OD UBICE JOŠ NEMA NI TRAGA

Podignuta optužnica protiv osumnjičenog za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića

Vojičić je ubijen 24. oktobra 2006. godine
10901 pregleda 0 komentar(a)
Optužen za saučesništvo: Vuković, Foto: Savo Prelević
Optužen za saučesništvo: Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2020. 17:44h

Trinaest i po godina nakon ubistva Srđana Vojičića i pokušaja ubistva književnika Jevrema Brkovića, Više državno tužilštvo podiglo je optužnicu protiv Željka Vukovića (41), osumnjičenog za saučesništvo u tom zločinu.

Vojičić je ubijen 24. oktobra 2006. godine.

Prije šest mjeseci - 25. oktobra 2019. godine, predstavnici policije i tužilaštva saopštili su da je Vuković uhapšen, ali i da dvojica njegovih saučesnika još nijesu identifikovani.

Tada je šef kriminalističke policije Enis Baković, novinarima kazao da prikupljeni dokazi ne ukazuju da je Vuković ispalilo smrtonosne hice.

“Na osnovu svih prikupljenih dokaza u izviđajnom postupku, postoje dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da on nije direktni izvršilac ubistva pokojnog Vojičića. Ovo krivično djelo još do kraja nije rasvijetljeno. Ostalo je još rada na identifikaciji dva izvršioca”, kazao je Baković na konferenciji za medije.

Istražitelji tada nisu otkrili detalje o umješanosti Vukovića u ubistvo Vojičića, ali ni da li je motiv zločina, kako se spekulisalo, Brkovićev roman “Ljubavnik Duklje”.

Dan prije nego je policija saopštila da su uhapsili Vukovića i djelimično rasvijetlili zločin star 13 godina, Brković je za TV Vijesti izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman u kojem je pisao o vezama vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom”...

Vojičić je stradao pokušavajući da odbrani Brkovića, koga su te oktobarske noći, oko 21:50 sati, u centru Podgorice, ispred zgrade u kojoj književnik živi, tri muške osobe napale metalnom šipkom.

Kada je pokušao da ga, odbrani jedan od saizvršilaca ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja u pravcu Vojičića.

“Vijestima” je ranije iz policije saopšteno da je Vuković uhapšen nakon što se njegov biološki materijal podudario sa DNK profilom, koji je policija prije 13 godina pronašla na metalnoj šipci korišćenoj u napadu na Brkovića, odnosno Vojičića.

Krajem oktobra 2019. godine, viša tužiteljka Lepa Medenica kazala je da je prikupljeno “mnogo informacija i podataka, kao i forenzičkih izvještaja koji su bili od velikog značaja”, nakon čega su rasvijetljena krivična djela počinjena prije 13 godina.

Preporučujemo za Vas