Proširena istraga o partijskom zapošljavanju u Ulcinju

U odbranu Nrekića stao je i njegov koalicioni partner Đeka, koji je od 2014. do 2016. takođe sjedio u fotelji prvog čovjeka Ulcinja, uvjeravajući da nema partijskog zapošljavanja i da je ono odavno ‘izašlo iz mode’”...
10797 pregleda 29 komentar(a)
Ljoro Nrekić, Foto: Filip Roganović
Ljoro Nrekić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.02.2020. 22:12h

Osnovni tužilac u Ulcinju Faruk Resulbegović proširio je istragu o partijskom zapošljavanju u najjužnijoj Opštini i na period prije maja 2018. godine, kada je u prvu fotelju grada sjeo aktuelni predsjednik Ljoro Nrekić, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema istim saznanjima, tužilac je naložio provjeru ugovora o privremenom i povremenom zaposlenju za 90 radnika, bez obzira od kada oni datiraju.

Nrekić je ranije kazao da su ti radnici zaposleni po partijskoj liniji, zbog čega se tužilaštvo u početku fokusiralo samo na njegov mandat.

Na čelu Ulcinja prije Nrekića bio je Nazif Cungu iz Force, koji je na toj funkciji 2016. godine, naslijedio Fatmira Đeku iz Demokratske partije.

Đeka je negirao da postoji partijsko zapošljavanje, dok Cungu nije htio da komentariše tvrdnje Nrekića.

Afera o partijskom zapošljavanju na svjetlo dana izbila je nakon što su “Vijesti” 2. februara, u tekstu “Zapošljavamo po partijskoj liiniji, izborna je godina”, prenijele izjavu Nrekića o višku zaposlenih u Opštini.

Nakon ekspresne reakcije tužilaštva, Nrekić je dan kasnije saslušan u ulcinjskoj policiji gdje je negirao da je novinaru “Vijesti”, tokom razgovora, rekao da DPS zapošljava po partijskoj liniji.

Kazao i da je, dok je govorio o tome, mislio na situaciju u Opštini koju je zatekao kada je došao na čelo grada prije godinu i po. Nakon toga, u izjavi za novinsku agenciju Infobiro Montenegro, rekao je da Demokratska partija socijalista (DPS), sa njim na čelu, tek godinu vrši vlast u tom gradu i da neki novinari “od muve prave slona”.

U odbranu Nrekića stao je i njegov koalicioni partner Đeka, koji je od 2014. do 2016. takođe sjedio u fotelji prvog čovjeka Ulcinja, uvjeravajući da nema partijskog zapošljavanja i da je ono odavno “izašlo iz mode”.

“Trudili smo se da ljudima pomažemo, tu niko nije ni gledao ni ko je ko, šta je, čiji je, koje nacije i vjere, a ne političke partije. Mislim da predsjednik nije mislio tako, odgovorno kažem da nije mislio tako. Partijskog zapošljavanja uopšte nema i to odgovorno kažem”, rekao je tada Đeka.

Međutim, obojicu je demantovao audio-snimak na kome se čuje kako Nrekić novinaru “Vijesti” kaže da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne.

Na pitanje da li i DPS zapošljava partijski, Nrekić je odgovorio: “DPS završava kao i oni”.

Vladajuću koaliciju u Ulcinju, osim DPS-a i DP-a, čine još i Forca, DUA, SD i BS.

Bonus video: