Terete Kekovića za smrt Božovića

Članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije konstatovali da intenzivirano nasilje kriminalnih grupa i njihovi obračuni pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji. “Vijesti” saznaju da će unutrašnja kontrola ubuduće provjeravati ko se od policajaca druži sa kriminalcima
33923 pregleda 45 komentar(a)
Nakon eksplozije u kojoj je stradao Božović, Foto: Savo Prelević
Nakon eksplozije u kojoj je stradao Božović, Foto: Savo Prelević

Policija će uskoro podnijeti krivičnu prijavu protiv teško ranjenog Aleksandra Kekovića (29), zbog sumnje da je prevozio eksploziv čijim aktiviranjem je ubijen njegov prijatelj Đorđije Božović (30), saopšteno je Vijestima nezvanično.

O tome su juče, između ostalog, razgovarali policijski funkcioneri sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Prema istim informacijama, njima je ta mogućnost saopštena u kontekstu prvih rezultata istrage u tom predmetu.

Božović je smrtno stradao prošle sedmice u eksploziji automobila u Podgorici. Policijski podaci pokazuju da je Keković 3. marta iznajmio “reno” od jedne agencije u Podgorici - dan kasnije, bomba je eksplodirala dok je pokušavao da uđe u parkirano vozilo u kojem je, na mjestu suvozača, bio njegov prijatelj.

Keković je sa višestrukim prelomima i opekotinama transportovan u Klinički centar.

Zbog tog događaja i nedavnih ubistava, Savjet je juče na Cetinju organizovao sjednicu kojoj su prisustvovali pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Igor Popović.

Savjet
Sa sjednice Savjeta(Foto: Savjet)

Konstatovano je da je intenzivirano nasilje kriminalnih grupa čiji obračuni pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji i doprinose povećanju percipirane nesigurnosti građana.

“Naročito je interesovanje bilo za posljednje događaje na Cetinju i u Podgorici. Savjet je podržao predstavljeni plan aktivnosti koji podrazumijeva puno uključivanje svih kapaciteta policije. Savjet očekuje prve rezultate, uz preporuku da se nastavi sa senzibilisanim pristupom prema porodicama žrtava uz njihovu saradnju, uključenost i obaviještenost”, navodi se u saopštenju.

Piše da će predsjednik i članovi Savjeta Aleksandar Saša Zeković, Vladimir Dobričanin, Dražen Cerović i Zoran Čelebić, preporučiti Vladi da pomogne opštine koje nemaju novca da postave video nadzor na svojim teritorijama, čime bi se doprinijelo uspostavljanju sigurnih gradova...

Iscrpljivanje resursa

Prema nezvaničnim informacijama, članovi Savjeta pomenuli su “iscrpljivanje resursa Crne Gore, ali i stranih država” u kontekstu puštanja na slobodu pojedinih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa - uz jemstvo.

“Kod primjera da se pojedini pripadnici organizovanih kriminalnih grupa nalaze na slobodi, da im se prihvata jemčevina i vraća značajan novac pronađen pri pretresima njihovih prostorija, Savjet je prepoznao poništavanje i obesmišljavanje uspješnih policijskih aktivnosti”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Diskutovano je, piše, o različitim elementima organizovanih kriminalnih grupa (OKG) i evidencijama koje vodi policija, o strukturi i socijalnom porijeklu bezbjednosno interesantnih lica i članova OKG.

“Savjet će Vladi predložiti pripremu inicijativa koje uključuju rad sa mladima i porodicama iz kojih oni potiču a registruju se u različitim kriminalnim aktivnostima. Mladi u sukobu sa zakonom postaju pogodna grupa za regrutaciju od strane teškog i organizovanog kriminala”.

eksplozija pg
Uviđaj nakon eksplozije u kojoj je stradao Božović(Foto: Savo Prelević)

Navodi se da je Savjet preporučio proaktivniji pristup Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kod slučajeva nezakonitog postavljenog video nadzora na koji su im ukazali građani ili policija.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Agencija još nije reagovala, odnosno obavijestila policiju o prijavljenom video nadzoru u Nikšiću.

“Vijesti” su ranije objavile da su kamere nezakonito postavljene na više javnih površina u tom gradu, a između ostalog građane te opštine snimaju jedan visoki policijski funkcioner i optuženi za izvršenje više teških krivičnih djela.

“Detaljno je razgovorano o kadrovima i obukama kriminalističke policije, njenim resursima i opremi a naročito o ograničenjima saradnje policije sa javnošću. Savjet je ocijenio da ima prostora za proširenje komunikacije između građana i policije, posebnu u okviru mjera bezbjednosti. Građanin se treba prepoznati i kao nosilac bezbjednosne politike pa je obaveza države da pristupi razvijanju odgovarajuće kulture. Otklanjanju straha i nepovjerenja, pored zakonitog i kvalitetnog rada policije, doprinose i državno tužilaštvo i sudstvo čije su odluke suštinski važne za osjećaje sigurnosti i zaštićenosti, kao i za stavove građana o sprovođenju zakona i dostupnosti pravde”.

155 komada nelegalnog oružja oduzeto je prošle godine i podnijeto 250 krivičnih prijava. “Zajednički je konstatovana potreba oštrije kaznene politike u kod nelegalnog posjedovanja oružja, naročito na javnom mjestu. Savjet je ocijenio potrebnim da Vladi preporuči nastavak akcija kojima će se podržati vraćanje oružja, uključujuči i otkup od građana”

Razgovarano je, piše, i o medijskom izvještavanju o kriminalu, pa je Savjet preporučio policije da razmotri mogućnosti pokretanja radionica sa predstavnicima medija - kako bi se bolje razmotrio rad kriminalističke policije: “I izbjeglo emotivno, laičko i spektakularno izvještavanje. Savjet je preporučio, što je i uvaženo, da se prema svim novinarima osigura jednak pristup, bez diskriminacije, i sa njima vodi komunikacija putem zvaničnih kanala i procedura”.

Saopšteno je da je prepoznata neophodnost oštrije kaznene politike i prakse: “Pa Savjet, poštujući njihovu samostalnost i nezavisnost, poziva Skupštinu Crne Gore i crnogorsko sudstvo da u tom kontekstu preuzmu odlučujuću odgovornost”.

Predsjednik i članovi Savjeta juče su razgovarali i sa predsjednikom Cetinja Aleksandrom Kašćelanom.

Samo diplomate sa “kriptama”, blinde neće moći da registruju

Korišćenje kriptovanih telefona uskoro bi moglo biti kažnjivo zakonom, a fizička lica neće moći da registruju blindirane automobile.

O tome je juče raspravljano na sjednici Savjeta, čiji članovi su, kako piše u saopštenju, podržali napor Uprave policije - da se posjedovanje kriptovanog telefona prepozna kao krivično djelo ili da se uvede njihova obavezna evidencije zbog vjerovatnoće da se iste koriste i izvan kriminalnog miljea. Takve telefone najčešće koriste pripadnici diplomatske zajednice. “Diskutovano je i o posjedovanju blindiranih motornih vozila i zajednički ocijenjeno potrebnim da se ne dozvoli njihova registracija za fizička lica”.

Provjeravaće ko se od policajaca druži sa kriminalcima

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu MUP-a nadziraće da li službenici Uprave policije na bilo koji način komuniciraju, sarađuju, posluju ili se druže sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, njima bliskim licima i bezbjednosno interesantim osobama, saznaju Vijesti.

Članovi Savjeta su sa Bakovićem i Popovićem razgovarali i o bezbjednosnoj kulturi policijskih službenika:

“Pri čemu je konstatovana potreba većeg angažmana unutrašnje kontrole policije, kod tog i pitanja eventualnih veza pojedinih policijskih službenika sa organizovanim kriminalnim grupama”.

Bonus video: