Stanišić iza rešetaka da ne bi ponovio krivično djelo

Određen pritvor i drugom osumnjičenom za pomoć napadačima na Igora Krstovića, odbrana će tražiti da ga puste na slobodu
12323 pregleda 13 komentar(a)
Stanišića privode na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Stanišića privode na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Član takozvane zagoričke kriminalne grupe Vidoje Stanišić (31) tvrdi da nema ništa sa pokušajem ubistva Igora Krstovića (35), u Zeti 28. januara.

On je to rekao juče u Višem sudu, gdje ga je saslušao sudija za istragu Vladimir Novović.

Novović je, međutim, nakon saslušanja prihvatio predlog specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića i Stanišiću odredio pritvor do 30 dana.

U Istražni zatvor smješten je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, ali i stava 4 pritvorskog osnova. Taj stav propisuje da će se pritvor osumnjičenom odrediti “ako je u pitanju krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od deset godina ili teža, i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica”.

Stanišićev branilac, advokat Nikola Ivanović, kazao je “Vijestima” da će se žaliti na odluku sudije za istragu.

Objasnio je da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima iz tog predmeta, ali je potvrdio da je Stanišić negirao optužbe koje mu Specijalno državno tužilaštvo (SDT) stavlja na teret.

“Iznio je odbranu i negirao optužbe. U roku koji je za to predviđen izjavićemo žalbu na rješenje sudije za istragu”.

SDT sumnjiči Stanišića i njegovog rođaka Dragišu Bulatovića (25) da su članovi kriminalne organizacije odgovorne za pokušaj ubistva Krstovića. Sumnjiče ih i da su pomagali članovima krimi-grupe koji su krajem januara ispalili 26 hitaca u automobil u kojem je bio Krstović.

Stanišić je uhapšen 28. februara, a Bulatović 13 dana ranije.

Istražitelji, međutim, tragaju za još nekoliko osoba umiješanih u pokušaj ubistva tridesetpetogodišnjaka.

Vidoje i njegov brat od strica Radisav Gile Stanišić saslušavani su u prvim satima istrage pokušaja ubistva Krstovića.

“Vijestima” nadležni nisu potvrdili da li je Radisav jedna od osoba za kojom tragaju.

Policajci su istog dana kada je uhapšen Vidoje, pretresli Radisavovu kuću u Zagoriču, ali njega nisu tamo našli, saopšteno je “Vijestima”.

On je u policiji saslušavan i 15. februara, kada je lišen slobode Bulatović.

Braća Stanišić bliska su kavačkom kriminalnom klanu.

Prema saznanjima “Vijesti”, istražitelji su Bulatovićeve otiske navodno pronašli na flaši sa benzinom korišćenoj za paljenje automobila kojim su napadači pobjegli sa mjesta zločina.

Dan nakon pucnjave u Zeti, izvor iz istrage nezvanično je rekao da su oni koji su zapalili automobil korišćen u napadu napravili brojne greške i ostavili tragove koji mogu pomoći istražiteljima da rasvijetle slučaj.

U automobil Krstovića 28. januara ispaljeno je 26 hitaca iz automatske puške, a prema nezvaničnim informacijama - sedam je završilo u njegovom tijelu. Nakon pucnjave, operisan je u Kliničkom centru.

Istražitelji su na Kakarickoj gori pronašli zapaljeni “golf”, za koji, saopštili su, pretpostavljaju da je korišćen u napadu... Pronađena je i automatska puška “M70” iz koje je pucano...

Istog dana istražitelji su imali informaciju i kojim automobilom je nadgledan teren nadomak Krstovićeve kuće, gdje su ga napadači i sačekali.

Bonus video: