Neujednačen tretman osoba uhapšenih zbog kršenja privremenih mjera: Žene iza rešetaka, muškarci u Akademiji

"Sva lica koja se primaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog sumnje da su izvršila krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima, a u vezi naredbi koje su donijete od strane Ministarstva zdravlja, smještaju se odvojeno od drugih lica lišenih slobode i ista su izolovana”, odgovorili su iz uprave spuškog zatvora
20391 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz "ženskog" zatvora, Foto: Boris Pejović
Detalj iz "ženskog" zatvora, Foto: Boris Pejović

Ženske osobe uhapšene zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti - smještaju iza spuških rešetaka, a ne u zgradi Policijske akademije kao muškarce uhapšene zbog istog krivičnog djela.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), “Vijestima” je juče odgovoreno da su u Istražnom zatvoru trenutno tri ženske osobe kojima je mjera pritvora određena zbog sumnje u izvršenje tog krivičnog djela:

“A u vezi naredbi koje su donijete od strane Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Smještaj navedenih lica u Odjeljenju za žene uslovljen je objektivnim razlozima, a koji se prvenstveno ogledaju u postojanju kapaciteta za smještaj ovih lica u Istražnom zatvoru i to odvoljeno (izolovano) od drugih pritvorenica”, kazali su iz UIKS-a.

Iz institucije kojom rukovodi Milan Tomić, prethodno su nezvanično potvrdili da muškarce kojima sud zbog nepoštovanja mjera odredi pritvor, vode u Policijsku akademiju - kako bi se smanjila prijetnja unošenja Covid-19 u zatvor...

Odgovarajući na pitanje: kako onda ženske osobe ne predstavljaju prijetnju po unošenje koronavirusa iza spuških bedema, objasnili su da njih smještaju odvojeno od ostalih pritvorenica.

“Sva lica koja se primaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog sumnje da su izvršila krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima, a u vezi naredbi koje su donijete od strane Ministarstva zdravlja, smještaju se odvojeno od drugih lica lišenih slobode i ista su izolovana (bilo da se radi o smještaju lica u nekoj od organizacionih jedinica UIKS-a ili pak o smještaju u objekte koji su ustupljeni na korišćenje UIKS-a za navedene potrebe)”, odgovorili su iz spuškog zatvora.

Detlj iz "ženskog" zatvora
Detlj iz "ženskog" zatvora(Foto: Boris Pejović)

Oni su istakli da se odluka o smještaju tih lica u UIKS donosi na način koji ima za cilj da se obezbijedi potpuno poštovanje naredbi i preporuka nadležnih:

“Koje su donijete sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa uz racionalno korišćenje resursa kojima raspolažemo”.

“Vijesti” su ranije objavile da dio pritvorenih zbog kršenja privremenih mjera za prevenciju širenja koronavirusa ne završi iza spuških zidina, već u Policijskoj akademiji.

Iako iz UIKS-a zvanično nisu odgovorili na pitanje gdje smještaju te pritvorenike i da li ih obezbjeđuju spuški čuvari, potvrdili su da te osobe odvajaju od drugih pritvorenika i osuđenika, u zatvoru i van njega.

Objasnili su da to čine u cilju sprečavanja pojave koronavirusa iza spuških bedema. Iz te institucije pojasnili su da su zbog toga za te potrebe obezbijedili i objekat izvan UIKS-a, ali da je u završnoj fazi i obezbjeđivanje objekta većeg kapaciteta, takođe izvan zatvorskog kompleksa.

“Problematika smještaja lica u UIKS-a koja krše naredbe Ministarstva zdravlja je pravovremeno prepoznata od strane Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Naime za navedene potrebe, u kompleksu UIKS-a za određeni broj ovih lica obezbijeđen je smještaj odvojen od smještaja drugih lica lišenih slobode, obezbijeđen je i jedan objekat na lokalitetu izvan kompleksa UIKS-a, a u završnoj fazi je i obezbjeđivanja objekta većeg kapaciteta izvan kompleksa UIKS-a, koji će se koristiti za smještaj ovih lica. Na ovaj korak nadležni su se odlučili u cilju odgovornog djelovanja na preveniranju pojave koronavirusa unutar zatvoreničke populacije u UIKS-a, i izvršenja mjere pritvora po pravilima karantina, s obzirom da ova lica ne poštuju rješenja o samoizolaciji i druge obaveze i predstavljaju potencijalni rizik da su nosioci virusa Covid-19”, objašnjeno je početkom aprila iz službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Bonus video: