Produžen pritvor Dacić, osumnjičenoj za ubistvo

Okrivljena za ubistvo Boža Vujadinovića
7628 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Vrhovni sud produžio je pritvor Raziji Dacić, osumnjičenoj za ubistvo Boža Vujadinovića (18), koji će prema tom rješenju trajati do 28. aprila.

Ona je ranije osuđivana 2000. godine na osam godina zatvora, nakon smrti njenog djeteta i djeteta njene prijateljice u baraci u kojoj je izbio požar 1999. u Rožajama.

Više državno tužilaštvo u Podgorici predložilo je da se osumnjičenoj produži pritvor, određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici od 29. novgembra 2019.

Naredbom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, određeno je sprovođenje istrage protiv okrivljene zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo - ubistvo (član 143 Krivičnog zakonika Crne Gore).

U obrazloženju rješenja Vrhovnog suda, navodi se da se iz spisa predmeta podgoričkog Višeg državnog tužilaštva utvrđuje da postoji osnovana sumnja da je Dacićeva u svom stanu ubila Vujadinovića tako što ga je nakon prepirke, ubola nožem u predjelu grudi nanoseći mu teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

“Osnovana sumnja da je okrivljena izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret proizilazi iz do sada prikupljenih dokaza i to iz nalaza i mišljenja vještaka ljekara obducenta, iz kojeg proizilazi da je smrt oštećenog nasilna, te iz odbrane okrivljene koja nije sporila da je došlo do svađe između nje i sada pokojnog Boža Vujadinovića i da ga je ubola nožem u predjelu grudi nakon čega je B. V. izašao ispred vrata gdje je pao. Istraga u dosadašnjem toku pritvora nije završena iz objektivnih razloga. U daljem toku istrage potrebno je pribaviti izvještaj o DNK vještačenju i trasološkom vještačenju čije pribavljanje je određeno naredbom višeg državnog tužilaštva u Podgorici, i da se obavi psihijatrijski pregled i posmatranje okrivljene koje je određeno naredbom tog tužilaštva”, piše u odluci Vrhovnog suda.

Navode da su imali u vidu težinu krivičnog djela koje se okrivljenoj stavlja na teret za koje je propisana kazna zatvora od pet do petnaest godina.

“Takođe, sud je imao u vidu i težinu kazne koja bi okrivljenoj mogla biti izrečena za slučaj da bude oglašena krivom, čemu poseban značaj daje činjenica da je raniji život okrivljene obilježen osudom na kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog događaja koji je skrivila, a u kome je, kako i sama navodi u svom iskazu, došlo do nasilne smrti njenog djeteta i djeteta njene prijateljice, što potvrđuje i izvod iz kaznene evidencije. Sve navedene okolnosti u svojoj ukupnosti ukazuju na bojazan da bi se okrivljena puštanjem na slobodu mogla dati u bjekstvo i da je opravdano produženje pritvora”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Bonus video: