Odloženo pripremno ročište po tužbi Bećirovića protiv MANS-a, "Vijesti" i "Dana"

Pripremno ročište je odloženo jer nije uručen poziv advokatskom timu "Vijesti"
2802 pregleda 2 komentar(a)
Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, Foto: Luka Zeković
Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2020. 12:48h

Pripremno ročište po tužbi biznismena Zorana Ćoća Bećirovića i njegove kompanije "Caldero Trading LTD" protiv MANS-a, "Vijesti" i "DAN-a" odloženo je u Osnovnom sudu u Podgorici, jer nije uručen poziv advokatskom timu "Vijesti".

Zbog procesne manjkavosti sudija Simo Rašović je odložio pripremno ročište i novo zakazao za 4. april.

Advokat MANS-a Dalibor Tomović kazao je da će u toku postupka imati dokazne predloge, koje će sudu blagovremeno prezentovati.

MANS je objavio tekst o tome kako je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, već četiri godine od nadležnih organa krila informaciju o poslu sklopljenom sa kolašinskim biznismenom Zoranom Bećirovićem, iz kojeg je prihodovala blizu 139 hiljada eura.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac smatra da je Bećirovićeva tužba u potpunosti neosnovana, jer sve ono što je napisano u istraživačkim pričama, prije svega o poslovima Medenice sa tom kompanijom, potkrijepljeno zvaničnim informacijama i podacima, koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

"Niti jedan podatak koji je iznijet u toj priči nije mogao biti predmet ove tužbe. Mislim da se ovdje zapravo radi o procesu, koji je trebala Vesna Medenica da vodi protiv MANS-a i ono što mogu da kažem ispred Istraživačkog centra jeste da niti gospodin Bećirović, niti ta firma 'Calderon' nije bila dominantan fokus našeg istraživanja već prije svega, ono što sada već znamo, kriveni poslovi predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice sa tom kompanijom. Mi ni dalje nemamo odgovor zbog čega je tako jednostavan posao sa nekretninama, morao biti odrađen kroz šemu kompanija i kroz novac sa Kipra", kazao je Milovac.

Milovac
Milovac(Foto: Luka Zeković)

Naime, 6. jula 2015. godine Medenica je od pokojnog supruga naslijedila blizu 28 hiljada kvadratnih metara šume, livada i voćnjaka u blizini Kolašina, a samo deset dana nakon toga, kompletno zemljište prodala kompaniji „Lolkan Investments Montenegro“ iza koje, preko povezane kiparske off-shore kompanije, stoji Bećirović.

Vesna Medenica nije prijavila prodaju zemljišta, niti prihod od skoro 139 hiljada eura, iako je tadašnji Zakon o konfliktu interesa u članu 19 propisivao da je zbog promjene u imovini većoj od 5. 000 eura morala podnijeti posebni izvještaj.

Umjesto pojašnjenja od Medenice zašto nije prijavila novac od prodaje zemljišta stigla je tužba od biznismena Bećirovića.

Bonus video: