U prljavoj „betonjerci” dvojica dijelila krevet

Aleksandar Saša Zeković saopštio da je u subotu veče zatekao prljave madrace i ćebad, ćelije bez svjetla i vode... Iz Uprave policije saopštili prije dva dana da poštuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje...
23854 pregleda 18 komentar(a)
Policajci koriste zaštitnu opremu: Juče ispred zgrade Uprave policije, Foto: Boris Pejović
Policajci koriste zaštitnu opremu: Juče ispred zgrade Uprave policije, Foto: Boris Pejović

Dvojica Podgoričana privedenih zbog kršenja privremenih mjera, dvije noći morali su da dijele krevet, u sedam prostorija za zadržavanje nema osvjetljenja, u tri ne rade česme, madraci i ćebad nijesu dovoljno čisti, niti provjetreni.

Osim toga, u prostorijama za zadržavanje Centra bezbjednosti Podgorica nema dovoljno ćebadi, a na madracima odgovarajućih navlaka.

To je konstatovao predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, nakon što je, kako tvrdi, 11. aprila 2020. godine, od 19 do 21.30 sati, boravio u CB Podgorica, kako bi kontrolisao poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja.

Zeković je nakon posjete saopštio da je Savjet zabrinut zbog činjenice da od posljednje posjete, i javno predstavljenog izvještaja, nije urađeno gotovo ništa na unapređenju uslova pritvora.

“Posebno je zabrinjavajuće što se situacija epidemije zarazne bolesti dočekala u takvim uslovima. Zbog zaštite interesa građana i ugleda države Crne Gore, Savjet poziva Vladu i Upravu za imovinu da bez daljih odlaganja pristupi popravljanju stanja”, kazao je Zeković.

On je konstatovao da u većini prostorija za zadržavanje nije funkcionisalo osvjetljenje i da zadržane osobe u njima borave u mraku.

“Sijalice nijesu radile u prostorijama 2, 3, 4, 5, 8, 9 i 10. Česme nijesu u funkciji u prostorijama 4, 7, i 8. Madraci i ćebad nijesu dovoljno čisti, niti provjetreni. Ćebadi nije bilo dovoljno, a madraci su bili bez odgovarajućih navlaka. U muškom toaletu nije bilo sapuna. Savjet je registrovao i činjenicu da su dva zadržana lica dijelila jedan krevet u prostoriji za zadržavanje. Dežurni starješina je upozoren na tu neprihvatljivu činjenicu i da bez obzira na pozadinu i obrazloženje, svim zadržanim licima treba osigurati dostojanstven tretman”, kazao je Zeković.

CB Podgorica
Zgrada Centra bezbjednosti Podgorica(Foto: Savo Prelević)

Odgovarajući na tvrdnje Podgoričanke Nataše Đurić da je njen osamnaestogodišnji sin Aleksa Kolčević, nakon privođenja zbog kršenja mjera NKT, u betonjerci i prostorijama Uprave policije boravio bez zaštite i sa 20 drugih lica, iz Uprave policije su saopštili da poštuju sve propise Instituta za javno zdravlje (IJZ), što su “Vijesti” juče objavile.

“Policija aktivnosti iz svoje nadležnosti preduzima isključivo u skladu sa preporukama IJZ, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i kako bi se zaštitili kako službenici tako i građani koji borave u službenim prostorijama. Kada je riječ o prethodnih nekoliko dana, kada je u Podgorici priveden veći broj lica zbog kršenja mjera NKT za zarazne bolesti, obavještavamo vas da su ispoštovane sve procedure kako bi se privedenim građanima obezbijedio bezbjedan boravak u službenim prostorijama”.

Dodali su da Centar bezbjednosti Podgorica posjeduje deset pritvorskih jedinica.

“U osam pritvorskih jedinica bilo je smješteno po jedno lice, a u dvije veće pritvorske jedinice smješteno je u jednu tri, a u drugu pet lica. Veće prostorije ispunjavaju standarde o kvadaturi za navedeni broj lica i u njih su smještena lica iz istih događaja, a oni su u ovim prostorijama imali mogućnost poštovanja socijalne distance. U slučaju da postojeći kapaciteti nisu dovoljni, kao što je bio slučaj tokom ove nedjelje, policija shodno Pravilniku o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova, privedena lica može obezbjeđivati i u drugim prostorijama”.

Aleksandar Saša Zeković
Aleksandar Saša Zeković(Foto: Arhiva "Vijesti")

Zeković navodi da je u subotu veče u CB Podgorica razgovarao sa devetoro od ukupno jedanaest osoba koje su se nalazile u prostorijama za zadržavanje i provjerio dokumentaciju za njih sedam.

“Četvorica građana su istakli više primjedbi koje su se odnosile na uslove za boravak zadržanih osoba. Savjet se neposredno uvjerio da su neke od primjedbi osnovane. Održavanje higijene prostorija za zadržavanje i sanitarnih prostorija je otežano tokom vikenda. Kako se zbog nepoštovanja privremenih mjera prostor intenzivnije koristi, tako je tome potrebno prilagoditi i režim čišćenja”, kazao je predsjednik Savjeta “Vijestima”.

Istakao je da je u policijskom pritvoru te noći boravilo i lice sa invaliditetom (OSI) - u posebnoj prostoriji predviđenoj za zadržavanje ovih osoba.

Taj pritvoreni građanin nije imao primjedbi na postupanje policije:

“A tokom posjete je zatražio konsultaciju sa ljekarom, što mu je i omogućeno kroz dolazak ekipe Hitne medicinske pomoći (HMP)”.

Savjet je konstatovao da nije bilo navoda o zlostavljanju i mučenju od strane policije, ali i da su svi kojima je bila nužna medicinska pomoć, to i dobili dolaskom ekipe HMP. Objašnjeno je i da su ljekari iz Hitne, po pozivu, intervenisali i po više puta u odnosu na ista zadržana lica.

Nakon obilaska tih i prostorija za zadržavanje u odljeljenjima bezbjednosti Cetinje i Danilovgrad, Savjet je poslao dopis vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, apelujući da razmotri praksu intenzivnog određivanja pritvora građanima uhapšenim zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Savjet je prije nekoliko dana ocijenio da “betonjerka” na Cetinju nije dostojna za boravak čovjeka, a juče da je prostorije za zadržavanje u danilovgradskoj stanici policije neophodno hitno poboljšati.

Policajci dezinfikuju krevete, stolice, lavaboe...

Iz Savjeta su ocijenili da je postupanje policijskih službenika prema pritvorenim licima zakonito i profesionalno i da se policajci odgovorno odnose prema pitanjima upravljanja zdravljem i rizikom tokom pritvora.

“Sve zadržane osobe su imale pristup hrani, pri čemu se vodilo računa i o poštovanju vjerskih uvjerenja. Zadržana lica su uredno informisana o zaštiti svojih prava tokom zadržavanja”, kazao je Zeković.

On je konstatovao da je pritvorsko osoblje upoznato sa najnovijim smjernicama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

“Direktor Uprave policije (Veselin Veljović) je svim organizacionim jedinicima dostavio izjavu CPT o principima u vezi sa tretmanom lica lišenih slobode u kontekstu pandemije zaraze koronavirusom i ona je vidno istaknuta u službenoj kancelariji prostorija za zadržavanje. Savjet je na licu mjesta izdao preporuku da se omogući odgovarajući češći kontakt, bar dva puta na dan, zadržane osobe sa njenom porodicom”.

Iz Savjeta su konstatovali da su svi policijski službenici imali ličnu zaštitnu opremu i da se u kancelariji nalazila dovoljna količina dezinfekcionog sredstva koje se koriste za čišćenje svih ravnih i metalnih površina.

“Savjet se uvjerio da brisanje vrata, rukohvata, okvira kreveta, stolice i lavaboa obavljaju policijski službenici nakon otpuštanja zadržane osobe nakon čega pripremaju pristoriju za dalji prijem i boravak”.

Ne određujte pritvor po svaku cijenu - zdravije je

Zeković je objasnio da je Savjet odlučio da se obrati Stankoviću zbog prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova, uslova epidemije i intenzivnog pritiska na policiju.

“Savjet cijeni da VDT treba razmotriti slanje smjernice ili uputstva prema svim državnim tužiocima - da se zadržavanje preduzima kao izuzetna mjera kako bi se i na taj način podržali napori za zaštitu zdravlja, kontrolu rizika i sprečavanja dužeg boravka zadržanih u nehumanim uslovima”, kazao je on.

Objasnio je da Savjet cijeni da je riječ o krivičnom djelu koje i ne zahtijeva neko duže vrijeme za prikupljanje dokumentacije i drugih dokaza protiv osumnjičenog.

U pismu Stankoviću naveli su i da uvažavaju samostalnost i autonomiju državnotužolačke organizacije, ali i da posebno treba imati u vidu ograničene prostorne kapacitete pritvorskih prostorija:

“Kao i činjenicu da tamo nije moguće sprovoditi sve preventivne i higijenske preporuke kako bi se spriječilo širenje zarazne bolesti. Vjerujemo da bi se i na taj način podržali napori društva u cjelini za zaštitu zdravlja i kontrolu rizika, ali i sprečavanja dužeg boravka zadržanih u nehumanim uslovima”.

Stankoviću su dostavili i izvještaj o sprovedenom nadzoru u policijskim prostorijama za zadržavanje u Podgorici, Danilovgradu i Cetinju.

Bonus video: