Blokiran račun Lazurenkove firme

Kompanija “Roychamp trading Montenegro“ koju je osnovala istoimena ofšor kompanija iz Arkanzasa, nalazi se na sumnjivoj šemi milionskog pranja novca, koju ispituje Specijalno državno tužilaštvo
3894 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lazurenko,, Foto: Vijesti
Igor Lazurenko,, Foto: Vijesti

Račun kompanije “Roychmap Trading Montenegro“ koja gazduje zemljišnim kompleksom od 11 hiljada kvadrata u uvali na Drobnom pijesku nadomak Reževića, blokirala je Centralna banka, na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva na ime poreskog duga od 11 hiljada eura.

Kompanija, iza koje stoji ruski biznismen Igor Lazurenko, neformalni vlasnik elitnih hotela budvanske „Avale“ i kolašinske Bjanke“, našla se na spisku od 70 kompanija čije je račune Centralna banka blokirala, nakon što je iz Opštine Budva stigao urgentni zahtjev da se naplati dug na ime poreza na nepokretnost. Uprava lokalnih javnih prihoda na čijem je čelu Petar Odžić donijela je još u novembru rješenja o prinudnoj naplati, ali čekajući kompanije da izvrše svoje obaveze, te činjenice da su lani ostvarili rekordnu naplatu poreza, signal vrhovnoj monetarnoj instituciji da se izvrši blokada svih preostalih dužnika stigao je tek prije dvadesetak dana.

Kompanija “Roychamp trading Montenegro“ koju je osnovala istoimena ofšor kompanija “Roychamp Trading LLC” iz Arkanzasa, nalazi se na sumnjivoj šemi milionskog pranja novca, koju ispituje Specijalno državno tužilaštvo.

Zahtjev da se ispita porijeklo novca, kako je kompanija “Roychamp trading Montenegro“ kupila atraktivnu uvalu, pokrenula je i ruska naftna kompanija Kompanija TNK-BP (Britiš petroleum), u kojoj je Lazurenko bio direktor sektora za logistiku. Oni su se još prije osam godina obratili Okružnom sudu američke države Arkanzas sa molbom da se sprovedu restriktivne mjere prema kompaniji “Roychamp Trading LLC”, koja je, kako su sumnjali, povezana sa Lazurenkom.

Naime, u kompaniji su sumnjali da je Lazurenko uspio da iz kompnije izvuče milionske iznose i prebaci na ćerku firmu, a potom preko mreže ofšor kompanija kupi crnogorske hotele, atraktivne zemljišne komplekse na obali.

Milionske tranše koje su stizale u Crnu Goru sa egzotičnih ofšor destinacija navodno su prljav novac. To su Lazurenkovi doskorašnji najbliži saradnici ispričali crnogorskim tužiocima, optužujući ga da je milione ukrao dok je bio direktor sektora za logistiku TNK-BP.

Dokumentacija o navodnom pranju novca sa kompletnom šemom tokova novca timu kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dostavljena je prije tri i po godine, a predmet je i dalje u fazi izviđaja.

Najatraktivniji budvanski hotel “Avala” prodat je 2003. godine za 3,2 miliona eura firmi “Beppler & Jacobson Montenegro”, crnogorskoj podružnici londonske kompanije “Beppler & Jacobson LTD”.

Devet godina kasnije, pred Arbitražnim sudom u Londonu jedan od suvlasnika firme Zoran Bećirović podnio je tužbu protiv Lazurenka. Tada je počelo da se odmotava klupko malverzacije i počela je priča o sumnjivom novcu.

Bećirović je dvije godine kasnije dobio sudski spor i isplaćen je. Tokom sudskog postupka na vidjelo su izašli brojni detalji o poslovanju Lazurenka, koji nije mogao da dokaže porijeklo novca.

Od tada, Katnićevi tužioci ispituju i da li je Lazurenko u rekonstrukciju “Avale” i “Bjanke” uložio 8.000.000 eura koje je, kako tvrde bivši rukovodioci ruske naftne kompanije TNK-BP, nezakonito uzeo iz kase te firme dok je bio direktor sektora za logistiku.

Pred londonskim sudom izvršni direktor te naftne kompanije German Han, potpredsjednik Vladislav Jegurov i direktor unutrašnje ekonomske bezbjednosti u TNK-BP Boris Levin potvrdili su da je Lazurenko iz kase kompanije, dok je bio direktor za logistiku, uzeo ne manje od osam miliona eura.

Njegovi bivši poslovni partneri iz Rusije tvrdili su da se novac iz njihove naftne kompanije prelivao na kćerku firmu TOB-BVI jer je Lazurenko kao direktor imao prava da uplaćuje novac kćerki firmi, što je i činio.

Potom je novac sa kćerke firme prebacivan na ofšor kompaniju “Eastonberry Busieness LLC”, sa nje na firmu “Sobenco LTD” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, a osnovala ju je Igorova supruga. Iz šeme se vidi da je novac sa te firme odlazio i na “Roychamp trading Montenegro”.

I tvrđava Lazine kupljena sumnjivim novcem?

Novac za kupovinu nekadašnjeg austorougaskog utvrđenja Lazine for na Luštici Ministarstvu finansija uplaćen je 2005. direktno sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, sa računa ofšor kompanije koju kontroliše Igor Lazurenko. Na račun resora kojim je tada rukovodio Igor Lukšić novac je, u ime i za račun kupca, ofšor firme “Delaila investment LTD” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, uplatila firma “Sobenco LTD”, čije je sjedište na istoj egzotičnoj destinaciji, pokazuje dokumentacija.

Ta uplata predočena je Specijalnom državnom tužilaštvu kao jedna od tranši pranja novca Lazurenka, Firma Lazurenkove supruge Svetlane “Sobenco LTD” uplatila je 656.360 eura crnogorskom ministarstvu u ime kćerke firme “Delaila investment”, kako bi kupila vojni kompleks na poluostrvu Luštica.

Bonus video: