O ubistvu Vojičića 12. maja u Višem sudu

Zakazano ročište za razmatranje optužnice protiv Željka Vukovića
1741 pregleda 0 komentar(a)
Vojičić i Brković
Vojičić i Brković

Za 12. maj zakazano je ročište na kojem će se u podgoričkom Višem sudu razmatrati zakonitost optužnice protiv Željka Vukovića, osumnjičenog za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića.

Više državno tužilštvo podiglo je optužnicu protiv tog četrdesetjednogodišnjaka trinaest i po godina nakon tog zločina.

Vojičić je ubijen 24. oktobra 2006. godine.

Prije šest mjeseci - 25. oktobra 2019. godine, predstavnici policije i tužilaštva saopštili su da je Vuković uhapšen, ali i da dvojica njegovih saučesnika nijesu identifikovani.

Tada je šef kriminalističke policije Enis Baković, novinarima kazao da prikupljeni dokazi ne ukazuju da je Vuković ispalilo smrtonosne hice.

“Na osnovu svih prikupljenih dokaza u izviđajnom postupku, postoje dokazi iz kojih proizlazi osnov sumnje da on nije direktni izvršilac ubistva pokojnog Vojičića. Ovo krivično djelo još do kraja nije rasvijetljeno. Ostalo je još rada na identifikaciji dva izvršioca”, kazao je na konferenciji za medije.

Istražitelji tada nisu otkrili detalje o umiješanosti Vukovića u ubistvo Vojičića, ali ni da li je motiv zločina, kako se spekulisalo, Brkovićev roman “Ljubavnik Duklje”.

Dan prije nego je policija saopštila da su uhapsili Vukovića i djelimično rasvijetlili zločin star 13 godina, Brković je za TV Vijesti izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman u kojem je pisao o vezama vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom...

13 godina je prošlo nakon što je Više državno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ubistva Vojičića i pokušaja ubistva Brkovića

Vojičić je stradao pokušavajući da odbrani Brkovića, koga su te oktobarske noći, oko 21:50 sati, u centru Podgorice, ispred zgrade u kojoj književnik živi, tri muške osobe napale metalnom šipkom.

Kada je pokušao da ga odbrani, jedan od saizvršilaca ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja u pravcu Vojičića.

“Vijestima” je ranije iz policije saopšteno da je Vuković uhapšen nakon što se njegov biološki materijal podudario sa DNK profilom, koji je policija prije 13 godina pronašla na metalnoj šipci korišćenoj u napadu na Brkovića, odnosno Vojičića.

Krajem oktobra 2019. godine, viša tužiteljka Lepa Medenica kazala je da je prikupljeno “mnogo informacija i podataka, kao i forenzičkih izvještaja koji su bili od velikog značaja”, nakon čega su rasvijetljena krivična djela počinjena prije 13 godina.

Bonus video: