Pljevljak ovjeravao sanitarne knjižice

“Za krivična djela izazivanje panike i nereda optužena su dva lica, dok su ostali optuženi za krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti"
1451 pregleda 0 komentar(a)
Policijske kontrole (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Policijske kontrole (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Od sredine marta, kada su stupile na snagu mjere za suzbijanje koronavirusa, bjelopoljsko Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je optužne predloge protiv 21 osobe u 19 predmeta.

“Za krivična djela izazivanje panike i nereda optužena su dva lica, dok su ostali optuženi za krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Od ukupnog broja optuženih, pritvor je bio određen za 10 lica, dok je prema jednom licu izrečena mjera nadzora - zabrana posjećivanja poslovnog prostora”, stoji u saopštenju Osnovnog suda.

Svi pritvori su u međuvremenu ukinuti.

“Podsjećamo da Osnovni sud u Bijelom Polju od 17. marta 2020. godine radi redovno, ali u posebnom režimu koji, između ostalog, podrazumijeva ograničenja u pogledu održavanja suđenja, a svi odloženi predmeti biće zakazani i sudiće se od 25. maja, uz nastavak poštovanja mjera zaštite koje su na snazi. Iako je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti predstavilo plan i počelo sa postepenim ublažavanjem aktuelnih mjera, veliki broj njih i dalje su na snazi. Zbog toga apelujemo na građane da ih se strogo pridržavaju, kako ne bi sebe doveli u situaciju krivične odgovornosti”, navode iz tog suda.

Iz Uprave policije juče su saopštili da su njihove kolege u Podgorici uhapsili Z.P. (61) iz Pljevalja sa boravištem u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - falsifikovanje isprave u produženom trajanju.

“Sumnja se da je Z.P. ovo djelo počinio na način što je, prethodno pribavivši više različitih pečata sa oznakama Instituta za javno zdravlje i faksimila specijalista epidemiologa, u više navrata i u dužem vremenskom periodu ovjeravao sanitarne knjižice različitih fizičkih lica sa područja Podgorice, koje su prikazivane i korišćene kao prave kod više poslodavaca, a sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi u za sada neutvrđenom novčanom iznosu”.

Bonus video: