Vujošević se brani sa slobode?

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević dala je saglasnost Višem sudu u Podgorici da prihvati jemstvo okrivljenog Nenada Vujoševića, koji je u zamjenu za ukidanje pritvora ponudio stan i 5.000 eura
2821 pregleda 1 komentar(a)
Sa privođenja Vujoševića, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Sa privođenja Vujoševića, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Podgoričkom Višem sudu dostavljeno je mišljenje specijalnog državnog tužioca u vezi predloga da se bivšem sekretaru vrhovnog državnog tužilaštva Nenadu Vujoševiću, ukine pritvor uz garanciju jemstva.

To je Vijestima potvrdila Aida Muzurović, savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

"Višem sudu u Podgorici dostavljeno je mišljenje nadležnog državnog tužioca povodom predloga da se okrivljenom N.V. mjera pritvora zamijeni jemstvom. Povodom navedenog predloga okrivljeni je pred sudom dao izjavu u skladu sa odredbom člana 170 Zakonika o krivičnom postupku. Zakonik o krivičnom postupku ne propisuje rok u kojem je sud dužan da odluči o predlogu za određivanje jemstva. Međutim, imajući u vidu da se radi o pritvorskom predmetu, odluka će biti donijeta u što kraćem roku”, izjavila je Muzurović.

Kako su objavili mediji, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević dala je saglasnost Višem sudu u Podgorici da prihvati jemstvo okrivljenog Nenada Vujoševića, koji je u zamjenu za ukidanje pritvora ponudio stan i 5.000 eura.

Ranije je Viši sud odbio predlog za jemstvo kada je Vujošević ponudio dva stana, uz obrazloženje da se ti stanovi mogu naći među imovinom koja može biti zaplijenjena tokom finansijske istrage protiv bivšeg sekretara.

Vujošević se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizacije biznismena Duška Kneževića počinio krivično djelo - vršenje protivzakonitog uticaja.

Uhapšen je zbog sumnje da je pokušao da utiče na specijalne tužioce u istragama koje se vode protiv Kneževića i članova njegove kriminalne organizacije.

Prema optužnici, Nenad Vujošević je prihvatio da kao sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva, koristeći službeni položaj, prati aktivnosti specijalnih tužilaca u prvacu otkrivanja Kneževićeve organizacije.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv biznismena Duška Kneževića, Vujoševića i troje službenika Atlas banke zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Ročište koje je bilo zakazano za 1. april u Višem sudu u Podgrici, na koja je bilo planirano da se raspravlja o zakonitosti podignute optužnice protiv Duška Kneževića, Vujoševića i ostalih okrivljenih, odloženo je na neodređeno vrijeme zbog prevencije u borbi protiv korona virusa.

Termin ročišta će naknadno biti određen.

Optužnicom je predstavljeno da su Duško Knežević, Nenad Vujošević, Aleksandar Vilotijević, Srđa Pavićević i Olga Stanković, počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i kao saizvršioci pranje novca.

Bonus video: