Uhapšena trojica Danilovgrađana: Šverc na stotine kilograma marihuane?

Uhapšena trojica Danilovgrađana, dvojac iz te krimi grupe već u albanskom zatvoru
21564 pregleda 4 komentar(a)
Navodni organizator krimi grupe: Jokić, Foto: Luka Zeković
Navodni organizator krimi grupe: Jokić, Foto: Luka Zeković

Danilovgrađanina Sašu Jokića (50) Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je početkom 2016. organizovao je kriminalnu grupu koja je švercovala stotine kilograma marihuane.

To su juče saopštili iz SDT-a i Uprave policije, precizirajući da su članovi Jokićeve grupe i njegovi sugrađani Branislav Bulajić (44), Mladen Karadžić (49), Radovan Bulajić (42) i Marko Rašović (36).

Jokić je uhapšen početkom marta u akciji Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a nakon saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana.

U saopštenju SDT-a i UP piše da su on, Branislav Bulajić i Karadžić uhapšeni poslije višemjesečne planske aktivnosti - zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Pojašnjeno je i da su mlađi Bulajić i Rašović trenutno nedostupni nadležnim organima Crne Gore, jer se nalaze u zatvoru u Republici Albaniji zbog krivičnog djela iz oblasti krijumčarenja droga.

Njih dvojica uhapšeni su u aprilu 2019. godine u Skadru, a tamošnja policija sumnjičila ih je da su dio kriminalne grupe koja je švercovala 151 kilogram marihuane. U istoj akciji, tada je uhapšen i Kristijan Pali (26) iz Skadra.

Istražitelji su juče pojasnili da Jokić, Bulajići, Karadžić i Rašović nijesu jedini članovi te kriminalne grupe.

“Preduzimajući tužilačko-policijske aktivnosti na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela došlo se do sumnje da je J. S. početkom 2016. do aprila 2019. godine formirao kriminalnu grupu koju su činili B. R., R. M., B. B. i K. M, kao i druga za sada neidentifikovana lica, a koja je za cilj imala, sumnja se, vršenje krivičnih djela radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duži vremenski period uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline pripadnika kriminalne organizacije.

Djelovanje kriminalne organizacije je planirano i sprovođeno u međunarodnim razmjerama, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela, htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno i zabranjeno”, piše u saopštenju.

Jokića sumnjiče da je zbog šverca droge “odredio da sam ili preko posrednika ‘vrbuje’ pripadnike kriminalne organizacije”.

Navodno, on je i planirao krivična djela, davao naredbe i uputstva pripadnicima krimi-grupe...

“Obezbjeđivao novac i vozila opremljena tajnim pregradama i bunkerima i bezbjedne lokacije za prijem, skladištenje, a zatim utovar u teretna vozila i dalju distribuciju... marihuane u količinama od po više stotina kilograma”.

Ostale SDT i policija sumnjiče da su postupali po njegovim naredbama i uputstvima i obezbjeđivali “bezbjedne i tajne lokacije”, ali i pružali logistiku prilikom prijema i skladištenja, a zatim i dalje distribucije marihuane.

Bonus video: