Demokrate: Policija maltretirala naše poslanike i odbornike na Žabljaku; Uprava policije: Prekršene su mjere NKT

Iz policije je "Vijestima" rečeno da su funkcioneri Demokrata po nalogu tužuoca pozvani da daju izjave u svojstvu građanina, "jer dijeljenje humanitarne pomoći nije dozvoljeno bez saglasnosti operativnog štaba"
20977 pregleda 82 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate, Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate, Demokrate
Ažurirano: 01.04.2020. 15:42h

Demokratska Crna Gora tvrdi da je policija na Žabljaku uhapsila poslanicu Zdenku Popović i privela je tužiocu.

Demokrate tvrde i da je policija "zaustavila i maltretirala poslanike i odbornike Demokrata".

Iz policije je "Vijestima" rečeno da su funkcioneri Demokrata po nalogu tužioca pozvani da daju izjave u svojstvu građanina, "jer dijeljenje humanitarne pomoći nije dozvoljeno bez saglasnosti operativnog štaba".

"Danas su Z.P. (59) M.M. (28), K.K. (26), Z.K. (50) i D.Š.(30) dijelili humanitarnu pomoć na gradskom i seoskom prodručju i na taj način prekršili privremenu mjeru Nacionalnog koordinacionog tima u kojoj je naznačeno da je zbog epidemiološkog rizika zabranjena organizacija dostavljanja na kućnu adresu namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Oni ovu saglasnost nijesu posjedovali što su konstatovali policijski službenici prilikom kontrole na terenu", saopšteno je iz Uprave policije.

Ipak, iz Demokrata tvrde da je sve rađeno u skladu sa propisima, te da su njihovi poslanici i odbornici na Žabljaku realizovali humanitarnu akciju u okviru koje su dostavljali pomoć u namirnicama ugroženim porodicama na teritoriji te opštine.

"Uprkos činjinici da je sve rađeno u skladu sa propisima, te da su poslanici posjedovali putne naloge i potvrde poslodavca, i poštovali sve naredbe državnih organa, to nije spriječilo službenike Uprave policije da i u najtežim momentima pristupe diskriminaciji na osnovu političke pripadnosti i kršenju Ustava, hapšenjem poslanika. Vodeći se principima humanosti odbornici Demokrata Žabljak i poslanici Demorkata odlučili su se da od svojih mjesečnih naknada obezbijede pomoć u namirnicama za ugrožene porodice na teritorije te opštine. Uvažavajući veliku opterećenost Crvenog krsta, Demokrate su odlučile da, u svojstvu građana pruže neophodnu pomoć na terenu. Obezbijeđene su namirnice i o svom trošku dostavljane građanima na seoskim područjima opštine Žabljak bez ikakvog kontakta sa njima ostavljajući im namirnice ispred domova", navodi se u saopštenju Demokratka.

Ta partija pozvala je nadležne da reaguju i "osude ponašanje pripadnika Uprave policije".

"Te da iste sankcionišu zbog zloupotrebe službenog položaja i političkog obračuna sa neistomišljenicima. Poručujemo da niko neće zaustaviti poslanike i odbornike Demokrata da na terenu širom Crne Gore pomažu ugroženim građanima, ne kršeći pri tome ni jedan propis ili naredbu nadležnih organa. Pozivamo sve poslanike Demorkata da odmah izađu na teren i pomognu građanima u prevazilaženju ove izuzetno teške situacije, uvijek poštujući naredbe i preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz Uprave policije su dodali da je "nadležni tužilac naložio je uzimanje izjave od još jednog lica. Spisi predmeta su dostavljeni državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima na dalju nadležnost".

Bonus video: