Milović suspendovan i poslat u Spuž

Sudija odredio pritvor službeniku Doma zdravlja osumnjičenom da je nezakonito podijelio spisak oboljelih od koronavirusa
10232 pregleda 14 komentar(a)
Rade Milović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Rade Milović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Rade Milović, službenik Doma zdravlja osumnjičen da je nezakonito proslijedio kolegama spisak Podgoričana oboljelih od koronavirusa suspendovan je sa posla, ali to nije uticalo na odluku sudije za istragu koji ga je poslao iza rešetaka da ne bi ponovio krivično djelo.

Miloviću je juče sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović odredio pritvor do 30 dana.

Portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, tužiteljka Milica Mandić kazala je Vijestima da je postupajući tužilac sudiji podnio predlog za određivanje pritvora Miloviću, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka.

Pravni zastupnik Milovića, advokat Mladen Tomović kazao je Vijestima da je odluka o određivanju pritvora njegovom branjeniku potpuno neosnovana i neutemeljena u zakonskim propisima.

“Na današnjem ročištu, sudiji za istragu dostavili smo rješenje o privremenom udaljenju Rada Milovića sa radnog mjesta koje pokriva, zbog čega je pritvorski osnov koji se odnosi na ponavljanje krivičnog djela u potpunosti otpao i jedina zakonita odluka je bila da se pusti na slobodu”, kazao je advokat Tomović.

On je istakao da sudija Pejović nije obrazložio zbog čega nije prihvatio rješenje kojim se dokazuje da Milović ne može ponoviti krivično djelo.

“Iznenađen sam i mislim da je napravljen svojevrstan pravni presedan, koji ne poznaje dosadašnja pravna praksa... Sve i da nije postojalo rješenje o odaljenju sa posla, postoje mnogo blaže mjere kojima se može ostvariti svrha, ali ništa od toga nije prihvaćeno”, rekao je Tomović.

On je kazao da će u zakonskom roku, od 24 sata, izjaviti žalbu rješenje o određivanju pritvora.

“Očekujem da ovu grešku sudije za istragu ispravi postupajuće vijeće i osumnjičenog pusti da se brani sa slobode”.

Advokat Tomović je objasnio da krivično djelo koje se Miloviću stavlja na teret može postojati jedino ukoliko postoji umišljaj:

“A sve ove okolnosti u najgorem slučaju mogu govoriti da je nešto urađeno iz nehata. Dakle, nema umišljaja, nema djela, to je pravna abeceda”.

Kazao je i da je iskazima svjedoka potvrđena činjenica da nijednom riječju nije bilo navedeno da se radi o zaštićenim podacima.

Milović je uhapšen 7. aprila zbog sumnje da je odgovoran za to što je 3. aprila u javnost dospio spisak na kom su podaci 62 osobe oboljele od koronavirusa, sa njihovim matičnim brojevima.

Nakon hapšenja, njegova porodica saopštila je da je Milović samo izvršio naređenje pretpostavljenog.

Spisak slali mejlom

Povjerljivi spisak sa podacima o obljelima od Covid-19 dostavljan je na privatne mejlove unutar zdravstenog sistema prije nego je Milović imao uvid u njega, kazao je advokat Tomović, prenoseći iskaze svjedoka.

“Prije nego je dostavljen osumnjičenom Radu Miloviću, spisak je cirkulisao unutar Instituta za javno zdravlje. Svjedok Vladimir Tošković u svom iskazu kazao je da je spisak morao biti dostavljen kroz informacioni sistem, a ne nikako dijeljen službenicima na njihove privatne adrese, što se vidi iz izvoda mail komunikacije. Objasnio je i da je postojala tehnička mogućnost i obaveza da kroz informacioni sistem bude proslijeđen direktrno izabranim ljekarima, a ne putem maila”, rekao je Tomović. Istakao je da to dokazuje da se radi o nedostatku protokola, a ne o krivičnom djelu koje se Miloviću stavlja na teret.

“Podsjetiću i da je za isto krivično djelo 2016. godine podnijeta krivična prijava protiv ministra unutrašnjih poslova, zbog biračkog spiska, ali je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo 2019. godine. Dakle, postoji utabana praksa - da ukoliko nema umišljaja, ne može se dokazati krivično djelo”, rekao je on.

Bonus video: