Ko je saopštio tačne podatke: Jedna puška i dvije istine

Inspektori tvrde da su pušku pronašli na motornim sankama sedamnaestogodišnjaka, dok iz lokalnog tužilaštva tog Kolašinca ne pominju
12729 pregleda 6 komentar(a)
Žabljak pod snijegom (ilustracija), Foto: Jelena Jovanović
Žabljak pod snijegom (ilustracija), Foto: Jelena Jovanović

Ne zna se ko je od dva državna organa saopštio istinu - iz Uprave policije tvrde da su 3. aprila karabin sa metkom u cijevi na Žabljaku oduzeli od sedamnaestogodišnjeg B. B., dok iz pljevaljskog tužilaštva kažu da je to oružje oduzeto od Milorada Mikija Bulatovića (42).

Policija tvrdi da je Bulatoviće i Podgoričanina Borisa Dragovića (35) tog dana kontrolisala u mjestu Smrčevo brdo, tužilaštvo, pak ne pominje maloljetnog B.B. i tvrdi da su ih iz policije obavijestili da su jedino starijeg Bulatovića i Dragovića kontrolisali u mjestu Virak. Istovjetan im je, međutim, odgovor - niko zbog toga neće odgovarati.

Vijesti su 6. aprila informisane da je tri dana ranije žabljačka policija, na prostoru Nacionalnog parka Durmitor, uhapsila Bulatovića iz Kolašina i Podgoričanina Borisa Dragovića (35).

Sagovornik je tada ispričao i da je lovočuvarska služba tražila pomoć policije kako bi zaustavili divljanje motornim sankama po Nacionalnom parku i mogući krivolov.

Kazao je i da su Bulatović i Dragović bježali lovočuvarima i policiji, ali da su uprkos svemu pušteni nakon saslušanja. Istakao je i da tužilaštvo nije našlo za shodno da Bulatoviće i Dragovića goni ni zbog kršenja privremenih mjera o zabrani međugradskog prevoza.

Policijska verzija

Istog dana poslata su pitanja Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima i Upravi policije - iz te dvije institucije stigli su oprečni odgovori o istom događaju.

Policija tvrdi da su tužioca obavijestili da su pušku pronašli kod maloljetnika, ali tog sedamnaestogodišnjaka tužioci ne pominju u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak su, 3. aprila 2020. godine, postupajući na osnovu operativnih informacija da se određena lica nalaze u masivu Durmitora u nezakonitom lovu, odmah izašli na lice mjesta. Policijski službenici su u mjestu Smrčevo brdo oko 14.30 časova kontrolisali maloljetnog B.B. (17) i M.B. (42) iz Kolašina i B.D. (35) iz Podgorice. Lica su sa troje motornih sanki boravila u zoni Nacionalnog parka Durmitor. Kontolom motornih sanki kojima je upravljalo maloljetno lice policijski službenici su pronašli lovački karabin marke ‘Blaser’ model R-8, kalibra 270WSM sa optičkim nišanom. Navedeno oružje se nalazilo u futroli i bilo je pričvršćeno za motorne sanke. Izvršenom kontrolom oružja ustanovljeno je da se u navedenom oružju nalaze četiri metaka od kojih je jedan bio u cijevi”, objasnili su iz Uprave policije.

Odgovorili su i da je za to oružje Milorad Bulatović imao važeći oružni list - za držanje i nošenje oružja izdato od strane FL Kolašin sa rokom važenja do 6. marta 2030. godine.

“Od ovih lica su u svojstvu građanina u službenim prostorijama OB Žabljak prikupljena obavještenja na okolnosti dolaska i boravka na Žabljaku, kao i posjedovanja navedenog oružja. Spisi predmeta su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima na ocjenu i mišljenje. Nakon upoznavanja sa prikupljenim obavještenjima i ostalim relevantnim činjenicama o navedenom događaju, državni tužilac se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, uzimajući i u obzir i izvršenje krivičnog djela nepostupanje po zdrastvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, kazali su iz Uprave policije.

Oni su istakli da izviđajnim radnjama, po Zakonu o krivičnom postupku, rukovodi nadležni državni tužilac - koji donosi odluku da li u konkretnim događajima ima elemenata bića krivičnog djela koja se gone po službenoj dužnosti, a policijiski službenici radnje preduzimaju po nalogu tužioca.

“Imajući ovu činjenicu u vidu policija ne može komentarisati postupanje i odluke tužilaštva”, kazali su odgovarajući na pitanja da li takva odluka tužioca degradira rad i trud policajaca.

Nijesu odgovorili na pitanje da li su im Kolašinac i Podgoričanin bježali i jesu li o tome informisali tužioca.

Verzija tužilaštva

Iz ODT Pljevlja, međutim, saopštili su sasvim drugačiju verziju:

“Dana 3. 4. 2020. godine policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak su obavijestili dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima da su u mjestu Virak, opština Žabljak, kontrolisali dva lica M.B. iz Kolašina i B.D. iz Podgorice, koja su motornim sankama došla iz pravca Nacionalnog parka Durmitor, a na mjestu gdje su se nalazila prethodno parkirana putnička motorna vozila ovih lica, da su izvršili pregled lica i vozila i sanki, da su na sankama vlasništvo M.B. ponašli pušku – lovački karabin u futroli, sa optičkim nišanom i metkom u cijevi, za koju je lice M.B. imalo dozvolu za nošenje i držanje oružja, te da su od oba lica prikupili potrebna obavještenja. Dežurni tužilac se u konkretnom slučaju izjasnio da ne postoje dokazi iz kojih proizilaze osnovi sumnje da su navedena lica izvršila djelo koje navodite u svom pitanju, niti neko od drugih krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorila je portparolka ODT Pljevlja, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Policiji ruke vezane?

Sagovornik koji je Vijestima ispričao za događaj na Žabljaku, kazao je i da je policija insistirala da tužilac pravilno cijeni dokaze koji su im dostavili, ali da to nije dalo rezultate. “Postupajući tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon takvog izjašnjenja policiji su ruke vezane”, kazao je isti izvor.

Imao potvrdu o potrebi kretanja, pa mu nije pisana prijava?

Tužiteljka Bajčeta tvrdi i da su žabljački policajci postupajućeg tužioca informisali da Dragović ima kuću na Žabljaku i da duži period boravi u tom gradu, a da Milorad Bulatović, kod kojeg su navodno pronašli pušku, posjeduje Potvrdu o potrebi kretanja zaposlenog zbog nesmetanog obavljanja procesa rada, koju je policijskim službenicima dao na uvid:

“Te se tužilac izjasnio da u tim radnjama nema elemenata bića krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, odgovorila je tužiteljka Bajčeta.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Pljevlja nijesu objasnili kakavu potvrdu za nesmetano obavljanja procesa rada je imao Bulatović, ako je zatečen u NP Durmitor.

Bonus video: