Stanoviću određeno psihijatrijsko vještačenje

Komisija ljekara vještaka će dati nalaz i mišljenje u kojem će odgovoriti na pitanja da li je bila smanjena sposobnost okrivljenog da shvati značaj djela i da upravlja svojim postupcima, te da li se nalazio u stanju afekta i kojeg intenziteta
10906 pregleda 5 komentar(a)
Stanović, Foto: Savo Prelević
Stanović, Foto: Savo Prelević

U nastavku suđenja u Višem sudu u Podgorici okrivljenom Arseniju Stanoviću, zbog ubistva ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove, vijeće kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš, na današnjem glavnom pretresu, odredilo je da se izvrši psihijatrijsko vještačenje okrivljenog.

Komisija ljekara vještaka će dati nalaz i mišljenje u kojem će odgovoriti na pitanja da li je bila smanjena sposobnost okrivljenog da shvati značaj djela i da upravlja svojim postupcima, te da li se nalazio u stanju afekta i kojeg intenziteta.

Branilac okrivljenog advokat Zoran Piperović je predložio da prof. dr Stanko Milić, vještak neuropsihijatar ne bude član ove komisije, jer je već prethodno vještačio žrtvu, njenu bol i patnju koju je pretrpjela. Ocijenio je da je taj nalaz kompromitujući za okrivljenog, i dodao da ne kaže da nije istinit.

“Ne vidim razlog da član komisije ne bude dr Vera Petrović, koja je na spisku ljekara vještaka , a vještačila je u predmetima pred međunarodnim sudom u Hagu. Može sud uzeti i bilo kojeg vještaka iz regiona, Beograda, Zagreba ili Sarajeva”, naveo je branilac.

Odbrana je predložila da se u nastavku dokaznog postupka saslušaju tri svjedoka, o tome kakva je ličnost Stanović. Advokat Piperović je predložio da svjedoči Dejan Vujošević profesor u srednjoj školi u Kotoru, koju je okrivljeni pohađao, Dejan Adžić, član uprave vaterpolo kluba “Primorac” iz Kotora, te Bojan Božović, doctor nauka I adistent na UDG u Podorici.

“Ova tri svjedoka bi rasvijetili put u svim segmentima života u kojim je obitavao Stanović, te kakva je ličnost, što je krucijalno kod ovakve optužnice. Molim sud da prihvati ove sociološki korektne predloge”, naveo je Piperović.

Državni tužilac u Višem tužilaštvu u Podgorici Danka Ivanovič Đerić nije se protivila predlogu za saslušanje svjedoka.

Danas je svjedočila majka optuženog Vjera Stanović, koja je ispričala o emotivnoj vezi njenog sina sa Anastasijom. Ocijenila je da je njen sin bio zaljubljen, te da je na nagovor Anastasije napustio vaterpolo klub, u kojem je imao profesionalni ugovor.

“Moj sin je patio. Pričao mi je da je viđao u kafiću sa drugim momkom. Ona ga je omalovažavala u mom prisustvu, riječima: “Po čitav dan si u bazenu za bijednih 500 eura, i od toga ne možeš ni ručak da mi platiš”, kazala je majka optuženog.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu. On je u tom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta", piše u optužnici.

Bonus video: