Slučaj mučenja psa: Uprava poslala dopis Stankoviću da preispita odluku tužilaštva u Plavu

Iz Uprave pozivaju sve držaoce životinja i građane da odgovorno i savjesno postupaju prema svim životinjama, ne narušavajući njihov psihički i fizički integritet, iz moralnih i etičkih načela, a ne samo zbog zakonskih normi i sankcija
2982 pregleda 1 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uputila je dopis Vrhovnom državnom tužiocu sa molbom da se preispita odluka Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu koje je, kako smo informisani putem medija, utvrdilo da nema elemenata za krivično gonjenje lica D.R. iz Plava, protiv kojeg je, kako se navodi, NVO “Arka Montenegro” podnijela prijavu zbog mučenja psa, saopšteno je iz Uprave.

"Uprava je iz medija i preko društvenih mreža upoznata sa slučajem neprimjerenog postupanja D.R. iz Plava koje je mučilo malog psa mješnaca tako što je na njega huškalo svoja dva velika psa rase azijat ili kangal (koji spadaju u opasne rase). Scene tog događaja D.R. je objavio na društvenim mrežama, gdje se jasno vide razmjere mučenja životinje koja je prilikom napada opasnih pasa, podstrekivanih od strane nesavjesnog vlasnika, trpjela ozbiljan bol, stres i strah i zadobila brojne ujedne rane."

Iz Uprave poručuju oštro osuđuju "postupanje mlađe osobe koja je mučila psa", te podsjećaju da svi činovi mučenja i ubijanja životinja predstavljaju krivična djela za koja se odgovara novčano ili kaznom zatvora.

"Osim upućivanja dopisa Tužilaštvu, Uprava je, kroz komunikaciju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, obaviještena da je policija pravovremeno preduzela sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja počinioca ovog krivičnog djela", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave pozivaju sve držaoce životinja i građane da odgovorno i savjesno postupaju prema svim životinjama, ne narušavajući njihov psihički i fizički integritet, iz moralnih i etičkih načela, a ne samo zbog zakonskih normi i sankcija.

"I ovom prilikom ističemo da samo zajedničkim i odgovornim djelovanjem svih aktera možemo doprinijeti unapređenju zaštite dobrobiti životinja u svim segmentima, a da ne govorimo o potrebi da se ekstremni slučajevi mučenja i ubijanja životinja, koji nikako nijesu dio savremenih civilizacijskih tekovina, ne događaju u našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: