Odloženo suđenje optuženima za krijumčarenje migranata iz Albanije preko Crne Gore za BiH

Budući da je sudu, minule i ove sedmice pristigao određeni broj sporazuma o priznanju krivice zaključenih sa specijalnim tužiocem Mirom Samardžić, u prisustvu njihovih branilaca, predsjednik specijalnog vijeća sudija Dragoje Jović je kazao da će zakazati posebno ročište o kojima će se raspravljati o tim sporazumima. Odredio je termin za 12. mart
1288 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Planirani početak suđenja okrivljenima, optuženi da su iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčarili 115 migranata, danas je odložen, a naredno ročište je zakazano za 12. mart u podgoričkom Višem sudu.

Budući da je sudu, minule i ove sedmice pristigao određeni broj sporazuma o priznanju krivice zaključenih sa specijalnim tužiocem Mirom Samardžić, u prisustvu njihovih branilaca, predsjednik specijalnog vijeća sudija Dragoje Jović je kazao da će zakazati posebno ročište o kojima će se raspravljati o tim sporazumima. Odredio je termin za 12. mart.

Kako je danas saopšteno, sporazume o priznanju krivice su zaključili okrivljeni Miloš Perišić, turski državljanin Ozgen Dogukan i Bogdan Vučetić.

Ranije su zaključili sporazume i donijete su presude za organizatora krimnalne grupe Nemanja Šćepanović, te članove kriminalne grupe, Marko Samardžić, Ivan Goranović, Radosav Janković, Darko Novović, Nikola Merdović, Nikola Vujisić, Zilhad Rastoder, Darko Alibabić, Predrag Vlahović, Dražen Cvijović, Aleksandar Radošević, Milisav Bojanić, Mišo Vojinović i Mijajlo Medenica.

Uhapšeni u policijskoj akciji "Docu" koja je realizovana u februaru 2019. godine u Nikšiću i Podgorici. Oni su u dužem periodu iz Albanije u Bosnu i Hercegovinu, kroz Crnu Goru, kao tranzitno područje, preko Podgorice i Nikšića, prokrijumčarila 115 migranata. Prevozili su ih rentakar i taksi vozilima. Kao organizator ove kriminalne grupe označen je Šcepanovic, koji je angažovao članove grupe, koji su imali određene uloge i zadatke. Oni su u blizini graničnog prelaza Božaj preuzimali strane državljane nakon što nelegalno pređu granicu iz Albanije i prevozili ih kroz Crnu Goru. Sumnja se da su državljane Sirije, Libije, Pakistana, Eritreje, Nepala i Palestine iz Crne Gore alternativnim putevima prebacivali u BiH i Hrvatsku. Sumnja se da su Šćepanović i članovi grupe od 16. avgusta do 1. novembra 2018. godine preko državne granice prebacili četiri državljana Pakistana, pet državljana Eritreje i osam drugih stranih državljana u BiH, šest stranih državljana u BiH i Hrvatsku, tri državljana Iraka iz BiH u Hrvatsku, četiri državljana Palestine i četiri državljana Sirije.

Bonus video: