"Slanje u vječna lovišta" pred sudijom u Kotoru: Policija selektivno čita komentare

U tekstu koji je komentarisao, piše da su na “litiji primijećeni i Nikola Sjekloća, braća Mladen i Ognjen Kažanegra iz Budve koje je policija označila kao bezbjednosno interesantne osobe”, a objavljena je i njihova fotografija
23530 pregleda 2 komentar(a)
Budvane ne plaše komentari: Sjekloća, Foto: Zoran Đurić
Budvane ne plaše komentari: Sjekloća, Foto: Zoran Đurić

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo odlučivaće o tome da li će i na koji način tražiti osobu koja bi da u “vječna lovišta” pošalje crnogorskog boksera Nikolu Sjekloću i Budvane Mladena i Ognjena Kažanegru.

Komentar “Polako, doći će ‘na red’ i Sjekloća i Kažanegre, ali na put u vječna lovišta”, na jednom portalu ostavio je komentator pod nikom “Gagi”, u subotu 29. februara, nešto prije 18 časova.

U tekstu koji je komentarisao, piše da su na “litiji primijećeni i Nikola Sjekloća, braća Mladen i Ognjen Kažanegra iz Budve koje je policija označila kao bezbjednosno interesantne osobe”, a objavljena je i njihova fotografija. Policija je prije dva dana počela da istražuje ko je i zbog čega to napisao. Istog dana od trojice Budvana prikupili su obavještenja i sa tim događajem upoznali nadležnog tužioca u Kotoru:

“Koji će se odrediti prema navedenom događaju i eventano naložiti postupanje službenicima Uprave polciije”, odgovoreno je “Vijestima” iz te institucije. Prema nezvaničnim saznanjima, Sjekloća i braća Kažanegra policiji su rekli da se ne osjećaju ugroženim zbog komentara.

Sjekloća je i novinarki rekao da se ne plaši od komentara, ali da ga interesuje kako će policija postupiti u tom slučaju:

“Zanima me da li će reagovati kao u slučaju kada je onaj Nikšićanin napisao komentar za direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Njega su odmah našli, ekspresno ga kaznili i obznanili ko je”.

Koordinator programa ljudska prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić, međutim, ocijenio je da je “postupanje policijskih službenika u vezi s pisanjem na društvenim mrežama neusklađeno”.

To je rekao komentariše ekspresnu reakciju policije u slučaju vrijeđanja direktora UP, komentara pisanih za predsjednika države sa jedne i neprimjećivanje prijetnji građanima, sa druge strane:

“Čini se da ni sami policijski službenici ne znaju kada treba da postupaju, a kada ne. To dovodi do toga da građani osjećaju nesigurnost i strah da mozda bezazleni komentar ih ne dovede do prekršajne kazne. Selektivna primjena prava, pogotovo od strane policije, ostavlja nesagledive posljedice. Policija mora jednako postupati kada su komentari na društvenim mrežama. U suprotnom, to će stvoriti negativan efekat i tumačiti se kao jedna vrsta pritiska na građane i njihove slobode. Apelujemo da u svim djelima postupaju sa istom efikasnošću, bez obzira na lica o kojima se radi”, kazao je Vujičić.

Prema podacima istražitelja, likvidacija Sjekloće već jednom je naručena, ali i spriječena.

Boksera Sjekloću i braću Kažanegra policija označava bezbjednosno interesantnim licima, a srpske vlasti zabranile su im ulazak u tu državu.

Bonus video: