Suđenje Konataru: Teško je odrediti visinu maskiranog napadača

Danas je pregledan je video snimak izuzet sa video nadzora iz unutrašnjosti automat kluba Lutrije Crne Gore, a snimak sadrži vrijeme oko pola sata prije izvršenja krivičnog djela i 10 minuta nakon toga
3172 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2020. 13:05h

Suđenje Aleksandru Konataru, optuženom da je prilikom pljačke kladionice “Lutrije Crne Gore“ u Cetinju, usmrtio košarkaša Ljuba Jovanovića 30. juna 2011. godine hicem iz pištolja, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici čitanjem izvještaja o video vještačenju vještaka digitalne forenzike Balše Savića.

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo.

Danas je pregledan je video snimak izuzet sa video nadzora iz unutrašnjosti automat kluba Lutrije Crne Gore, a snimak sadrži vrijeme oko pola sata prije izvršenja krivičnog djela i 10 minuta nakon toga.

Na snimku se vidi nekoliko lica koja su u automat klubu, a u momentu kada maskirano lice u crnoj dukserici i svijetlim pantalonama ulazi naoružano, prisutni u automat klubu se sklanjaju i kreću ka izlazu. Lice koje je ušlo maskirano odlazi do dijela koji kamera nije mogla zabilježiti, a zatim izlazi napolje.

Vještak Savić je kazao da su napravljene fotografije svih osoba koja su se nalazila u automat klubu Lutrije Crne Gore, te da su iste razdvojene na lica koja po visini odgovaraju izvršiocu i koja ne odgovaraju.

"Za mjerenje visine lica koje je maskirano ušlo u objekat Lutrije, jedan od najvažnijih podataka je pod kojim uglom kamera snima, koji podatak ne posjedujemo. Maskirano lice je bilo u trku, u poluzgrčenom položaju i vrlo teško je upoređivati visinu ovog lica u odnosu na inventar u lutriji jer se ono nije u potpunosti ispravilo ni u jednom momentu i stajalo mirno. Zato se nisam usudio da vršim takvo mjerenje", naveo je Savić.

Dodao je da bi mogao da izvrši upoređivanje ovog maskiranog lica u pogledu visine u odnosu na lica koja su bila u kazinu, a koji su se kao svjedoci izjasnili o svojoj visini i to Mladen Danić, Ilija Kapa, Zoran Đukanović i Marinko Rajković. Dodao je da bi mogla da se dese odstupanja od plus/minus pet centimetara. Sud je zatim donio rješenje kojim je naloženo vještaku da izvrši upoređivanje maskiranog lica u pogledu visine u odnosu na Danića, Kapu, Đukanovića, Rajkovića, i Nikole Ivanovića koji je bio sa Ljubom Jovasnovićem.

Vještak Savić je pojasnio da je tehnika u međuvremenu napredovala, te da sada postoji softver koji može da izmjeri visinu.

Optužnicom se Aleksandar Konatar i Nikola Vuletić terete da su 30. juna 2011. godine oko 22.25 sati u automat klubu Lutrije Crne Gore na Cetinju, učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvršili krivično djelo i upotrebom sile protiv nekog lica oduzeli tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist" .Nakon pljačke, kako se dodaje u optužnici, Konatar je potrčao ka izlazu i ispalio metak u pravcu Jovanovića koji se nalazio pored vrata.

Suđenje se nastavlja 11. marta.

Bonus video: