Stanković naložio provjeru slučaja mučenja životinja u Plavu

“Tražimo da se, kao zainteresovana strana, upoznamo sa obrazloženjem donesene odluke ODT u Plavu, kojim je utvrđeno da nema elemenata za krivično gonjenje lica iz prijave”, navodi se, pored ostalog, u pismu koje potpisuje izvršna direktorica “Arke” Darinka Ljubiša
1957 pregleda 5 komentar(a)
ODT ranije saopštio da nema elemenata krivičnog djela: Stanković, Foto: Boris Pejović
ODT ranije saopštio da nema elemenata krivičnog djela: Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2020. 12:02h

Nevladina organizacija “Arka Montenegro” uputila je juče otvoreno pismo Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i od vrhovnog tužioca Ivice Stankovića tražila da preispita postupanje državnog tužioca iz Plava, u slučaju mučenja životinja u tom gradu, zbog kojeg je “Arka” ranije podnijela krivičnu prijavu.

“Tražimo da se, kao zainteresovana strana, upoznamo sa obrazloženjem donesene odluke ODT u Plavu, kojim je utvrđeno da nema elemenata za krivično gonjenje lica iz prijave”, navodi se, pored ostalog, u pismu koje potpisuje izvršna direktorica “Arke” Darinka Ljubiša.

I “Vijesti” su juče VDT-u uputile pitanje da li će preispitati postupanje plavskog tužioca Erdana Feratovića.

"Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, u čijoj nadležnosti se nalazi Osnovno državno tužilaštvo u Plavu, da utvrdi da li je u predmetu, na koji se odnose vaša pitanja, donijeta pravilna i zakonita odluka", piše u odgovoru iz kabineta VDT-a "Vijestima".

Budvanska NVO podnijela je prije dva dana krivičnu prijavu protiv maloljetnog D. R. iz Plava zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja. U prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, navode da je D.R, “uz prisustvo još nekih lica”, dva velika psa rase azijat ili kangal, namjerno pustio na manjeg, psa mješanca, “u namjeri da ti psi rastrgnu bespomoćnu životinju”.

Dodali su i da, prema fotografijama sa profila D. R. na društvenim mrežama, to lice “raspolaže i vatrenim oružjem”.

“Arka Montenegro” prijavu sa fotografijama i videom koji je preuzet sa profila D.R. na društvenim mrežama dostavila je Upravi policije, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Vrhovnom tužilaštvu.

Iz Savjeta su, po dobijanju prijave, uputili hitan zahtjev Upravi policije i direktoru Veselinu Veljoviću, a uz fotografije i video koji su uputili i iz NVO “Arka”, dostavili su i drugi snimak sa Tik-tok profila D. R. na kojem se vidi da jedno lice sa visine baca kamen na životinju.

Prema informacijama “Vijesti”, Osnovni državni tužilac u Plavu se, nakon prikupljenih obavještenja i dostavljenog video-zapisa, izjasnio “da u radnjama prijavljenog i drugih lica nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”. Iz plavske policije kazali su da su i druga dva aktera događaja maloljetnici, a da je jedan od njih dijete. Kazali su i da su provjerili navode u vezi sa oružjem sa profilne fotografije D. R. i da je u pitanju “svadbarski pištolj”.

U pismu NVO “Arka Montenegro” kojim od VDT-a traže da provjeri postupanje državnog tužioca u Plavu, postavili su više pitanja, među kojima i da li je Feratović naložio vanredni veterinarski pregled, kako bi se, kako navode, “ustanovilo stanje zlostavljanog psa, a na kojeg su pušteni vlasnički psi”.

“Da li je ODT Erdan Feratović uključio nadležni Centar za socijalni rad u Plavu? Ako nije, zašto nije? Da li se postupajući državni tužilac trebalo i smio osloniti na izjave djece, koja su učestvovala u nasilju ili ga promovisala putem društvenih mreža, da je zlostavljani pas u redu, i da je odšetao od njih”, navodi se u pismi “Arke”. Iz tog udruženja za zaštitu životinja dodaju da je bilo “neophodno pronaći psa i utvrditi njegovo zdravstveno stanje kroz odgovarajući veterinarski pregled”.

Dodaju i da druge javne objave istih lica, “ukazuju da djeca kontinuirano sprovode nasilje nad životinjama”. I NVO “Kuća životinja” prije dva dana pozvala je ODT u Plavu “da ne podlegne pritiscima lokalne sredine i da... ne prihvati sračunatu i smišljenu odbranu da se radi o spontanom događaju”.

“Jer se ista lica na osnovu objava na društvenim mrežama dovode u vezu i sa ranijim primjerima zlostavljanja i mučenja životinja”, piše u pismu te NVO, koje potpisuje izvršna direktorica Daliborka Rešetar.

Iz “Arke” su kazali da slučaj “zaslužuje ozbiljniji pristup cijele društvene zajednice”.

“Kao udruženje posvećeno zaštiti životinja, posvećeni da pronađemo i privedemo pravdi počinioce zvjerstava nad njima, od tužilaštva zahtijevamo da konačno počnu da primjenjuju postojeće zakone ove države, a od sudskih organa i primjenu najvećih zakonskih kazni za ovakva i slična nedjela. Bez obzira o kome se radi, a sa posebnim naglaskom na maloljetna lica, kako bi se ustanovili razlozi ovakvog ponašanja iz koga kasnije, najčešće proističu problematične osobe”, piše u pismu NVO “Arka” koje potpisuje Ljubiša.

Bonus video: