Ni snimak ne pomaže da pronađu ubice Šćepanovića

Devet godina od likvidacije Ivana Šćepanovića u Budvi, istraga ne daje rezultate
14316 pregleda 0 komentar(a)
Zapaljen automobil koji su koristili napadači, Foto: Savo Prelević
Zapaljen automobil koji su koristili napadači, Foto: Savo Prelević

Forenzička analiza tragova sa mjesta ubistva Ivana Šćepanovića, pregledanje video-nadzora i češljanje listinga komunikacije mobilnih operatera, nijesu dale rezultate da se taj zločin rasvijetli nakon devet godina.

To piše u odgovorima Višeg državnog tužilaštva, na pitanja Vijesti - šta je utvrđeno istragom ubistva tridesetosmogodišnjeg Budvanina, 27. januara 2011. godine.

Navode da su predmet formirali nakon izvršenog krivičnog djela - teško ubistvo:

“Povodom čega je od strane istražnog sudije Višeg suda u Podgorici, uz prisustvo dežurnog zamjenika Višeg državnog tužilaštva u Podgorici izvršen uviđaj na licu mjesta, kao i na lokaciji gdje je pronađeno zapaljeno vozilo, kojom prilikom su izuzeti svi tragovi pronađeni na licu mjesta, koji su dostavljeni Forenzičkom centru na vještačenje, dok je prilikom uviđaja izuzet i video-nadzor u blizini lica mjesta i okoline, a od strane suda data je naredba za obdukciju tijela, dok su po predlogu tužilaštva od strane suda donijete naredbe za izuzimanje listinga komunikacija od mobilnih operatera na području Crne Gore za određena lica i preduzete druge neophodne mjere i radnje, a sve u cilju identifikacije učinioca ovog krivičnog djela, a koje mjere i radnje nisu dovele do rasvjetljavanja i identifikacije izvršilaca ovog krivičnog djela”, stoji u odgovorima VDT-a.

Ubijeni Šćepanović
Ubijeni Šćepanović(Foto: Privatna arhiva)

Šćepanović je ubijen ispred zgrade u kojoj je živio sa roditelima, u budvanskom Adokovom naselju. Ka njemu su ispaljeni hici dok je sjedio za volanom iznajmljenog vozila “tojota korola”...

Tada je iz policije nezvanično rečeno da su dva muškarca prišla njegovom vozilu - jedan je pucao iz pištolja, a drugi iz automatske puške.

Kamere su navodno snimile dvojicu naoružanih muškaraca, bez maski.

Jedan od očevidaca, prema istim informacijama, kazao je da je primijetio dvojicu mlađih muškaraca u tamnoj garderobi i patikama, koji su trčali sa mjesta zločina...

Ivan Šćepanović u Budvi je bio poznat po prijateljskim, rodbinskim i poslovnim vezama sa nekoliko uticajnih žitelja tog grada. On je brat od tetke kontroverznog Budvanina Ivana Delića.

Njegovo ime prvi put se pojavilo u crnogorskim medijima nakon masovne tuče, koja se u ljeto 2010. dogodila u popularnoj diskoteci “Top hil”, za vrijeme nastupa hrvatske grupe “Kolonija”.

Tada je navodno mučki pretučen Beograđanin Vladimir Vićentijević (36) zvani Vlado Ožiljak, koji je na Crnogorsko primorje došao sa Markom Miškovićem, sinom vlasnika korporacije “Delta” Miroslava Miškovića.

Prema svjedočenju Vićentijevićevog prijatelja, koje je objavio beogradski “Blic”, Šćepanović je tada navodno naredio Beograđaninu da napusti diskoteku, dok je desetak muškaraca odmah skočilo na njega i počelo besumučno da ga udara.

Iste noći, navodno, Vićentijević je helikopterom prebačen u beogradski Vojno-medicinski centar, a slučaj je zataškan. Šćepanović je uglavnom boravio u Budvi, gdje su živjeli njegovi roditelji, ali je često putovao i boravio u rodnom Kraljevu, gdje je u februaru 1998. godine pokušano njegovo ubistvo.

Pojedini srpski mediji objavili su da je pokušaj njegove likvidacije zapravo odgovor na ubistvo kraljevačkog biznismena Mirka Rubežića.

Šćepanović zvanično nikada nije doveden u vezu sa ubistvom Rubežića, ali jeste sa iznudom u tom gradu, za koju je bio osuđen.

Bonus video: