suprotstavljenog kavačkog klana u martu 2016. godine, u kotorskom naselju Rakite.

Tokom saslušanja Vukotića, zgradu Višeg tužilaštva, a potom i Višeg suda, obezbjeđivali su specijalci sa dugim cijevima.

Sudija za istragu Vladimir Novović u subotu veče odlučio je da stavi na snagu rješenje doneseno u februaru 2019. godine, kojim je Vukotiću određen pritvor jer je bio nedostupan istražnim organima.

Vukotićeva odbrana sinoć je uložila žalbu na to rješenje i tražila da se stavi van snage. Obrazložili su da Vukotić nije bio u bjekstvu kada mu je pritvor određen, već je izdržavao kaznu u beogradskom zatvoru.

Više državno tužilaštvo sumnjiči Vukotića da je, sa nedavno ubijenim Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem, pokušao da ubije Radonjića i Stupara.

Vukotić je i na saslušanju u Beogradu negirao povezanost sa pokušajem ubistva dvojice sugrađana.

Njega crnogorski istražitelji neće bez saglasnosti Srbije moći krivično da gone za drugo krivično djelo, osim za ono zbog kog je ta država odobrila njegovo izručenje - pokušaj ubistva Radonjića i Stupara.

To piše u Rješenju kojim je ministarka pravde Srbije Nela Kumburović odobrila izručenje Vukotića Crnoj Gori.

U istom dokumentu piše da Vukotić ne može biti priveden na izdržavanje zatvorske kazne, niti eventualno izručen trećoj državi.

Vukotić je u beogradskom zatvoru bio od septembra 2018. godine, gdje je izdržao petanestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog falsifikovanja dokumenata.

Nedavno su u Beogradu uhapšene četiri osobe zbog sumnje da su cijanidom pokušale da otruju Vukotića dok je bio u ekstradicionom pritvoru.

Bonus video: