Amfilohija i Mandića zvali na saslušanje, MCP: Nije prekršena nijedna mjera

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanje da li je sahrani prisustvovao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i da li je pozvan u policiju
4758 pregleda 63 komentar(a)
Amfilohije i Mandić, Foto: Boris Pejović
Amfilohije i Mandić, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvan je u cetinjsku policiju, nakon što je na Rijeci Crnojevića održao opijelo juče sahranjenom istoričaru Vladu Jovićeviću.

Poziv da se javi cetinjskoj policiji dobio je i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je prisustvovao sahrani.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, oni se juče nisu odazvali pozivu.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), “Vijestima” je juče rečeno da tokom sahrane nije prekršena nijedna privremena mjera Ministarstva zdravlja.

“Sahrani je prisustvovala samo uža porodica. Mitropolit je pozvan da održi opijelo, što je i učinio. Kad se završila sahrana policajci su došli sa dva automobila i pozvali ga da u cetinjskoj policiji da izjavu u svojstvu građanina”, kazali su iz MCP-a. Oni naglašavaju da je, prema njihovim saznanjima, policija došla po prijavi nekog sa Rijeke Crnojevića.

"Neko je zloupotrebio sahranu i porodičnu muku te familije, pozvao policiju i prijavio da sahrani prisustvuje veći broj građana, što je netačno. Mitropolit nije organizator sahrane, već je obavio svoju svešteničku dužnost - odazvao se na poziv porodice i održao opijelo, ali evo i to su zloupotrijebili da se iživljavaju”, kazali su iz MCP-a.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja o tom događaju, kao ni na pitanje - da li je sahrani prisustvovao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i da li je pozvan u policiju.

U zvaničnom saopštenju naveli su da u Cetinju, preduzimajući aktivnosti u praćenju poštovanja mjera u cilju sprečavanja širenja koronavursa, u Rijeci Crnojevića zatekli okupljeno više osoba.

“Policija je o događaju obvijestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilšatvu koji je izdao nalog službenicima da sveštenim licima i građanima koji su bili prisutni ovom okupljanju uruče pozive da pristupe u službene prostorije kako bi se od njih prikupilia obavještenja u svojstvu građana, a sve u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi s okupljanjem i poštovanjem propisanih mjera u Rijeci Crnojovića”, piše u saopštenju.

Ni cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja o događaju na Rijeci Crnojevića. Informaciju da su mitropolit Amfilohije i jedan od lidera Fronta dobili poziv da se policiji jave “pod prijetnjom hapšenjem” zbog prisustva sahrani istoričaru Vladu Jovićeviću, juče je u Skupštini saopštio poslanik DF-a Slaven Radunović.

Rekao je da je sahrana upriličena u najužem krugu porodice, gdje je opijelo služio Amfilohije i da je Mandić jedini izvan porodice prisustvovao. Tvrdi da nije bilo dest ljudi na sahrani koji su poštovali mjere.

“Ovakvo iživljavanje nad našim predstavnicima nećemo dozvoliti”, poručio je Radunović.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović podsjetio je da je jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa neprisutvovanje sahranama.

Demokrate: ​Ostavite vjerske zajednice na miru

Poslanik Demokrata Dženan Kolić ocijenio je juče da Uprava policije i dalje primjenjuje silu tamo gdje joj nije mjesto...

Nakon što je mitropolitu uručen poziv za saslušanje, zbog služenja opela na sahrani istoričara Stanišića, on je saopštio da policija i tužilaštvo opet suspenduju Ustav.

“Tako se može okarakterisati informacija da je policija uručila poziv Mitropolitu crnogorsko-primorskom da se javi tužilaštvu zbog prisustva i vršenja vjerske službe na sahrani, pod prijetnjom hapšenja. Važno je podsjetiti da aktuelne mjere zabrane NKT podrazumijevaju da se sahrane obavljaju u užem krugu porodice, što je konkretno bio slučaj. Takođe, Ustav Crne Gore garantuje pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenje vjerskih obreda”, kazao je on.

Saopštio je da nije poznato “kako Veljovićeva policija zamišlja obavljanje sahrane u užem krugu porodice bez prisustva sveštenog lica, koji je, od strane porodice, pozvan da izvrši obred”.

“Sudeći po postupku Uprave policije, pretpostavljamo da je preovladalo mišljenje da je Mitropolit trebalo da odbije da izvrši vjerski obred pokojniku, što je direktno miješanje države u unutrašnje stvari vjerskih zajednica. Inače je takva ambicija DPS vlasti prepoznatljiva naročito u poslednjih godinu dana”.

Simović: Mjere važe za sve

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović poručio je da niko ne može, bez obzira kako se zvao ili prezivao, da bude izuzet od mjera...

“Nepoštovanje mjera je atak na zdravlje i živote građana. Ne može niko prkositi i pokušavati da dokaže da je iznad zakona ove države. U pitanju su veliki ulozi. Institucije će i dalje spovoditi mjere koje opravdavaju cilj“, rekao je Simović u Skupštini.

Bonus video: