Božović poginuo, Kekoviću se bore za život

U napadu povrijeđena i žena, koja je nakon trgovine htjela da uđe u svoj automobil ispred marketa
46414 pregleda 79 komentar(a)
Uviđaj na mjestu eksplozije u Dalmatinskoj ulici, Foto: Savo Prelević
Uviđaj na mjestu eksplozije u Dalmatinskoj ulici, Foto: Savo Prelević

Podgoričanin Đorđije Božović je poginuo, a njegov sugrađanin Aleksandar Keković zvani Arkan teško je povrijeđen kada je sinoć oko 19.33 časova aktivirana jaka eksplozivna naprava, ispod bijelog “renoa klio”, na parkingu ispred marketa “Lida” u Dalmatinskoj ulici u Bloku 6 u Podgorici.

Božovićevo ugljenisano tijelo ostalo je zarobljeno u zapaljenom automobilu, dok je jaka detonacija izbacila Kekovića pored, nakon čega je sa teškim opekotinama i prelomima prebačen u Urgentni blok Kliničkog centra, gdje su mu se ljekari sinoć borili za život.

U Urgentni blok KC-a prebačene su i dvije žene - Podgoričanka, koja je nakon trgovine ulazila u svoj “golf 4” nikšičkih tablica, zadobila je povrede po licu od djelova automobila, ali i vatre. Pomoć ljekara zatražila je i radnica “Lide” I.B. koja je bila u stanju jakog šoka, nakon stravične detonacije ispred marketa. “Sa komšijom smo im prvi prišli. Momak je bio svjestan i rekao mi je kako se zove, jasno ime i prezime. U prvom naletu je rekao da je još neko sa njim u automobilu, a nešto malo kasnije nam je rekao da je, navodno, bio sam”, ispričao je mještanin, koji je prvi prišao povrijeđenima.

Žena, koja živi u blizini, ispričala je “Vijestima” da se nakon prve eksplozije čulo još nekoliko manjih detonacija...

“Prvo je jako grunulo, a nakon toga su se iz automobila - buktinje čuli pucnji. Najmanje četiri ili pet, pretpostavljamo da je pucala municija”, ispričala je žena. Djelovi automobila su letjeli i padali i stotinjak metara dalje po okolnim krovovima kuća i dvorištima, a vatrogasci su 20 minuta gasili požar na ugljenisanom automobilu. Veliki broj ljudi iz naselja se okupio na mjestu uviđaja, a gotovo svi koji žive u blizini su prepričavali detalje eksplozije, zabrinuti za svoju, ali i bezbjednost članova porodica, zbog gotovo svakodnevnog sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa.

Ekipe policije su blokirale mjesto stravične eksplozije, a nakon sat su forenzičari i stručnjaci za požare, eksplozije i havarije krenuli sa uzimanjem dokaznog materijala. Policija je uzela i snimke sa “Lide”, kako bi pokušali da rasvijetle detalje bombaškog napada...

“Utvrđuju se činjenice i okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije. Policija je na licu mjesta, a nadležni državni tužilac rukovodi uviđajem”, saopštila je sinoć Uprava policije.

Stradali Đorđije Božović je važio za dio podgoričkog ogranka “škaljarskog klana”.

Hapšen je u maju 2017. godine kao član grupe, koju je formirao sada pokojni Stevan Stamatović, a koja je planirala likvidaciju Nikšićanina Radojice Zekovića.

Stamatović i njegova petočlana grupa osuđeni su u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidicije Zekovića - postavljanjem bombe ispod njegovog automobila “golf 5”, u maju 2017. godine.

Stamatoviću, kom je suđeno u odsustvu, izrečena je kazna od 12 godina robije, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju Milan Lješnjak i Dejan Deletić osuđeni na po 9 i po godina robije.

Aleksandar Bojović i stradali Đorđije Božović osuđeni su na po tri i po godine, a Stefan Balević na tri godine zatvora zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja.

Stamatović i navodni vođa škaljarskog klana Igor Dedović ubijeni su u januaru u Atini.

Božoviću se u danilovgradskom Osnovnom sudu sudi zbog prijetnji zatvorskim čuvarima, a prije dva dana se nije pojavio na zakazano ročište.

Teško povrijeđeni Aleksandar Keković hapšen je tokom 2015. godine i kasnije osuđen 18 mjeseci robije zbog bacanja bombi u dvorište kuće Aleksandra Vukadinovića u Tološima.

Bonus video: