Smrt Ivane Šoć nema veze sa propustima ljekara?

“Mišljenja smo da je smrt Ivane Šoć prirodna i da je nastupila usljed pogoršanja funkcije pluća i krvotoka koje se razvilo naglo usljed zapušenja arterija pluća krvnim trombima - tromboembolija pluća, sa sljedstvenim nastankom infarkta pluća i razvojem edema... Uzrok smrti Ivane Šoć se ne može dovesti u nesumnjivu uzročno-posljedičnu vezu sa obolijevanjem od gripa izazvanog virusom H1N1 svinjski grip"
7861 pregleda 3 komentar(a)
Optuženi Obradović (desno) sa advokatom Begovićem (arhiva), Foto: Savo Prelević
Optuženi Obradović (desno) sa advokatom Begovićem (arhiva), Foto: Savo Prelević

Pogoršanje zdravstvenog stanja i nastupanje smrti Ivane Šoć ne može se dovesti u vezu sa postupcima ljekara koji su učestvovali u liječenju.

To piše u nalazu i mišljenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je sredinom marta dostavljen podgoričkom Višem sudu.

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu - kojom je ljekar Infektivne klinike Kliničkog centra dr Dragan Obradović osuđen na godinu zatvora zbog propusta u liječenju Šoć, koja je preminula od virusa svinjskog gripa H1N1.

“U tom sudu je u toku ponovljeni postupak”, kazao je “Vijestima” advokat Zdravko Begović.

Dodao je da je u ponovljenom postuku, odlukom vijeća iz septembra 2019. godine, naređeno da se izvrši novo vještačenje, nakon čega je u Podgoricu stigao nalaz iz Beograda...

Ivana Šoć
Ivana Šoć(Foto: Luka Zeković)

“Mišljenja smo da je smrt Ivane Šoć prirodna i da je nastupila usljed pogoršanja funkcije pluća i krvotoka koje se razvilo naglo usljed zapušenja arterija pluća krvnim trombima - tromboembolija pluća, sa sljedstvenim nastankom infarkta pluća i razvojem edema... Uzrok smrti Ivane Šoć se ne može dovesti u nesumnjivu uzročno-posljedičnu vezu sa obolijevanjem od gripa izazvanog virusom H1N1 svinjski grip. Na osnovu iznijetog, proizlazi da su postupci ljekara koji su učestvovali u liječenju Ivane Šoć bili u skladu sa ispoljenom kliničkom slikom, odnosno da su tokom liječenja bile primijenjene adekvatne mjere i način liječenja, a da su primijenjene medicinske procedure bile u skladu sa medicinskom naukom i praksom. Samim tim, pogoršanje zdravstvenog stanja i nastupanje smrti Ivane Šoć ne može se dovesti u vezu sa postupcima ljekara koji su učestvovali u liječenju”, navodi se u nalazu koji je sačinio Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nalaz su potpisali članovi Sudsko-medicinskog odbora doc. dr Dejan Stojakov - specijalista opšte hirurgije, prof. dr Danica Grujičić - specijalista neurohirurgije, prof. dr Aleksandar Stefanović - specijalista ginekologije i akušerstva, prof.dr Slobodan Nikić - specijalista sudske medicine, doc. Goran Stevanović - specijalista infektologije, prof.dr Vladimir Živković - specijalista sudske medicine i specijalista patologije, zatim predsjednik Sudsko-medicinskog odbora prof.dr Tatjana Atanasijević - specijalista sudske medicine i sekretar prof.dr Vesna Popović - specijalista sudske medicine.

Viši sud je u novembru 2018. godine izrekao presudu kojom je od optužbi za nesavjesno liječenje oslobodio načelnicu Infektivne klinike dr Brankicu Dupanović, kao i Bogdanku Andrić, dok je Obradović osuđen na godinu zatvora.

Pokojna Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, a narednog dana preminula je na Cetinju.

Prema nalazu vještaka, smrt kod pacijentkinje Šoć uzrokovana je ugušenjem nastalim usljed komplikacija izazvanih virusom H1N1 (svinjski grip).

Prema navodima optužnice tužiteljke Tatjane Begović, Obradović i Dupanović su počinili krivično djelo - teško djelo protiv zdravlja ljudi.

“I pored teške kliničke slike, u jeku epidemije gripa H1N1, ljekari nijesu posumnjali na grip, niti su dali antivirusnu terapiju, kako je preporučio Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja. Obdukcioni nalaz pokazao je da je uzrok smrti ugušenje zbog teškog otoka pluća, koji je nastao usljed infekcije virusom gripa H1N1, a okrivljeni su, olako držali da neće nastupiti”...

Šta je nejasno sudijama Apelacionog suda

Apelacioni sud ukinuo je presudu dr Obradoviću, koji je prvostepeno bio osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela - teško djelo protiv zdravlja ljudi.

U obrazloženju odluke o ukidanju presude, taj sud je naveo da je ostalo nejasno da li su optuženi, prvenstveno Obradović, očigledno nesavjesno postupali u pružanju ljekarske pomoći oštećenoj Šoć - od prijema na kliniku pa do otpusta sa klinike ili se to očigledno nesavjesno postupanje, kako to zaključuje prvostepeni Viši sud, ogleda samo u postupanju optuženog Obradovića na dan otpusta.

Bonus video: