U Bijelom Polju obilježeno 27 godina od zločina u Štrpcima

“Teško je poslije ovih 27 godina ćutanja i tišine i okretanja glave, vjerovati da ima još onih koji se identifikuju sa ideologijom, koja je zbog nekog imaginarnog carstva nebeskog, izabrala da u to ime čini zločine nad ljudima, kojima su dragačine ime i identitet bili jedina krivica", kazao je Rastoder
6509 pregleda 25 komentar(a)
Sa pomena žrtvama, Foto: Jadranka Ćetković
Sa pomena žrtvama, Foto: Jadranka Ćetković

Rodbina otetih putnika iz voza 671 u stanici Štrpci, obilježila je danas 27 godišnjicu, polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Bijelom Polju.

Obraćajući se u ime rodbine Mirsad Rastoder je kazao da su ovi putnici,samo zbog drugačijeg imena u ličnnim dokumentima, surovo mučeni i ubijeni kod Višegrada.

“Teško je poslije ovih 27 godina ćutanja i tišine i okretanja glave, vjerovati da ima još onih koji se identifikuju sa ideologijom, koja je zbog nekog imaginarnog carstva nebeskog, izabrala da u to ime čini zločine nad ljudima, kojima su dragačine ime i identitet bili jedina krivica. Nije bilo lako živjeti sve ove godine, koje su nas iznova trošile. Bile su to godine i decenije, u kojima su mnogi načinjali stare rane. Rane koje će nas uvijek podsjećati na putnike iz voza 671, etničko čišćenje Bukovice, deportaciju izbjeglica, Kaluđerski laz”, kazao je Rastoder.

On je istakao da se te rane nikada neće zacijeliti, dok se ne pronađu svi zločinci i nalogodavci, “dok među nema ne progleda onaj posljednji koji je spreman da zločine negira i na bilo koji način veliča izvršioce”, kazao je Rastoder.

On je poručio da u stradanju putnika ima mnogo poučne simbolike za one građane koji misle dobro sebi i drugima.

"Jer zločin u Štrpcima nije slučajan, one je samo dio plana genocidne politike koja je završila na osuđeničkoj klupi haškog tribunal. Oni koji su oteli putnike, a kasnije sproveli u selo Prelovo gdje su u ih u Sali osnovne škole opljačkali i mučili, nemilosrdno su se potrudili da daju svoj doprinos toj ideji. Fašisoidnoj ideji koja je nedužne civile vezala žicom i kamionima transportovala u okolinu Višegrada, u selo Mušiće gdje su surovo ubijeni,” kazao je on.

Demir LIčina je kazao da rodbina otetih cijeni i zahvaljuje saosjećanje i pažnju i koju je porodicama otetih prošle godine ukazao premijer Crne Gore Duško Marković sa saradnicima, koji je pokrenuo više aktivnosti koje su dale izvjesne rezultate.

“Duge su noći i trauma porodica žrtvava. A te rane i trauma, koje nikome ne želimo, može ublažiti utvrđivanje potpune istine, presuđivanje počiniocima I nalogodavcima, otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava”, kazao je Ličina.

Rodbina očekuje od Vlade i drugih nadležnih kroz međudržavnu saradnju pokrenu novo istraživanje jezera Peruća, koje krije tajne mnogih zločina, kako bi porodice stradalih dočekali da svoje najbliže dostojanstveno sahrane.

Bonus video: