Borozanu osam mjeseci zatvora

Borozan je istovremeno prijavio policijske službenike da su ga napali i zlostavljali te noći u policijskoj stanici, ali je tužilaštvo prošle godine odbacilo njegovu krivičnu prijavu. Za razlku od tog slučaja, tužilaštvo je za 20 dana procesuiralo tužbu Uprave policije
6095 pregleda 1 komentar(a)
Braslav Borozan (arhiva), Foto: Filip Roganović
Braslav Borozan (arhiva), Foto: Filip Roganović

Podgoričanin Braslav Borozan prvostepeno je osuđen na osam mjeseci zatvora zboga fizičkog napada na tri policijska službenika u stanici Uprave policije 2015. godine. To je prva presuda u ovom postupke za četiri godine, koliko traje suđenje.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković kazao je da je u toku sudskog postupka utvrđeno da je Borozan učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

On je kazao da je vještak medicinske struke utvrdio da je Borozan bio u alkoholisanom stanju tokom incidenta, ali da nije bio u stanju smanjene uračunljivosti da ne može kontrolisati svoje ponašanje. Time je njegovo postupanje dobilo sva obilježja krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Istakao je da je sud učinio sve šta je bilo u njegovoj moći da pribavi snimke napada, ali je to bilo bezuspješno. Naveo je i da je zbog toga postupak trajao četiri godine.

“Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da utvrdimo činjenično stanje”, kazao je Ćetković.

Borozan je istovremeno prijavio policijske službenike da su ga napali i zlostavljali te noći u policijskoj stanici, ali je tužilaštvo prošle godine odbacilo njegovu krivičnu prijavu. Za razlku od tog slučaja, tužilaštvo je za 20 dana procesuiralo tužbu Uprave policije.

Ćetković je kazao da nijesu cijenili medicinsku dokumentaciju Borozana, koja je korišćena u tužilačkom postupku po njegovoj prijavi. On je pojasnio da predmet tog postupka nije bilo postupanje policije prema Borozanu, već napad i lakše povrede koje je on nanio policijskim službenicima.

“Ja ću svakako u presudi konstatovati da je Borozan bio žrtva nečovječnog, nezakonitog i neodgovornog postupanja policije”, kazao je Ćetković. On je kazao da se prilikom određivanja kazne vodio njegovim ličnim životnim prilikama kao olakšavajućom okolnošću, a prethodnu osuđivanost je cijenio kao otežavajuću okolnost. Pojasnio je da zbog toga što je Borozan dva puta uslovno osuđivan, više mu se ne može izreći uslovna kazna.

“Minimalna zatvorska kazna za ovo djelo je šest mjeseci, a zbog ranije osuđivanosti je povećana za dva mjeseca”, kazao je Ćetković. Borozanov pravni zastupnik Dalibor Tomović kazao je “Vijestima” da će se žaliti Višem sudu na ovu presudu.